≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Srbija je u finalu Mundobasketa! Pešić i Orlovi preslišali Kanadu i boriće se za novo svetsko zlato

Vreme čitanja: oko 9 min.

Odličan rezultat!

Košarkaška reprezentacija Srbije, Mundobasket 2023 Foto: Fiba.basketball.com

Košarkaši Srbije su se plasirali u finale Mundobasketa, pošto su sa 95:84 slavili protiv Kanade, čime su zakazali borbu za zlato gde čekaju svog protivnika iz meča Nemačka - SAD! Najefikasniji na meču je bio Bogdano Bogdanović sa 23 poena, dok su Dobrić i Milutinov imali po 16. Takođe, treba istaći i Aleksu Avramovića i njegovu odbranu.

Uspeli su Orlovi ono što se niko nije ni nadao, napravili su senzaciju, napravili su iznenađenje i došli su samog kraja šampiona, došli su do finala Mundobasketa, gde će se boriti za zlato.

Kada su ovih 12 momaka krenuli iz Srbije, bila velika bojazan zbog činjenice da su zvezde naše reprezentacije odustale od igranja. Svetislav Pešić je napravio kompoziciju i njegov orkestar je svirao poput najlepše melodije.

Uverile su se u to reprezentacije Litvanije, a sad i Kanade.

Srbija je opet pokazala zašto se naziva zemljom košarke i najjačoj reprezentaciji na papiru na ovom šampionatu su pokazali neke stvari.

Fokus Kanade je bio na Bogdanu Bogdanoviću, što su iskoristili Ognjen Dobrić i Aleksa Avramović, koji su u napadu i odbrani uništavali protivnika. Pogotovo Aleksa, koji je mučio u odbrani svakog košarkaša iz protivničke ekipe.

Mada, nema pojedinaca, ovaj tim je odigrao savršeno i pobeda je njihova. Na redu je finale, a i istorija.

Bogdan Bogdanović, košarkaška reprezentacija Srbije Foto: Fiba.basketball.com

Stidljivo je Srbija ušla u meč, bojažljivo, što je bio i veliki plus našoj ekipi. Nisu previše forsirali, u početku su "probali" Milutinov protiv protivnika, a dobro su otvorili meč preko Ognjena Dobrića i Bogdana Bogdanovića, što je samo najavilo sve.

Potom je Gildžijus Aleksander ušao u seriju promašaja, što je Srbija kaznila. Međutim, tada se desila i serija Kanade od 5:0 i njihovo vođstvo od 9:8. Povela je Srbija 10:9, ali je tada kanada napravila seriju od 4:0, kada se dešava prevaga.

Ušao je u igru Aleksa Avramovića na neka tri i po minuta, kada je Srbija napravila seriju od 13:0.

KK Srbija - Kanada, svetsko prvenstvo košarka Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Otvorila je Kanada drugu četvrtinu trojkom, ali je odmah uzvratio Gudurić, onda je trojku dao i Nikel Aleksander Voker, kada je Gudurić napravio prodor. Tada opet na scenu stupa Aleksa u odbrani, koji izluđuje napad.

Napravila je Srbija novu seriju od 5:0, pogađali su Gudurić, Bogdanović...

Potom je i Milutinov ušao u svoju seriju, lako je postigao šest poena, te je propisno namučio odbranu. Zakucao je dva puta u dva napada, onda i polaganja, dok su tada u problem s faulovima ušli i Dešon Bruks i Šaj Gildžijus Aleksander.

KK Srbija - Kanada, svetsko prvenstvo košarka Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Treća deonica je krenula naletom Kanade, koji je Srbija pokušavala da neutrališe, ali nije uspela baš. Imali su dosta problema, međutim, ubrzo su u taj problem uveli i Kanađane, koji su počeli da promašuju.

Odmah je potom krenulo da se igra po sistemu rezultatske klackalice. Napad za napad, poen za poenom, što je išlo na ruku Srbiji, koja je imala prednost.

Polako je Srbija uvodila Kanadu u tu poslednju deonicu, tamo je pokašao Šaj Gildžijus da solira i da prođe do kraja, ali, nije uspeo.

Na kraju, samo pobeda se piše, a Srbija je to uspela.

Srbija je u finalu.

Srbija - Kanada 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:21)

Srbija: Avramović, Bogdanović, Davidovac, Dobrić, Gudurić, Jović N, Jović S, Marinković, Milutinov, Petrušev, Ristić, Simanić.

Kanada: Aleksander, Aleksander-Voker, Beret, Bel-Hejns, Bruks, Dort, Edej, Edžim, Gildžijus Aleksander, Olinik, Pauel, Skrab.

TOK MEČA UŽIVO:

IV Četvrtina

00:00 - KRAJ, SRBIJA JE U FINALU!

02:12 (95:79) - Ideeee Bogdaaaaan, ide odbranaaa!

03:24 (91:79) - Pogodio je oba puta Ar-Džej Beret. Nastavlja se pritisak Kanade sada. Odličan Bogdanović. Promašio je trojku Beret. Evo trojke Bogdana Bogdanovića! Promašio je Stefan Jović trojku.

05:32 (86:74) - Prelep potez Milutinova. Na liniju penala je otišao i Gildžijus Aleksander, koji je pogodio samo jedno.

KK Srbija - Kanada, svetsko prvenstvo košarka Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

07:12 (84:71) - Pogađa Bruks sada, a Gudurić greši u napadu i ispada mu loptu. Omašio je Bruks sada trojku. Ide Aleksa ponovo do koša i poentira veoma lako. Ostao je sam Beret i pogodio je trojku.

08:49 (82:65) - Krade loptu Aleksa na startu poslednje deonice i poentira. Promašuje trojku sada Bruks. Pogađa trojkuuu Gudurić!

III Četvrtina

00:00 (75:63) - Pogađa Milutinov! Iz veoma, veome teške pozicije je pogodio srpski centar i to uz faul! Promašio je trojku Beret. Gudurić je pogodio jedno bacanje, a onda je promašio, vratila mu se lopta u ruke, ali je potom Avramović prodao tu loptu. Pogađaaa Gudurić! Poentirao je sada Gildžijus Aleksander. Evoooo ga i Vanjaaaa! Dosuđena je tehnička Pešiću.

02:30 (65:58) - Odličan prodor Jovića. Morao je ovo faul da bude na Bogdanoviću. Ma, ide Dobrić! Pogađa i Nikel Aleksander Voker. Maši Davidovac trojku iako je ostao sam. Greši Kanada, na sreću Srbije.

04:07 (61:54) - Pogađa trojku Nikel Aleksander Voker, ali sada Ognjen Dobrić odlično prodire i poentira. Navukao je Olinik sada Jovića na faul. Oba puta je poentirao centar Kanade. Ognjen Dobrić igra neverovatnu utakmicu. Kakav pogodak Gildžijusa Aleksandera.

KK Srbija - Kanada, svetsko prvenstvo košarka Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

05:43 (57:47) - Greši Keli Olinik sada. Načinio je treći faul centar Kanade. Jović Stefan je želeo da ide na prodor, ali je promašio, da bi potom i Dobrić promašio trojku. Lako je prošao Beret i poentirao iz polaganja. Kakav koš Nikole Jovića, koji je poentirao uz faul.

06:55 (55:45) - Promašio je sada i Bruks, ali se nastavlja "divlja košarka" i Nikola Jović poentira. Novu trojku pogađa Bruks. Nova greška Srbije, a Beret će na liniju penala. Oba je promašio Beret. Sada je Bogdanović morao protiv Bruksa i ići će na liniju penala.

08:30 (52:42) - Morao je Stefan Jović da rešava iz koraka, promašio je, a Bruks to kažnjava trojkom na drugoj strani. Oduzeta je lopta Stefanu Joviću sada, a Milutinov čuva koš, ali nova prodata lopta naše ekipe. Srećom, Aleksander je promašio trojku.

KK Srbija - Kanada, svetsko prvenstvo košarka Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

II Četvrtina

00:00 (52:39) - POLUVREME. Siguran Milutinov oba puta sa linije penala. Dolazi Kanada do lopte, ali promašuje Olinik. Tehnička greška za Kanadu, selektora Fernandeza, a Vanja koristi to bacanje.

01:18 (47:37) - Zakucavanje Milutinova! Ide novo zakucavanje Milutinova, opaa! Pogodio je oba bacanja sad i Šaj  Gildžijus Aleksander. Odličan Milutinov i još jednom dolazi do poena, veoma lako. Promašio je trojku Vanja Marinković.

02:53 (41:35) - Dosudile su faul Nikole Jovića na Oliniku, a centar je pogodio oba. Pogodio je Ar-Džej Beret trojku, i to nakon što je Ognjen Dobrić ostao na parketu zbog udarca igrača Kanade. Sudije to nisu videle i kažnjeno je trojkom Kanade. Vraća Ognjen Dobrić trojku, probudili su Kninsku Kobru igrači Kanade!

04:11 (36:28) - Pravi Bogdanović grešku u koracima. Prelepo Davidovac i Dobrić igraju alej-up i poentira Ognjen iz polaganja. Sada je Aleksander Voker poentirao. Greši sada Srbija, a potom Jović čini faul da prekine napad Kanade. Poentira Gildžijus Aleksander sa linije penala. Završio je Milutinov, a pogodio je jedno.

KK Srbija - Kanada, svetsko prvenstvo košarka Foto: FIBA

05:55 (33:23) - Promašila je Kanada novi šut, dok Avramović sada želi za tri, ali je i on pogrešio, Aleksa sada zaustavlja i Nikela Aleksandera Vokera. Šteta, ispala je lopta Petruševu, maši potom Dort koji onda i čini faul. Prolazi Bogdanović i poentira.

07:20 (31:23) - Drugi faul pravi Bogdan Bogdanović, ovoga puta na Beretu. Petrušev je sada pokušao da okrene Beretea, ali je načinjen faul nad srpskim košarkašem. Booogdaaan Bogdaaanović! Ide trojka srpskog igrača.

08:28 (28:21) - Pogađa trojku Dort na otvaranju druge deonice za Kanadu. Vraća odmah Gudurić trojku, nema šale sa Srbima ovde! Pogađa onda i Nikel Aleksander Voker drugu trojku za Kanadu u ovoj deonici. Probija Gudurić i poentira.

KK Srbija - Kanada, svetsko prvenstvo košarka Foto: FIBA

I Četvrtina

00:00 (23:15) - Pokušao je Bogdanović, ali je promašio. Potom je do lopte došao Jović, šutirao je Gudurić, ali je i on promašio. Faul Marka Gudurića i Olinik će na liniju penala. Marinković je promašio šut, a potom je Aleksa ukrao loptu, potom je dosuđen faul na njemu, a on poentira sa linije penala.

01:44 (21:13) - Odličan Aleksa Avramović i odlični Nikola Jović.  Greši Kanada, pravi korake. Dva bacanja je imao Bogdanović i postigao je oba. Ideee Aleksa Avramoviiiić, kakva odbrana!

03:05 (15:13) - Ognjen Dobrić postiže nove poene. Krade loptu Bogdanović, ali potom ona ispada i odlazi od Stefana Jovića u aut. Kakva odbrana Avramovića, odmah je naterao selektora Kanade da iz igre izbaci Aleksandera! Promašio je oba bacanja Milutinov, a potom je Bogdanović poentira uz faul.

04:07 (10:13) - Odličan napad Srbije i poentirao je Nikola Jović, dok Dvajt Pauel odmah uzvraća na drugoj strani. Greši sada Ognjen Dobrić koji je bacio jak pas Milutinovu. Težak šut Dilona Bruksa, ali i težak pogodak.

Košarka Srbija - Kanada Foto: Tanjug/AP

05:42 (8:9) - Pogađa trojku sada i Keli Olinik za Kanadu, vratili su se na samo poen razlike. Krenuo je Dobrić u napad, načinjen je faul, ali nije dosuđen. Gildžijus Aleksander maši, dok Bogdanovića "lepi" sada Keli Olinik. Maši trojku Dobrić, a potom kreće Bruks u kontru, koja je zaustavljena faulom. Pogađa oba puta Bruks.

06:56 (8:4) - Idee trojka Dobrića! Odmah i trojka Bogdanovića! Kakav start meča za Srbiju, odličan. Maši trojku Ar-Džej Beret, ali mu se vraća lopta ponovo u ćošak i sada pogađa. Gubi loptu Milutinov, isteklo je vreme za napad.

08:30 (2:1) - Srbija je dobila prvi napad i Milutinov je odmah ugurao pod koš Pauela, ali je načinjen faul nad njemu. Ipak, greši Milutinov, ali Dobrić "lepi" Bereta! Faul Milutinova. Jedno je pogodio Dvajt Pauel, centar Dalasa. Lepo prolazi Bogdanović, a zakucava Milutinov! Maši Keli Olinik, ide u kontru Bogdanović, ali staje, načinjen je faul.

KOMENTAR PRE MEČA:

Košarkaška reprezentacija Srbije je stigla do pretposlednjeg čina na Mundobasketu koji se održava u Manili. Orlovi su među četiri najbolje ekipe na svetu, što je samo po sebi preveliki uspeh, ali, naš narod se ne zadovoljava malim stvarima. Rival je Kanada (10.45, RTS 1, SportKlub 1), a snovi i očekivanja ne znaju šta je stvarnost.

Verovatno, da je neko pre samog turnira, s obzirom na to da su skoro sve najveće zvezde reprezentacije otkazale i ponudio polufinale Mundobasketu, da je ponudio direktan plasman na Olimpijske igre, oberučke bi ogromna većina ljudi u Srbiji, kako repreznetaciji, tako i navijačima prihvatila, ali, to bi bilo tada.

srbija himna kanada mundobasket 2023 Foto: Printscreen/Sportklub

Protivnik u polufinalu jeste selekcija Kanade, reprezentacija koja na papiru ima i najjači tim na turniru, međutim, treba istaći i da je ova ekipa prikazala mnogo više slabosti protiv svojih rivala, nego li Srbija i u jednom meču.

Kanada je čak bila i na rupu ispadanja u grupnoj fazi, minuti su je delili od toga, kada su slavili protiv Španije, ali, tada su se spasili, potom su protiv Slovenije slavili uz čudan sudijski kriterijum, kao i isključenje Luke Dončića, a pitanje je da li će karma i dalje biti na njihovoj strani.

Možda je vreme da Svetislav Pešić odradi svoj "last dance" sa svojom ekipom, makar kada je reč o Mundobasketu, pošto je viza za Olimpijske igre u Parizu već obezbeđena.

DEŠAVANJA PRED MEČ:

10:10 - Navijači Srbije naleteli na Sašu Dončića, skandirali njegovom sinu: Oduševiće vas njegova izjava

09:43 - Ovo se ne viđa često: Srbi obojili Manilu u crveno, plavo, belo! Pravili šou, klicali Pešiću i Boriši Simaniću

09:37 - "Kosovo je srce Srbije" : Navijači napravili feštu pred polufinale Mundobasketa

09:34 - Orilo se Manilom pred ključni meč sa Kanadom: "Dao si nam bubreg, daćemo ti srce!"

09:30 - Zaista smo "nebeski narod": Ulicama Manile orila se poznata pesma Baje Malog Knindže

09:24 - "Mi smo u četiri reprezentacije na svetu, ljudi!": Lala uz hleb i so poslao poruku svim Srbima s Mundobasketa

08:49 - Pešićeva poruka odjekuje Filipinima: Navijači razvili hit zastavu sa rečima selektora koje se prepričavaju

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte kako su Orlovi namsetili ruku pred meč sa Kanadom: Šuterski trening košarkaša Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    8. septembar 2023 | 12:34

    Спаваш ли мирно Никола Јокићу???

  • Miki

    8. septembar 2023 | 08:32

    Srećno...ako izgubimo nije mala stvar biti 3-4 na svetu, ali mi smo narod koji ne razmislja racionalno...budimo ponosni na ove momke, bili prvi ili zadnji, oni su jedni od nas i moramo biti uz njih...uvek...do pobede

  • Marko CG

    8. septembar 2023 | 11:36

    Delija sam ali Aleksa moram ti reci doktor si . Idemoo Srbija🇷🇸🇷🇸🇲🇪🇲🇪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA