Vreme čitanja: oko 2 min.

Petar Vilfan: "Grobar se rodi, ništa lepše od povratka Željka u Partizan, znaju posao"

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Željko je bio uvek u timu, on je bio glava tima. On je raspoređivao kako, gde, ko. Bio je tip igrača koji kada mu kažeš šta će da uradi, da će to i da uradi. Bilo je logično to što je posle toga otišao u Italiju.." - ističe Peter Vilfan

  • 4
Peter Vilfan Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Legendarni košarkaš Jugoslavije, kao i Jugoplastike, Paritzana i Olimpije, Peter Vilfan vratio se u Manilu, 45 godina posle osvajanja legendarnog zlata sa neverovatnom generacijom predvođenom Kićanovićem, Dalipagićem, Slanićem, Ćosićem, Delibašićem.

Gospodin Vilfan odmah je prihvatio razgovor sa nama, i u ekskluzivnom intervjuu za Telegraf, anlizirao je Mundobasket, kao i SLoveniju i Srbiju, osvrnuo se na čuvenu generaciju kojoj je pripadao, i ispričao na koji način je ekipa došla do zlata u Manili.

Takođe, deo razgovora posvetili smo i Partizanu čiji je i on deo.

- Nikada nisam zatvarao vrata, gde god da sam bio. Ja sam uvek igrao košarku i za publiku, za navijače. Svuda su me voleli, gde god da sam bio. Uspomene vezane za Jugoplastiku su lepe i odlične, a one za Partizan su sjajne. Zato što, meni je najdraža jedna stvar - jedan navijač Partizana mi je jednom rekao "Pero, ti moraš da znaš, Grobar se rodi. Ti imaš pravo, nisi se rodio, ali možeš postati". Imam odlične uspomene sa Partizanom, sjajna je bila sezona, ja sam igrao sa Željkom Obradovićem, Sašom Đorđevićem, Marićem... Proveli smo sjajnu sezonu, nismo ništa osvojili, nešto malo nam je falilo.

Na pitanje, kakav je Željko bio kao Saigrač, Vilfan je imao spreman odgovor.

- Odličan. Željko je bio uvek u timu, on je bio glava tima. On je raspoređivao kako, gde, ko. Bio je tip igrača koji kada mu kažeš šta će da uradi, da će to i da uradi. Bilo je logično to što je posle toga otišao u Italiju.

Najmlađi član ekipe koja je u Manili 1978. godine osvojila zlatnu medalju ističe da je povratak Željka Obradovića u Partizan pravi potez.

- To je nešto najlepše za nekoga ko je bio igrač, a potom i trener, uzeo naslov evropskog prvaka. Vratio se u pravom trenutku kada pola Srbije, možda više, možda manje, neću da kažem, da mi ovi iz Zvezde ne zamere, oni koji vole, žele, navija da se vratiš... Nema ništa lepše. Kako znam Željka, on sada može samo prema gore i stvarno želim da mu se obistini ono što želi, a to je da sa Partizanom ode na F4, a možda i da osvoji.

Partizan mu, kako ističe, deluje odlično.

- Deluje odlično, vidi se da je to finansijski dobro organizovan klub i jak, bez toga ne možeš da igraš u Evroligi. Mislim da nekako sve štima. Ima ljudi koji znaju posao. Zapravo, zato i jesu tu gde jesu.

(Telegraf.rs)

Video: Legenda slovenačke i jugoslovenske košarke u Manili: Ovde sam pre 45 godina bio prvak sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ред

    9. septembar 2023 | 11:19

    А циганија умире од муке.

  • Do '92, samo 4 titule

    9. septembar 2023 | 17:40

    ,,Proveli smo sjajnu sezonu, nismo ništa osvojili, nešto malo nam je falilo." Ništa vam nije falilo, vi ste groBARI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA