≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako nam se ponovio horor protiv Italijana i zašto se igra Srbije raspala na +16?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nismo videli samo izbacivanje i šou Poceka, kao i Nikolu Jokića, ostalo je bilo manje više isto kao na Evrobasketu

  • 21
Košarka Srbija - Italija Foto: MNPress/Nebojša Paraušić

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u duelu Grupe I od selekcije Italije 78:76 na Svetskom prvenstvu u košarci i tako nastavila niz loših rezultata u međusobnim duelima sa Azurima. 

Već viđeno. Tako bi se najkraće moglo opisati sve viđeno na meču dva tima. Za navijače, meč zanimljiv i stresan, a na kraju, ostao je samo muk. Berlin 2022 i Evrobasket se ponovio. Ponovile su se i kvalifikacije kada nismo otišli na Olimpijske igre. A, glavni utisak je da samo nismo videli izbacivanje i šou Poceka, kao i Nikolu Jokića. Ostalo je bilo manje više isto. Neizvesnost, uzlet, rapsodija, a onda strmoglavi pad.

Ponovo Spisu i kasno paljenje

Navijači u Srbiji će dugo imati tik na sam pomen Italije, a posle treće pobede u nizu ljubiteljima košarke u našoj zemlji će i špagete i "đelato" imati gorak ukus.

Kao pre godinu dana, odmah se razigrao plejmejker Spisu. Organizator igre Azura ubacio je 10 poena, ali su se Stefan Jović a onda i Aleksa Avramović, brzo trgli, dobro ga zatvorili pa je Fontekio preuzimao sve veću odgovornost. A, odlično mu je išlo.

Košarkaška rapsodija Orlova 

Posle neizvesnog prvog poluvremena, koje je Bogdan Bogdanović završio trojkom sa zvukom sirene, za minimalno vođstvo na poluvremenu, usledila je potpuna rapsodija Srbije. Milutinov je dominirao ispod koša, Ognjen Dobrić je potpuno zatvorio sve prilaze, a iz takve odbrane, profunkcionisao je i napad. Orlovi dolaze do 60:44, a posle zakucavanja Dobrića, utisak je bio da su Italijani u nokdaunu.

Ipak, vidljiva je bila loša utakmica Bogdana Bogdanovića, kao i Nikole Jovića, koji posle blistavih partija na početku Mundobasketa, nije mogao da pronađe pravi ritam.

Izmene Svetislava Pešića i prošlogodišnji scenario

Bez obzira na fenomenalnu igru, odličnu odbranu iz koje su dolazili poeni, Srbija na +16 potpuno staje. Baš kao što je u duelu sa Italijom u Berlinu Nikola Jokić otišao na klupu, a u igru ušao Nikola Milutinov ovoga puta, izlazak Milutinova iz igre uslovio je povratak Italijana.

Selektor je želeo da odmori svog prvog centra i da ga sačuva za završnicu jer je imo tri lične greške. Ali! U igri je bio Gudurić koji je sa nekoliko grešaka dozvolio Datomeu da se razigra i veže dve trojke. Uz to, Fontekijo se dodatno ohrabrio i rešetao iz svih pozicija za potpuni povratak u igru i totalni preokret. Sve ovo podsetilo je na momente u kojima je Nikola Jokić sedeo na klupi i gledao kako se na Evropskom prvenstvu Italija vraća u igru i na kraju slavi.

Ostaje nejasno zašto su Milutinov, a onda i Stefan Jović možda i najbitnije momente meča presedeli na klupi dok su Italijani koristili svoju šansu i gotovo iz bezizlazne situacije se vratili i pobedili.

Ostaje nejasno zašto je Bogdanu dozvoljeno da šutira toliko. 

Ostaje nejasno, kako smo uspeli da ispustimo dvocifrenu prednost i 16 razlike. 

Kada se Dobrić vratio u igru, bilo je kasno. Italijani su u samo nekoliko minuta, do kraja treće četvrtine prišli na 62:59.

Neverica i hladan tuš

I sam kapiten Bogdanović na kraju meča je preuzeo odgovornost na sebe, a veliki broj ishitrenih šuteva, i samo jedan ubačena trojki iz trinaest pokušaja, dovoljno govore o tome koliko "nije htelo".

Video: Prva izjava Bogdan Bogdanovića nakon poraza od Italije na Mundobasketu

Srbija je trojke šutirala neverovatnih 7/31, a i pored lošeg izdanja da je samo jedna od promašenih ušla, Srbija bi slavila. Ali nije.

Umesto toga, Fontkio je ubacio 30 poena i nije imao problem da ubaci većinu od svojih šuteva.

I pored svega, selektor Pešić je u jednom potpuno u pravu. Vremena za analizu meča sa Italijom nema. Srbija u nedelju od 14 sati po srednjeevropskom vremenu igra najvažniji meč na prvenstvu, a svi se nadaju da će se, umesto Italije, ponoviti neki blistavi momentu košarkaške istorije kada smo se sa Mundobasketa vraćali sa medaljom oko vrata.

(Telegraf.rs)

Video: Pešić nakon poraza od Italije: "Igraćemo protiv Dominikanske Republike kao da je finale"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bunjo

    1. septembar 2023 | 15:41

    Sramota, Bogan, Gudura, ... Peŝić NE MOŽE DA BUDE SELEKTOR! DANILOVIĆ nek ide, pa nek pravi bitne izraze lica na drugom mestu! Savez NULA! Bravo Dobrić i Milutinov!

  • Pp

    1. septembar 2023 | 17:45

    Prvo, što je očigledno, i što moraju prvenstveno u KSS da shvate je da Bogdan nije kalibar da bude vodja i da može da igra samo kao 3-4 opcija u napadu. Već 10 godina konstantno na svakoj bitnijoj utakmici zakaže i šutira besumučno 1 od 15, ili 0 od 20. Hvala Bogdanu za trud i želju, i to niko ne spori, ali je precenjen kao igrač. Drugo, Pešić je ostario i postao teški baksuz koji je u konfliktu sa svakim ozbiljnijim igračom koji ima karakter pobednika. Treće, kompletan KSS mora biti smenjen, počev od predsednika.

  • Zoran

    1. septembar 2023 | 17:17

    Ovo je isključivo do selektora, očigledno da jednostavno taj šablon koji on koristi neradi. Svaku utakmicu otprilike u istom periodu Nnam pada igra zbog šablonske igre od koje on uporno ne odustaje, sa slabijim ekipama smo preživeli ali kod dobrih to neprolazi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA