≫ 

Vreme čitanja: oko 8 min.

Srbija je u polufinalu Mundobasketa! Orlovi ponizili Litvaniju i pokazali da su najopasniji kad ih svi otpišu

Vreme čitanja: oko 8 min.

Kakva igra, sjajna igra, ima Srbija tim za medalju!

Košarkaši Srbije su načinili ogroman uspeh i plasirali se u polufinale Mundobasketa! Naša reprezentacija je bila ubedljiva protiv Litvanije sa 87:68, ogromnih 20 poena razlike, a najefikasniji je bio Bogdan Bogdanović sa postignutim 21 poenom.

Postojala je bojazan pred ovaj duel, ranjena Srbija porazom od Italije nije slutila da može da se podigne i da uzvrati, da zasija kako ona ume. Međutim, pokazali su Orlovi zašto je Srbija pokazala da je zemlja košarke.

Otpisani, ali ne i odbačeni. To su pokazali protiv Litvnaije, od koje se budio strah, ali strah zbog njihovog meča protiv SAD-a gde su postigli čak 110 poena, međutim, spremio je Svetislav Pešić ovu utakmicu bez greške.

Naravno, koliko Svetislav Pešić, tako su i reprezentativci Srbije odlučili da izađu na teren i da odigraju za Borišu Simanića koji je pretrpeo povredu, da odigraju za sebe, ali i za čitav narod koji je pratio ovaj meč.

Krenuli su malo slabije, dopustili su Litvancima da šutiraju, ali su bili svesni da to neće trajati doveka. Sačekali su drugu deonicu, a onda je Srbija prebacila u veću brzinu, na krilima Filipa Petruševa i Alekse Avramovića sa klupe, kao i Bogdana Bogdanovića, odlepili su se i otišli na prednost koja nije bila dostižna.

Ko zna, Manila je izgleda grad gde se čuda stvarno dešavaju, a Srbija će sada sačekati svog rivala u polufinalu Mundobasketa. Možda ništa nije realno, ali sve je moguće.

Srbija - Litvanija 86:65 (24:25, 25:13, 24:17, 13:10)

SASTAVI:

Srbija: Petrušev 17, N. Jović 8, Bogdanović 21, Marinković 1, Dobrić 0, Ristić 1, Gudurić 9, S. Jović 11, Davidovac 2, Avramović 8, Milutinov 9.

Litvanija: Normantas 8, Sedekerskis 14, Brazdejkis 11, Maldunas 0, Jokubajtis 13, Valančijunas 11, Kuzminskas 6, Motijunas 2, Bendžijus, Kariniauskas 0, Dimša 3, Sirvidis 0

Litvanija je od uvodnih minuta pokazala šta će biti njeno glavno oružje - šut za tri poena. Neverovatno im je krenuo od ruke već od starta utakmice, kada su pogađali u serijama. Prva četiri šuta iza linije 6,75.

Srbija je odgovarala na to smirenom igrom, kaskala je tokom prvih 10 minuta konstantno, jurila to vođstvo Litvanije, da bi na kraju i uspela da smanji taj deficit na samo jedan poen, što je dalo i impuls pred nastavak.

Dosta dobri u završnici su bili Filip Petrušev i Aleksa Avramović, koji su svojim ulaskom u igru promenili sve.

Druga deonica je donela i savršenu Srbiju. Toliko su dobro igrali Orlovi da su Litvaniju spustili na samo jedan poen u uvodna tri ili četiri minuta. Napad je funkcionisao besprekorno, odbrana još bolje, a Litvaniji je stao šut u potpunosti.

Koristila je to Srbija, postizala je poen za poenom, a Bogdanović je sa svoje dve trojke otišao na ogromnih +11 pred poluvreme.

Treća deonica je startovala trojkom Jokubajtisa, Litvanci su krenuli da ispravljaju sve ono gde su grešili u drugoj četvrtini.

Ušla je Srbija u poslednju deonicu sa ogromnom razlikom, te su tako i odigrali.

Smireno i slavili su sa ubedljivih 19 poena.

TOK MEČA UŽIVO:

IV Četvrtina

00:00 (87:68) - Zakucava Petrušev! Odlična je Srbija. Kraaaaj!

02:37 (83:63) - Odlično je Bogdanović prošao, dodao je Petruševu, ali mu je lopta ispala. Isteklo je vreme za napad Srbije. Ostoa je Vanja Marinković sam, ali je promašio šut. Odlična odbrana Srbije, odlična!

04:36 (82:60) - Vratio je trojku Dimša. Greši Filip Petrušev sada.

06:31 (79:55) - Promašuje Brazdejkis trojku, ali i Aleksa Avramović na drugoj strani neprecizan. Sve promašuje Litvanija, sve. Promašio je sada i Bogdanović trojku preko tri ruke. Trojkaaaaaa Petruševa!

08:47 (76:55) - Pogodio je Aleksa jedno bacanje, potom i Vanja Marinković dva, a Litvanija ne može da se vrati u meč. Nedostižnu prednost imaju Srbi.

III Četvrtina

00:00 (73:53) - Pogađa Kuzminskas sada pod košem. Zakucava Petrušev!

02:00 (69:51) - Promašuje Jokubajtis trojku, ali pravi faul u napadu Dobrić. Odlična odbrana Srbije i postiže poene Aleksa Avramović. Promašuje i Normantas, muči ih Srbija propisno. Prolazi Gudurić i poentira izprolaza. Hvata Davidovac, stopira Srbija napad, a Dobrić maši trojku.

03:32 (65:51) - Pogađa Stefan Jović trojku! Maši trojku Brazdejkis, kakvu odbranu igra Srbija, neverovatno! Beži lopta Bogdanoviću. Pogađa trojku Jokubajtis, ostao je sam i kaznio je to košarkaš Barselone. Šta radi Stefan Jović, kako igra!

05:24 (59:48) - Prolazi Bogdan i poentira iz polaganja! Pravi faul u napadu Valančijunas! Sjajnooo funkcionišu Jovići! Stefan je pronašao samog Nikolu pod košem, a on to postiže i Srbija ima dvocifrenu prednost, dok Valančijunas gubi loptu, ima priliku Srbija da uveća prednost.

06.55 (55:48) - Siguran je opet Valančijunas. Maši Srbija, a Litvanija postiže poene preko Rokasa Jokubajtisa. Evo trojke i Stefana Jovića, Jovići su sjajni u ovim minutima! Promašio je Brazdejkis, a faul je načinjen nad Valančijunasom. Ne, ipak na Brazdejksiu, koji pogađa samo jedno bacanje.

KK Srbija- Litvanija Košarkaška reprezentacija Srbije, Svetsko prvenstvo u košarci 2023. MANILA Foto: FIBA

08:29 (52:43) - Otvara Litvanija trojkom drugo poluvreme. Brazdejkis je pogodio. Loš napad Srbije, Milutinov je promašio. Pogađa Valančijunas pod košem. Evo trojke i Nikole Jovića, ostao je asm i kažnjava to!

II Četvrtina

00:00 (49:38) - Odlična akcija Milutnova i Bogdana! Odlično, centar Olimpijakosa pogađa. Pogodio je Kuzminskas oba penala sad. Promašio je trojku Davidovac. Odlična kontra na drugoj strani, Bogdanović pogađa. Evo i greške Litvanije. Pogađa Bogdanović!

02:17 (42:36) - Maši Normantas trojku, odlična pozicija za Srbiju! Promašio je Milutinov jedno bacanje. Načinio je faul sada Ognjen Dobrić, na liniju penala je otišao Brazdejkiskoji je pogodio jedno bacanje. Sigurna je Litvanija.

03:26 (41:33) - Jokubajtis je otišao na liniju penala i samo je jedno pogodio. Lepo od Bogdanovića! Kako je Litvanija odigrala ovaj napad, na kraju je i poentirala... Pravi faul Nikola Jović. Maši Kuzminskas, a pogađa Bogdanović trojku!

04:58 (36:30) - Lepa akcija Litvanije, Normantas je prošao a Sedekerskis je poentira. Zaustavljen je Milutinov, ali maši Normantas trojku, dok istom merom uzvraća i Gudurić. Promašio je Brazdejkis, a Milutinov poentira pod košem!

06:35 (34:28) - Igrala je Litvanija presing, ali razbija to Aleksa Avramović, na kom je potom i načinjen faul u napadu nad njim. Aleksa je potom promašio, a pogađaju Litvanci na drugoj strani... Njihov prvi koš u drugoj deonici.  Litvanija je ušla u bonus, te je Gudurić otišao na liniju penala i bio je precizan oba puta.

07:37 (30:26) - Aleksa oduzima loptu, opet. A Kuzminskas pravi faul nad Gudurićem. Promašio je Davidovac trojku, onda i Milutinov ispod koša, ali će i dalje biti lopta za Srbiju. Fauliran je Gudurić na šutu za tri poena. Pogađa su dva bacanja našeg košarkaša. Dosuđen je tehnički faul i koriste Litvanci to, istekao je napad!

08:40 (28:25) - Odlična akcija Petruševa i Davidovca pod košem i poentira košarkaš Crvene zvezde. Promašuje Litvanija i ima priliku Srbija da uveća svoje vođstvo. Prolazi Filip Petrušev i poentira veoma lako! Maši Kuzminskas trojku, a pravi faul Aleksa Avramović.

I Četvrtina

00:00 (24:25) - Prolazi Gudurić do koša i poenitra.

01:18 (22:25) - Izgubljena lopta Srbije, a pogađa Petrušev, njegov peti poen. Nova trojka Litvanije... Ponovo pogađaju. Aleksa je oduzeo loptu, promašio je sa polu distance, a potom je Bogdan promašio trojku.

02:55 (20:20) - Pogađa Petrušev trojku! Ostao je sam Motijunas, nije bilo teško da pogodi. Kakav koš Nikole Jovića, Petrušev je promašio, a košarkaš Majamija je postigao koš uz faul i to uz mnogo sreće! Aleksaaaaa! Oduzeo je loptu i poentirao je za izjednačenje.

04:20 (12:18) - Dobra odbrana na Valančijunasu, promašio je, pa Srbija ima mesta za napad, ali je Bogdanović promašio trojku. Biće dva bacanja za Valančijunasa. Oba puta je siguran centar iz Litvanije.

05:30 (10:16) - Milutinov i Bogdanović su prelepo odigrali, centar je napravio "livadu" za beka, što ovaj koristi. Litvanci pogađaju novu trojku. Promašio je sada Jović, a to koriste Litvanci koji postižui nove poene. Jokubajtis je ponovo promašio, na sreću Srbije.

07:01 (8:11) - Odličan Milutinov! Ugurao je sada i naš centar njihovog Valančijunasa. Nova trojka Litvanije, Brazdejkis je sada pogodio trojku, ali Bogdan uspeva na drugoj strani, dok Jokubajtis maši i to koristi Srbija u kontri, Stefan Jović je položio bez muke. Nova trojka Litvanije...

08:37 (2:5) - Kreće Bogdanović odmah! Oduzeo je loptu i poentira posle polaganja. Ima i Litvanija svog NBA asa, to je Jonas Valančijunas, koji je ugurao pdo koš Milutinova. Pogađa trojku Valačijunas sada, biće velika pretnja za naše košarkaše na ovom meču.

KOMENTARE PRE MEČA:

Košarkaška reprezentacija Srbije pred sobom ima i najvažniji meč na dosadašnjem Mundobasketu. Orlovima će rival u četvrtfinalu biti reprezentacija Litvanije, koja je načinila iznenađenje pobedivši SAD u grupnoj fazi, čime je i bukirala sebi duel protiv naše reprezentacije. Meč je na programu od 10 časova i 45 minuta, a prenos je moguć putem RTS kanala.

Srbija je generalno imala dobar turnir na ovom Mundobasketu, iako nije mogla da računa na svoje najveće zvezde, koje su jednostavno odbile da igraju za reprezentaciju. Orlovi su imali i dosta sreće na žrebu, grupna faza je donela izuzetno lake rivale.

To se odrazilo i u drugoj fazi takmičenja, kada je prvi ozbiljniji rival u vidu Italije naneo poraz Srbiji. Ispostaviće se da je taj poraz i dobro došao, pošto su na taj način Srbi izbegli SAD u četvrtfinalu, što može biti dobro u nastavku turnira.

Pored meča sa Litvanijom i plasmana u polufinale, Srbija na ovom meču igra i za plasman na Olimpijske igre, pošto će Orlovima uz pobedu potrebno i da se poklope dva druga rezutlata, a to je da SAD dobije Italiju, a Kanada savlada Sloveniju, kako bi naša reprezentacija bukirala i vizu za Pariz iduće godine.

Sve je to na stolu, momci, da se "pošibamo", pa šta bude!

(Telegraf.rs)

Video: Nemci otvorili čitav trening za javnost, Šruder pogađa trojke sa pola terena

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dani

    5. septembar 2023 | 12:18

    Ulepšali ste mi dan najbolja utakmica ikada odigrana bravo majstoriiiiiii.🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • Boka motorska

    5. septembar 2023 | 09:45

    Za Simanića!!!

  • Moravac

    5. septembar 2023 | 10:54

    E moj Jokicu…Dali te imalo grite savest kad gledas svoju Bracu kako se muce,a ti koji bi mnogo pomogao svima nama nisi tu…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA