≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

"Od početka imamo moto - svi za jednog, jedan za sve": Kari posle svega otkrio šta je tajna moćne igre Orlova

Vreme čitanja: oko 7 min.

Orlovi će se boriti za medalju

  • 4
KK Srbija- Litvanija Košarkaška reprezentacija Srbije, Svetsko prvenstvo u košarci 2023. MANILA Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Žurka u Manili! Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u košarci, pošto je u "Mall of Asia Areni" srušila Litvance u velikom evropskom okršaju. Tako je prišla vrlo blizu odlaska na Olimpijske igre koje se naredne godine održavaju u Parizu!

Da bi se to desilo potrebno je da malo kasnije SAD izbaci Italijane, a onda da sutra Kanađani sruše Slovence. Bilo kako bilo, Orlovi će se boriti za jednu od medalja.

Odlično je selektor Svetislav Pešić skautirao Litvance, a selekcija Srbije odigrala vrhunsku odbranu i imala rešenja u napadu kakva rivali nisu očekivali.

Bogdan Bogdanović dao je pre selektor komentar na samom početku konferencije.

- Osećaj je sjajan, hoću da kažem nešto od jutros. Naš saigrač Boriša Simanić, dao nam je sjajnu energiju, bili smo nervozni pošto smo prelazili iz jednog u drugi hotel. Ja sam posebno bio nervozan, a kad sam bio mlad uvek sam gubio od Litvanaca. Video sam njegovu poruku, posle dugačkog sastanka rekao nam je "dobro sam momci", a to što misli o nama posle svega što se desilo. On nas je ujedinio, on je neverovatan momak, ovo je za njega - rekao je Bogdan.

Koliko je važno za Srbiju?

- Naravno da je važno, prvo za nas, pa i za zemlju. Znate koliko volimo košarku. Srećni smo što smo tu i nastavljamo da se borimo - dodao je Bogdanović.

Da li je Bogdan ujedinio svlačionicu, da li je ovo momenat da postane lider?

- Nekada ne znam kako da se ponašam, da budem lider. Srećan sam što sam u toj poziciji. Svi smo mi kao igrači isti. Možda sam rekao Guduri nešto što voli. Srećan sam što je to primio kao lepu reč i što mu je pomoglo - ne sećam se šta je to bilo - istakao je Bogdan.

Nema opuštanja, kaže Bogdan.

- Takav je ovaj turnir, ne smemo da se opustimo. Možemo ovo da proslavimo, ali već sutra moramo da se regrupišemo, gledamo meč Kanada - Slovenija i pripremimo se za sledećeg rivala. To sam naučio iz prošlih iskustava. Morate da se oporavite i spremite se za sledeću tešku utakmicu. Rezultat kaže da je 20 poena razlike, ali dali smo sve od sebe - podvukao je kapiten.

KK Srbija- Litvanija Košarkaška reprezentacija Srbije, Svetsko prvenstvo u košarci 2023. MANILA Foto: Tanjug/AP

Kako Bogdan predoseća sve što treba da uradi?

- Ne znam. Igram košarku instinktom. Nekada sam lud i mnogo šutiram, znam da je tako. To sam ja. Ovo je noć kakvu priželjkujem do kraja turnira. Pokuašvam da se dokažem i da napredujem. Nadam se da mogu da igram i bolje. Možda sam ponekad žurio, ali mislim da imam dovoljno vremena da se oporavim od svega i budem bolji - rekao je Bogdan.

Kada se desio prelomni momenat za saigrače?

- Ne tražimo alibi u teškim situacijama, ali moram da kažem da sve dok smo u hotelu da pričamo o tome kako ga je udario, kako se to desilo... Kada dođe trening i utakmica, mi smo profesionalci, pokušavamo da se ne koncentrišemo na to. Tom stabilnošću nam je dao pozitivu.

U polufinalu smo, a niko nije davao toliko kredita.

- Kada odleži sve to, Kari zna, to je pitanje više za njega - rekao je Bogdan.

Koliko je za Bogdana lično značilo posle Italije da odigra ovako kako je odigrao?

- Iskreno ne biram utakmice kada ću da igram dobro, a kada loše. Dešava mi se j****a, i ja sam čovek. Ispada da sam tako birao. Ne znam šta mi se desilo taj. Za svaki šut sam mislio da je to ta. Pričao sam sa Jovketom, rekao sam 'ajde još dve trojke da završimo, ja sam promašio tada dve i okrenula se utakmica. Možda smo zaslužili tu sreću ili nesreću.

svetislav pešić srbija portoriko Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Potom je selektor Svetislav Pešić.

- Sjajna, velika pobeda. Odlična utakmica, posebno protiv tako dobrog tima kakva je Litvanija. Moramo da respektujemo Litvance, odigrali su sjajno. Pobedili su SAD. Nemamo vremena da gledamo svaku tekmu. Bili smo spremni da igramo protiv njih u četvrtfinalu. Ili protiv SAD-a. Teško je bilo pripremiti utakmicu. Pronaći energiju, koncentraciju u odbrani. Ako igrate u Evroligi, onda imate dva ili tri dana odmora za povratak koncentracije, ali ovde igrate na dva dana. Motivacija je tu od prvog dana. Mi imamo moto "svi za jednog, jedan za sve", posebno u ovako teškim situacijama. Moramo da budemo tim. Ako analizirate ko je tim, pre svega morate da vidite kako smo igrali odbranu. Ako odigrate ovako kao večeras, onda je to tim. Tu možete da vidite presing, unutrašnju igru, jedinstvo... Ako zaustavite trojke, što je kvalitet Litvanaca (5-7 u prvoj četvrtini), a onda samo dve do kraja... U utakmici kao što je danas, važno je hvatati ofanzivne skokove. Oni su do sada bili najbolji do sada na turniru. U prvoj četvrtini su imali šest, a do kraja samo dve. Statistika nam daje nekada tačne informacije. Srećni smo sa ovom pobedom, ali sutra je novi dan. Turnir i dalje traje, moramo da se pripremimo za to. Prvi put će imati slobodan dan sutra, jer igramo za tri dana. Od početka turnira smo imali samo jedan dan regeneracije. Biće to važno fizički i mentalno. Da vidimo kako će sve biti sa Simanićem, da vidimo šta nas čeka... - rekao je Pešić.

Avramović, Petrušev su sjajno odigrali...

- Košarka je takva, neću da pravim kliniku. Košarka je jedna igra gde je potrebno naći rešenje. Zato smo pobedili. Meč sa Italijom je nama bio važan. Ne možete da igrate 40 minuta u istom ritmu. Evropska košarka je drugačija. NBA košarka je takva kakva je. Ovde treba naći promene, u unutrašnjoj i spoljnoj igri. Srećni smo što smo pogodili trojke, koliko i dvojke. Za ritam utakmice je u FIBA važno promeniti ritam, igrati pik-en-tol. To je cilj, to je ono što hoćemo u svakoj utakmici. To nekada radimo sa uspehom, a nekada meč ode na drugu stranu. Večeras smo promenili ritam preko Avramovića, koji je došao sa klupe. Ušao je u meč i doneo je više energije od onih koji su bili tu. To svaki trener želi. Ako igrač dođe sa klupe, želimo da ima reakcije. Večeras protiv sjajnog tima Litvanije, za koju imam respekt zbog kulture košarke, motivacija je bila tu.

Kako se Srbija prilagodila u drugoj četvrtini?

- Da ponovim još jednom. Niko nije perfektan, ne može ni biti.

Selektor je ponovo pričao o meču.

- Ovo je pobeda tima, igrali smo timsku košarku. Mi to znamo da cenimo, respektujemo i još više se motivišemo da igramo protiv takvog protivnika. Našin na koji igraju je takav. Mi smo energijom našom oduzeli njihovo najveće oružje. Moram to da kažem da bi se razumelo. To je put kojim treba da idemo. Tako je bilo protiv Italije, Dominikane... Mi smo opet napravili 25 asistencija. Mi smo najbolji tim u turniru u fast-brejku. To je nešto što diže, to je nešto što je nama važno. Da bi to radilo, mora da se igra odbrana. Mi nemamo veličinu, koliko god vi to vidite sa strane. Onda se postavlja pitanje kako istaći prednosti, a sakriti nedostatke. Ono što sam rekao je tako. Od prvog dana od kako smo se skupili je zaista bilo "svi za jednog, jedan za sve". Tako da ste videli koliko je danas svako za svakog dao. Ne samo večeras, tako je bilo na svim utakmicama. To je nešto što treba da nam pomogne u narednoj utakmici.

Pešić je bio emotivan pred kamerama.

- Ja sam emotivan. Naravno da sam emotivan. To nam je imidž na neki način. Znam da slavim pobedu. Ja uvek govorim da treneri treba to da rade. Ja uvek slavim i više slavim način pobede. I to kako igrači pokazuju reakciju. To je cilj svakog trenera. Imamo još dve utakmice, treba to ponoviti. Sledeći fokus i izazov za sve nas, za trenere i igrače.

Šta je Kari rekao igračima posle pobede?

- Velika pobeda za nas, ne samo zbog značaja utakmice, ali i način kako smo došli do toga. Koliko god mi možemo da filozofiramo, iako živimo u vremenu gde se traže pojedinci, najbolji igrači, gleda se timski uspeh. Bez velikih igrača nema velikih ekipa. To je bilo pre 20 ili 30 godina. Jedan igrač ne pravi ekipu, ali može...

Poruka Boriše.

- Znate kako, meni je to, ja sam dosta emotivan po tom pitanju. To je katastrofa za nas bila. Nikome ne bih poželeo da se to desi. Mogli smo da ga izgubimo, ali nismo. Igraš svaki dan utakmicu... Ali on je jedan krasan dečko, kako baš njega to da zadesi. Žao mi je, imali smo veliku sreću da je profesor Radovanović vrsan, iskusni doktor. Ne znam šta bi se desilo da on nije bilo tu. Jedan čovek pravi ekipu, a jedan može da je rasturi. Ovo je zasluga Boriše što je izdržao, što je izdržao. Šta bi se desilo ne znam... Ide sve bolje i bolje i to je najvažnija vest.

(Telegraf.rs)

Video: Uz rakiju, tri prsta i Božju pomoć do polufinala Mundobasketa: Srbi spremni za meč u Mnaili

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • REMI

    5. septembar 2023 | 13:50

    bravo momci tako se brani Srbija

  • Acko

    5. septembar 2023 | 13:59

    E moj Jokiću, a ti jaši...ovi momci su za tebe veličina !

  • Marko

    5. septembar 2023 | 13:56

    Bravo momci, samo napred do medalje. A dok je Pesic tu jedinstva nema. Necemo mu zaboraviti sto se prosli put nije vratio sa vama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA