≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zapamtite ova lica i imena: Evo ko su ljudi koji su pokrali Srbiju u finalu Mundobasketa protiv Nemačke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki skandal i bruka...

  • 32
Košarkaška reprezentacija Srbije, Sudije Printskrin: Sport klub

Košarkaška reprezentacija Srbije je poražena u finalu Mundobasketa od Nemačke sa 83:77, čime su osvojili srebrno odličje, koje će u svkaom slučaju sijati zlatnim sjajem s obzirom na to da su ih svi otpisali pred sam turnir.

Mogla je Srbija mnogo toga u finalu, ali su poklekli pred protivnikom, koji je imao i ogromnu podršku od arbitara, koji su na meču i krojili sudbinu Orlova. Sama po sebi je FIBA napravila veliki peh, dodelili su arbitrima iz Meksika i Portorika da dele pravdu u velikom finalu, iako te dve zemlje nisu baš preterano poznate po košarci.

Pored njih, tu je bio i Letonac Gatis Šalins, koji takođe nema baš preterano iskustvo.

Ko su zapravo anonimne sudije?

Sama odluka FIBA-e da krajnjim anonimusima dodeli tu čast da deli pravdu u velikom finalu jeste bila problematična, što se videlo i od samog početka meča.

Iako Evropljanin, iako iz zemlje košarke, Šalins je bio čovek sa najmanje iskustva i sa najvećim problemima. Zanimljivo, Šalinsu je najveći uspeh pre suđenja ovog finala bilo deljenje pravde u FIBA Ligi šampiona, kao i u finalu Svetskog prvenstva za žene.

Izuzev toga, Šalins nema preterano bogatu biografiju.

Svetsko prvenstvo SP finale košarka Srbija - Nemačka Foto: Tanjug/AP

Ništa poznatiji nije ni Roberto Vaskez, prvi Portorikanac koji je sudio finale Svetskog prvenstva posle 1998. godine. Tada je njegov zemljak delio pravdu u Atini, kada je Jugoslavija osvojila zlatnu medalju, međutim, pored toga, ni Vaskez se nije preterano prikazao zbog skandaloznih odluka u samom finalu.

Na kraju, došao je i Omar Bermudez, čovek koji ima i najkontroverzniju karijeru.

On je rođen u Tihuani, u Meksiku, još jednoj zemlji koja nije preterano poznata po košarci. Tokom svojih sudijskih dana, on je dobio želju da postane košarkaški sudija, što mu se kasnije i ostvarilo. Imao je dosta problema sa finansijama tokom studija, zbog čega je i sudio u utakmicama.

Tada je delio pravdu u studentskim ligama širom Tihuane, a potom je počeo i u Kupu Meksika.

Njegova zarada od lokalnih liga, ali i način na koji je delio pravdu su ga trasirali i na mnogo veću scenu. Ubrzo je postao i poznat, jer nije odolevao da pokaže disciplinu. Međutim, tada je počeo i njegov život da se menja. Upoznao je prijatelje tokom svog posla, koji su ga naterali da pohađa kurseve i da plaća časove, nakon čega je postao i FIBA sudija.

On je tokom 2019 i 2020. godine sudio u NBA Letnjoj ligi, kao i u G ligi ove zemlje, što ga je i dovelo do Svetskog prvenstva u Kini, ali i Olimpijskih igara u Tokiju.

Sada je dostigao i do finala Mundobasketa, gde, nije baš blistao.

(Telegraf.rs)

Video: Ori se "Bože pravde" ispred Arene: Navijači pozdravili igrače i zapevali himnu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷😷😷😷😷

    10. septembar 2023 | 17:28

    Jesu nas sudije pokrale, ali da smo igrali maaaloo bolje u trecoj cetvrtini mi bi pobedili

  • 4444

    10. septembar 2023 | 17:33

    4. Cetvrtina- odbranimo 4 ili 5 napada, i napred izgubimo sve loptom prodorom 1 na 3 ili 4 igraca..nema to veze sa sudijama..sami smo krivi za tih zadnjih 5 min

  • Bivša košarkašica

    10. septembar 2023 | 17:30

    Svakako da je sudiska ekipa nije ni blizu nivoa na kom bih trebali da budu, ali ruku na srce, nadigrani smo. Svakako da je i srebro veliki uspeh i nadamo se zlatu iduće godine. Čestitke našim momcima, a Boriši brz oporavak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA