≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Srbija raznela Dominikanu i sa drugog mesta prošla u četvrtfinale Mundobasketa

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ni promil šanse nije ostavljen karipskoj selekciji

  • 64
Srbija - Dominikana košarka Foto: FIBA (fiba.basketball)

Košarkaši Srbije u potpunosti su dotukli Dominikansku republiku i u direktnom duelu za prolaz u četvrtfinale Mundobasketa slavili sa 112:79.

Rezultatske drame nije bilo od prve sekunde utakmice i letećeg starta Bogdana Bogdanovića, Vanje Marinkovića i Nikole Milutinova. Sredinom prvog kvartala Stefan Jović je došao do četvrte asistencije, a Orlovi su već imali prednost od 16:7. Do osmog minuta prve deonice pomenuti bekovi su imali po 10 poena i sve je funkcionisalo sjajno. Pri rezultatu 26:9 došlo je do blagog opuštanja i na prvu kratku pauzu otišlo se sa 14 poena viška.

Bojažljivo su izabranici Svetislava Pešića ušli i u drugu deonicu, međutim to je bio poslednji trzaj protivnika. Kako se približavala pauza tako je sve više delovalo da Domnikana ne može da se približi, uprkos vrlo dobrom šutu za tri poena. Na poluvreme se otišlo pri rezultatu 56:35.

Ključni momenti u trećem kvartalu bili su trojka Vanje Marinkovića za 53:43, potom i koš-faul Stefana Jovića, kojim je sprečena potencijalna serija Karla Entonija Taunsa. Na plus 30 Orlovi su otišli dva minuta pre početka četvrte deonice, a na startu završne četvrtine bilo je i maksimalnih +38.

Pešić je tada promešao karte, udarne igle su zamenjene, pa su lideri tima do kraja okršaja bili uglavnom momci sa manjom minutažom. I u takvom odnosu snaga utakmica je privedena kraju.

Bogdan Bogdanović je bio najefikasniji igrač sa 20 poena i bez promašaj iz igre, 7 od 7. Imao je i 5 asistencija, a pratili su ga Vanja Marinković sa 16, Nikola Milutinov sa isto toliko i 5 skokova. Petrušev je dodao 14, Jović 12 uz 7 asistencija i 6 uhvaćenih lopti.

Na drugoj strani Karl Entoni Tauns je bio sjajan sa 25 uz 7 skokova, dok je Žan Montero 15.

Orlovi su grupu završili iza Italija zbog međusobnog susreta (oba sastava skor po 4-1) i u četvrtfinalu će igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država ili Litvanije.

Srbija - Dominikanska republika 112:79 (29:15, 27:20, 31:18, -:-)

Startne petorke

Srbija: Stefan Jović, Marinković, Bogdanović, Nikola Jović, Milutinov

Dominikanska republika: Liz, Feliz, Kvinjones, Delgado, Tauns

Uživo:

4. četvrtina:

10. minut - 112:79 - U laganom ritmu ispratili smo kraj duela. Pobeda Srbije, posmatramo šta se dešava na susretu SAD-a i Litvanije.

5. minut - 103:70 - Orlovi su se malo opustili u defanzivi, ali napad i dalje radi. Raspucali su se igrači i sa manjom ulogom na ovom meču.

2. minut - 95:57 - Serija 8:0 zaključena kombinacijom Avramovića i Dobrića koji je zakucao. Prava katastrofa Dominikane.

3. četvrtina:

10. minut - 87:53 - Petrušev i Avramović, a zamalo i Dobrić zatvaraju četvrtinu.

8. minut - 83:53 - Dvojka Kvinjonesa, zatim Bodgan nastavlja sa perfektnom partijom 7/7 iz igre! Feliz je isključen i neće se vraćati u igru. Jedno bacanje daje Dobrić, pa trojku pogađa Davidovac, sada je četvrtfinale zaista blizu. Plus 30 donosi Avramović.

7. minut - 75:51 - Mendoza i Tauns produžavaju dobar napadački niz svog tima, međutim Bogdan i dalje ne zna za promašaj. Karl Entoni ima 20 poena nakon dvojke, ali Bogdanović potom u ulozi asistenta za Milutinova, potom i Dobrića. Tajm-aut Garsija.

5. minut - 69:46 - Opet Montero, ali i Vanja! Stefan Jović dolazi do 2+1, zaista Srbija drži sve konce igre i pored šuta Dominikane.

4. minut - 63:43 - Vanja nastavlja tamo gde je stao u prvoj deonici, trojka za +24! Kazna za promašena bacanja Stefana Jovića stiže trojkom Taunsa. Stiže i pogodak sa distance Montera, 6:0 serija protivnika.

2. minut - 58:37 - Taunsova bacanja otvaraju drugo poluvreme, treći put od početka meča gledamo i kombinaciju Stefana Jovića i Milutinova na kucanju.

KK Srbija vs Domikanska republika, Svetsko prvenstvo u košarci 2023. MANILA Foto: Nebojša Paraušić

2. četvrtina

Bogdanović 14, Milutinov 10, Marinković 10, Jović 9/4/6 - Tauns 12, Montero 9

10. minut - 56:35 - Razmena koševa Bogdanovića i raspoloženog Montera. Milutinov ubrzo postaje treći dvocifreni kod nas. Do poluvremena smo videli samo jedan pogođen penal Alekse.

8. minut - 51:33 - Srbija održava plus. Konačno poeni iz igre za Srbiju, daje ih Bogdan. Delgado odgovora slobodnim bacanjima. Istom merom uzvraća Milutinov. Prvi koš Alekse Avramovića, sledei i pogodak za tri Montera.

6. minut - 45:28 - Vezuje Stefan Jović šest poena. Pogođena teška trojka preko ruke Feliza. Opet penali sa kojih je Petrušev bio polovičan. Nešto agresivnije odbrane na obe strane i arbitri to odmah sankcionšiu većim brojem prekršaja. Dva od dva Montero.

4. minut - 42:23 - Gudurić je pogodio dva slobodna bacanja za maksimalnih 18 poena viška. Dve odlične odbrane našeg sastava nagrađene su polaganjem Stefana Jovića. Isto je učinio i u sledećoj akciji. Između njegovih koševa trojku daje Mendoza.

2. minut - 36:20 - Tauns je vrlo dobar na ovom okršaju. Sa novih pet poena došao je do 12, međutim Gudurićevi poeni su prekinuli lošu seriju našeg sastava. U listu strelaca se upisuju i Peetrušev i Stefan Jović uz faul.

1. četvrtina

10. minut - 29:15 - Poeni Feliza, zatim i Dobrićevo polaganje nakon dodavanja Guduruća. Odlično izgleda Srbija na oba kraja terena. Avramović daje bacanje nakon dosuđene tehničke, ali rival je preko Mendoze i Solana spustio minus pred tajm Pešića. Poena nije bilo do zvuka sirene, iako je malo falilo da ih poklonimo rivalu.

8. minut - 26:9 - Očas posla na semaforu plus 17! Marinković baš kao i Bogdan ima deset poena! Tajm-aut opet.

7. minut - 21:9 - Tauns jedini raspoložen u timu Dominikane, koš na isteku napada. Odgovor su imali i Milutinov i Bogdan novom trojkom!

6. minut - 16:7 - Već četvrta asistencija za Stefana Jovića, Marinković ima sedam poena. Tajm-aut rivala.

5. minut - 14:7 - Tauns je ubrzo vratio trojku, međutim sledi mini serija, Vanja daje za dva i kucanje Milutinova za najvećih sedam poena viška!

3. minut - 10:4 - Pogodio je Bogdan za maksimalnih plus pet, međutim do poena je došao i Liz. Nakon nekoliko promašja Stefana Jovića i Vanje, Bogdan daje i svoju prvu trojku.

1. minut - 5:2 - Dobar početak Orlova, trojka Marinkovića, potom i kucanje Milutinova nakon koša Taunsa.

Najava:

Došao je dan D za košarkaše Srbije u Manili. Poslednji meč grupne faze Mundobasketa Orlovi će odigrati protiv direktnog rivala u borbi za prolaz dalje Dominikanske republike.

Italija je raspršila nade izabranika Svetislava Pešića da mogu da prve pozicije, pa je računica jasna - dobiti rivala kako bi se sa drugog mesta sačekao bolji iz okršaja Sjedinjenih Američkih Država i Litvanije.

Upravo je poraz od Azura u prošlom meču bio ključan u nameri našeg tima da uopšte razmišlja o liderskoj poziciji. Velika prednost od 16 poena u trećoj deonici brzo je istopljena i Orlovi su prosuli veći deo dobrih stvari koje su urađene u prvoj grupnoj fazi. Tada su pobede upisane nad daleko slabijim protivnicima Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom.

Pozitivna stvar je činjenica da i dalje držimo sudbinu u svojim rukama makar kada je u pitanju prolaz u četvrtfinale, međutim treba biti oprezan protiv selekcije koja je porazila Italiju u grupi.

Dominikana je pored tog okršaja bila bolja i od Angole i Filipina, ali su na sličan način kao i mi ispustili već viđen prolaz u narednu fazu - neuspehom na startu druge grupne faze i porazom od Portorika.

Dve reprezentacije sastale su se u junu 2021. godine u kvalifikacijama za Olimpijske igre i tada je Srbija pobedila 94:76. Samo što tada dres rivala nije nosio Karl Entoni Tauns.

(Telegraf.rs)

Video: Nikola Jović nasmejao novinare: Imao sam tremu na debiju u kvalifikacijama, sad sam već veteran

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oni

    3. septembar 2023 | 13:29

    Gledaj Jokicu srbe koji se bore za svoj narod ,svoju krv

  • aca

    3. septembar 2023 | 14:56

    Kaze neko da je Ocekivano da Bijemo Dominikanu 20-30 razlike ? A zaboravljaju da je ova Dominikana pre 6 dana pobedila Italiju sa 5 razlike a vodila je +14

  • Mrki

    3. septembar 2023 | 13:22

    Slušam jutros neki intervju Pešića,čovek je bruka i sramota šta priča. Voleo bih da što pre ispadnemo,da se konačno razmontira ovo zlo od stručnog štaba i KSS-je !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA