≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gde su sada košarkaši koji su 2014. godine igrali finale Mundobasketa: Teo u Zvezdi, Krle i Simke u penziji...

Vreme čitanja: oko 2 min.

Samo su Bogdan Bogdanović i Stefan Jović u timu Srbije

  • 1
Nenad Krstić, Miloš Teodosić, Saša Đorđević Foto: MN Press

Košarkaška reprezentacija Srbije sastaje se sa Nemačkom u finalu Svetskog prvenstva u košarci 0d 14.40 po vremenu u Srbiji, prvom posle devet godina.

Samo dva momka koja su tu bila 2014. godine su tu i sada - Stefan Jović i kapiten Bogdan Bogdanović. Baš oni imaju srebro sa Srbijom i iskustvo da Orlove povedu do nove pobede.

Ako se vratimo devet godina unazad, može se videti da dobar deo momaka koji je tada uzeo srebro sada ili više ne igra ili se posvetio nešto laganijoj košarci.

Zanimljivo, te 2014. godine, bilo je mnogo problema. Pre objavljivanja konačnog sastava čak pet igrača se povredilo tokom priprema. Lučić, Micić, Kuzmić, Dangubić i Nedović nisu mogli da pomognu, a sa spiska je otpao Micov. Selektor Aleksandar Đorđević je rešio da šansu da igračima iz domaćih klubova. Rizik se isplatio pošto su se košarkaši iz Španije vratili sa srebrnom medaljom pošto su u finalu izgubili od SAD sa 129:92.

KK Srbija - Kanada, svetsko prvenstvo košarka Foto: FIBA

Gde su Orlovi koji su 2014. godine igrali  finale

Srebro su Srbiji doneli: Miloš Teodosić (CSKA Moskva), Marko Simonović (Crvena zvezda), Stefan Jović (Radnički Kragujevac), Bogdan Bogdanović (Partizan), Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Stefan Marković (Banvit), Nikola Kalinić (Radnički Kragujevac), Stefan Birčević (Radnički Kragujevac), Nenad Krstić (CSKA Moskva), Miroslav Raduljica (Milvoki Baks), Raško Katić (Crvena zvezda) i Vladimir Štimac (Unikaha).

Nešto menje od deset godina kasnije, većina igrača je na zalasku karijera. Miloš Teodosić je trenutno u Crvenoj zvezdi sa kojom ima velike ambicije u novoj evroligaškoj sezoni. Nemanja Bjelica se, posle titule u NBA ligi sa Golden Stejt Voriorsima vratio u Fenerbahče, a prema poslednjim informacijama, klub na njega više ne računa. Stefan Marković je imao dobru sezonu sa Crvenom zvezdom i trenutno je bez kluba i čeka se njegova odluka o eventualnom nastavku karijere.

Nikola Kalinić je košarkaš Barselone, a ovo reprezentativno okupljanje je propustio zbog potrebnog odmora. Nenad Krstić i Marko Simonović su poslednjih godina u košarkaškoj penziji. Zanimljivo, legendarni Raško Katić ne odustaje i u svojoj 42. godini igra košarku i uživa u njoj. Poslednji klub za koji je igrao bila je Sloga iz Batočine.

Miroslav Raduljica je, posle sezone u Crvenoj zvezdi, prešao u grčki Marusi. Stefan Birčević igra za kluž, a Vladimir Štimac trenutno je u Kini.

Selektor Aleksandar Đorđević je aktuelni selektor Kine koju je predvodio na ovogodišnjem Mundobasketu.

(Telegraf.rs)

Video: Sale Đorđević o duelu protiv Srbije na Mundobasketu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stockholm

    10. septembar 2023 | 09:59

    I????Kad je utakmica?🤷‍♀️🤦‍♀️Momcima sretno🙏🙏🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA