Vreme čitanja: oko 3 min.

Litvanski novinar pred duel sa Orlovima: "Osećamo se kao pobednici, pogotovo posle Amerikanaca"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Donotas Urbonas anlizirao je meč Srbije i Litvanije

  • 2
Košarkaška reprezentacija Litvanije Foto: Telegraf

Košarkaška reprezentacija Srbije sastaje se sa Litvanijom od 10.45 u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u košarci, a pred ovaj meč, svoje utiske izneo je i litvanski novinar Donatas Urbonas. 

Urbonas je za početak razgovora za TV Prva prokomentarisao duel sa selekcijom SAD-a.

- Ako je neko očekivao pobedu protiv Amerike, on mora biti lud. Ovo je velika pobeda za Litvaniju. Poslednji put smo ih savladali pre 19 godina. Sećam se tog meča, bio sam dete, i pamtim se svake reči komentatora sa te utakmice i nadam se da će se i današnji klinci sećati ove utakmice za par godina. Kakav god da bude krajnji ishod Mundobasketa i čak i ako izgubimo od Srbije ovakve utakmice inspirišu mlade da sanjaju o košarci i to je najbitnija stvar kod ovakvih mečeva. Litvanija igra odlično na ovom prvenstvu - rekao je Urbonas.

On je pojasnio koji je bio cilj Litvanaca pre odlaska na Mundobasket.

- Cilj je bio da nema ciljeva. Realno je bilo da dođemo do četvrtfinala i to bi predstavljalo veliki uspeh. Niko nije očekivao da igramo ovako lepu košarku, timsku košarku. Već se osećamo kao pobednici, pogotovo posle utakmice sa Amerikom. Nemamo šta da izgubimo i već smo ispunili sva očekivanja. Sve preko ovoga je samo bonus. Poznato je da u timu Litvanije vlada odlična atmosfera. To je bilo primetno i prošle godine na Evrobasketu.

Da li je to zasluga trenera Maksvitisa, koji odlično radi i u Žalgirisu?

- Sa nekim trenerima osećate konstantnu tenziju. Kao novinar u razgovorima se ne osećate dovoljno komforno, ponekad postanu veomanom prijatni. To se ume da se prenese i na svlačionicu i igrače. Sa Maksvitisom je potpuno drugačije. Druželjubiv je, prijatan, uvek se smeje i prenosi tu pozitivnu energiju. Dolazi iz malog mesta. Ono što je najbitnije je da voli košarku i ozbiljno shvata svoj posao. U reprezentaciji Litvanije uvek vlada dobra atmosfera, ali pokazao je da odlično funkcioniše sa različitim karakterima. Trener Maksvitis je veliki deo ovog uspeha.

Urbonas je analizirao i sastav Srbije.

- Gledajući tim Srbije imam sličan osećaj kao kada je Litvanija u pitanju. Nema Jokića i Micićia, dve najveće zvezde, ali imate lidera u Bogdanu Bogdanoviću. Njega obožavam da gledam, on je jedan od mojih omiljenih igrača. Pravi ratnik koji je savršen primer igrača iz Srbije. Tu je i Milutinov, kao što i mi imamo Valančijunasa. Tu su i Gudurić, Marinković, sve u svemu dobro popunjen tim. Jedinu nedoumicu sam imao na poziciji plejmejkera. Pokušali ste tokom priprema sa Gudurićem, Bogdanovićem, Nedovićem i nije išlo, ali sada imate Jovića koji je odlično odigrao protiv Dominikanske Republike, i sa njim u timu su sve pozicije dobro popunjene. Srbija je odlično sklopljen tim za Fiba takmičenja.

Asocijacija na duele Srbije i Litvanije.

- Prvo što mi pada je utakmica četvrtfinala na Evrobasketu 2003. u kojoj je Litvanija pobedila i kasnije osvojila zlato. Pamtim i utakmicu sa Olimpijskih igara u Sidneju, kao i finale iz 1995. Iako mnogi Litvanci još uvek misle da su sudije u nekim situacijama oštetile naš tim, i ja sam kao mlađi delio to mišljenje, kada sam odgledao taj meč, jeste bilo grešaka, ali nisu one uticale na krajnji ishod - rekao je Urbonas.

(Telegraf.rs)

Video: Litvanci skratili trening i pobegli sat vremena ranije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    5. septembar 2023 | 09:14

    Амери просек, НБА смешна лига,кад су били Ајверсон,Коби,Шек,Гарнет,Вебер,Стојаковић, Новицки,тада је НБА био нешто, волео бих да наши победе само због оваквих "оптимиста"!!!

  • Ajde nato fasisti

    5. septembar 2023 | 09:17

    Ne sanjajte

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA