≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Karijeve reči brige na konferenciji: "Ako se nešto ne desi, uskoro nas neće biti na velikim takmičenjima"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Bilo je napeto do samog kraja

  • 27
Svetsko prvenstvo SP finale košarka Srbija - Nemačka Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Mundobasketu 2023, pošto je u finalu u Manili poražena od reprezentacije Nemačke, koja je stekla odlučujuću prednost u trećoj četvrtini. 

Posle meča se na konferenciji za medije obraća selektor Svetislav Pešić zajedno sa jednim od igrača. Bio je to Aleksa Avramović.

Na početku se medijima obratio Aleksa Avramović.

- Napravili smo veliku uspeh, naše glave su već gore, naš sledeći cilj su Olimpijske igre, da budemo bolji. Nemačka je odlična, prošle godine su uzeli bronzu, možda je njihova fizikalnost presudila. Imali smo šut da izjednačimo na 40 sekundi do kraja, promašili smo. Imali smo toliko problema, znate svi šta se desilo sa Borišom Simanićem, potom se Dobriću iščašio zglob na početku meča. Znate koliko je on važan. Nikola Milutinov je isto imao problema, ali to nije stvar. Znam da smo učinili zemlju srećnom. Iskreno sam tužan što nismo pobedili, ali već sutra ću se smešiti.

Potom je pričao Kari.

- Čestitke timu Nemačke, oni su igrali 40 minuta na visokom nivou, veoma fizikalno. Da kažemo da jedan tim kakav je Nemačka, uspeli su da pobede sve mečeve od početka do kraja. Za nas je situacija takva kako je Aleksa rekao. Imao je problema sa mišićima posle Kanade, medicinski radnici su dali sve od sebe, ali za 48 časova je bilo teško pripremiti Milutinova. Na početku smo izgubili važnog igrača. Bogdanoviću je bilo loše pred meč, nije znao da li će moći da igra. Ja toliko problema nisam video u životu. Ja to moram da kažem, jer je to istina. Svakako, svaka čast Nemcima, igrali su sjajno, srećan sam zbog trenera, igrača, zaslužili su ovu titulu. Ponosan sam na svoje igrače. Ko ne može da bude ponosan na ovaj tim? Kao što je rekao Aleksa - na 35 sekunde do kraja smo imali otvoren šut koji smo promašili. Ovo je finale. Morate da budete u boljem stanju.

O početku treće deonice.

- Igrali su sa više fizikalnosti. Neću da krivim sudije. Sudili su finale Mundobasketa, oni su ostvarili san, kao i ja. Igrali su sa više fizikalnosti, nismo isparirali. Ovo je košarka. Neko mora kući sa srebrom, neko sa zlatom. Za mene je srebro, to što sija. Mislim da je takav osećaj svih momaka. Svi gledamo ka Olimpijskim igrama - dodao je Aleksa.

O Olimpijskim igrama.

- Francuska je domaćin OI. Znali smo da dve zemlje uz njih idu dalje. Od početka je to bio naš cilj. Drugi je bio da osvojimo medalju. Ostvarili smo oba cilja. Videli ste sa koliko zvezda SAD nije uzela medalju. To pokazuje koliko je ovaj turnir bio takmičarski. Hvala treneru koji nam je pomogao. Hvala i ponosan sam na ovu grupu ljudi. Ne samo igrači, nego treneri, medicinski igrači. Svi smo mi sada porodica. Pošto smo sada bili toliko dugo zajedno, sledeće godine će biti bolji. Australija, Španija, mnoge zemlje nisu došle do četvrtfinala. Mi smo otišli toliko daleko. Ponosan sam - rekao je Aleksa.

Poruka svima koji su bodrili Orlove.

- Svi su nas bodrili. Brat je prišao da me zagrli. Putovao je 36 sati do Manile. Znamo koliko smo plasmanom u četvrtfinale ljude učinili srećnim. Pojeli smo jednu Litvaniju u odbrani, a onda i Kanadu, Bože sačuvaj kakvi su oni igrači, Šaj i Baret - klasa. Mi smo bili tim. Dva najbolja tima su bila u finalu. Moramo da kažemo da je bolji pobedio u današnjoj utakmici. Ne kažem da će se to ponoviti - dodao je Avramović.

O uspehu, šta je selektor rekao igračima?

- Mislim da smo uradili cilj, da odemo na Olimpijadu. Ako je moguće da uzmemo medalju. Uzeli smo srebrnu. Hajde da napravimo sada još jedan uspeh, da uzmemo zlatnu. Mi smo toliko dugo na putu, od 17. avgusta smo u Kini, pa u Manili zajedno. Spavamo zajedno kao porodica. Ja ih sve volim, naravno, tako smo se nekako našli. Ja verujem njima. Ono što je najvažnije je biti posvećen. Nekada možete da nadoknadite nešto što vam fali. Ne bih ništa objašnjavao, imali smo takve probleme. Da li bismo pobedili da toga nije bilo? Ne mora da znači. Milutinov je na svoj rizik igrao. Izgubili smo Dobrića, jednog od najboljih na prvenstvu. Bez njega je to mnogo drugačije - istakao je Kari.

Koliko medalja znači posle šest godina bez nje?

- O toj temi sam vrlo često govorio. Obično se kaže da treba pobediti nekoga, pa govoriti. Svoju funkciju, obavezu, ovo je za mene jedan izazov da u ovim godinama nešto vratim srpskog košarci, koja je mene stvorila. Ovo je čudesan rezultat, nismo verovatno svesni koliko je ovo dobar rezultat. Za ove igrače koji su ovde i sve koji su bili tu u kvalifikacijama za SP. Bilo je tu kritika, opravdanih, ali i omalovažavanja i vređanja. Sve smo izdržali da bi se košarka popravila. Ja mislim da ova medalja neće popraviti stanje. Ova medalja znači za naše ljude, za one koji su prevalili toliko kilometara da bi došli ovde. To je jedan fantastičan osećaj, mi smo to osetili. Fantastično je videti toliku podršku običnih ljudi. Ljudi koji su danas zaduženi za košarku u Srbiji, moraju nešto da urade, inače, nećemo moći da se kvalifikujemo za velika takmičenja. To moram da kažem.

Osvrnuo se Pešić na to što Srbija godinama nema kvalitetnu ligu.

- Mi nemamo ligu. Nama ne postoji liga u Srbiji. Kako da razvijamo košarku bez lige. Pogledajte Nemačku. Sad će reći neko šta ja pričam o Nemcima. Nemačka već 20 godina ima najbolji sistem takmičenja. Nije ni čudo što ovako igraju, što im omladinska selekcija postiže rezultate. Isto i Španija. Ja to moram da kažem. Ako se u najskorije vreme ne desi nešto. Ako se posle SP ne prihvatimo posla, do sledećeg olimpijskog ciklusa, da se uredi posao sa klubovima, da se dogovori sve... Opet će biti ovakav rezultat sada, pa ko zna kada.

(Telegraf.rs)

Video: Veliki broj navijača se okupio kod Beogradske Arene: Prati se napad na zlato Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    10. septembar 2023 | 17:05

    Dva igraca povredjena,sudije na celom prvenstvu su katastrofa. Nasi nisu igrali prijavo.Hvala Vam, najbolji ste.

  • Невена

    10. septembar 2023 | 17:03

    Пешићу јавно их испрозивај! Украли су Србима злато тешким или погрешним одлукама које су ишле у циљу деморализације српских играча. Они "твоји" су се екстремно добро борили ... а пошто си најстарији и најискуснији а "они" ( скуп тих политичко и нацистички подобних судија ) никада слабији имаш ту част носеве им добро натрљати. Честитам на сребру ...

  • Nn

    10. septembar 2023 | 17:13

    Bravo momci, vi ste naš ponos!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA