Vreme čitanja: oko 4 min.

Doktor Radovanović otkrio dramatične detalje o Boriši: "Izgubio je dve litre krvi, zvali smo Crveni krst"

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Mislim da će se Boriša još dugo baviti košarkom. On je jedan borac, koji će sigurno uspeti da se izbori, a mi ćemo svi tu biti da mu maksimalno pomognemo".

  • 5
Boriša Simanić, Nuni Omot, Mundobasket 2023, Košarkaška reprezentacija Srbije, Južni Sudan, Filipini Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Mundobasket je iza nas, utisci se sumiraju, ali je svima jasno da je veliki uspeh ostvaren i da su sva očekivanja prevaziđena.

Srebrna medalja koju je Srbija osvojila pamtiće se dugo, međutim senku na sva dešavanja na terenu ostavila je povreda Boriše Simanića u duelu sa Južnim Sudanom, zbog koje je morao da ostane bez bubrega.

Doktor reprezentacije Srbije Dragan Radovanović gostovao je u emisiji "Kec na jedanaest" K1 i u razgovoru je izneo detalje vezane za tip povrede koju je krilni centar doživeo.

- Povreda je bila veoma dramatična i te povrede četvrtog-petog stepena bubrega su veoma dramatične, zato što su skopčane sa izdašnim krvarenjem, koje samim tim ugrožava život. Pogotovu što su te takve povrede u sportu raritet. Na internetu sam pokušao da nađem, da li je postojao neki primer tako teške povrede. Generalno, povrede bubrega su od jedan do pet posto u čovekovom organizmu i spadaju u retke povrede, a kada uzmete najteži, taj četvrti – peti stepen povreda, oni su još ređi, a u sportu su ekstremno retki, ja nisam našao takav primer. To daje ozbiljnost celoj situaciji, jer ne očekujete da se tako nešto dogodi u sportu i kada se desi onda treba reagovati na pravi način, kako bi se izbegle najgore posledice.

Njegovom brzom reakcijom izbegnut je gori scenario, a upravo je on i insistirao da se neke stvari moraju brže uraditi jer je video da je u pitanju ozbiljna povreda.

- Pet minuta nakon povređivanja, po nekim znacima sam video, da je ozbiljna povreda u pitanju. Odveli smo ga odmah u bolnicu, gde zbog organizacije posla, nikako nismo mogli da brzo sprovedemo te procedure. Specijalisti u tom momentu nisu bili u bolnici, već mlađi lekari koji su bili na telefonu sa starijim kolegama. Ja sam insistirao da se uradio odmah skener, gde se utvrdilo da je u pitanju ozbiljna povreda. Oni su snimak poslali urologu koji nije bio u bolnici. Insistirao je da ga ostavimo jedan dan u bolnici i da sutradan ponovimo snimak – rekao je Radovanović, potom dodao:

- Ostao sam sa njim tu noć u bolnici, jer sam pretpostavio da to ne može tako da bude. On je dobijao sve jače i jače bolove, davali su mu jake lekove protiv bolova, koji su veoma opasni u takvoj situaciji. Onda sam ja zahtevao i digli smo čitavu uzbunu da mu se ponovo uradi skener na kome se videlo da je krvarenje znatno značajnije. Lekari su se pojavili, kada su videli nalaz. Vodili smo ozbiljnu borbu da prvo ponovimo snimak, a onda da oni svi dođu kako bi bio operisan na vreme. Izgubio je preko dva litra krvi, kada je urađena operacija.

Dragan Radovanović Foto: MN Press / Nebojša Paraušić

Zbog retke krvne grupe postojale su poteškoće sa transfuzijom, pa je u pomoć morao da uskoči i Crveni krst.

- Onda su nas u pet ujutru zvali da nemaju krv, jer Boriša ima retku krvnu grupu i da bolnica ne može da nabavi krv. On je A negativna krvna grupa. Onda smo celo jutro i noć jurili krv. Niko od nas nije imao tu grupu, jedino mama Bogdana Bogdanovića. Ona je žena odmah krenula sa nama da da krv, ali iz nekih proceduralnih razloga nije mogla. U jednom trenutku su spomenuli da su zvali Crveni krst. Pošto sam ja predsednik u Srbiji, zvao sam odmah njihovog Generalnog sekretara i u roku od dva sata smo dobili dovoljne količine krvi – rekao je Radovanović uz dodatak da su lekari pokušali da mu sačuvaju bubreg, ali da je ipak došlo do komplikacija.

Bodrio je Dragan Radovanović Borišu uz reči da će se oporaviti i nastaviti da igra košarku, za šta postoje dobre šanse.

- Dobre su šanse da se on vrati na teren. Postoji mnogo primera gde su ljudi igrali sa transplantiranim bubregom. Mislim da će Boriša moći da igra, ali treba da prođe vreme. Prvo rana mora da zaraste da bi on imao ozbiljniju fizičku aktivnost. Za to vreme dok zarasta rana, drugi bubreg će preuzeti svoju funkciju. U principu, svi naši organi funkcionišu u normalnim uslovima sa 30% kapaciteta, sve ostalo je rezerva. Bubreg je još paran organ. Mislim da će se Boriša još dugo baviti košarkom. On je jedan borac, koji će sigurno uspeti da se izbori, a mi ćemo svi tu biti da mu maksimalno pomognemo - zaključio je Radovanović u razgovoru za K1 uz reči da krilni centar ima veliku želju da se vrati na teren.

(Telegraf.rs)

Video: Lekar Orlova o Boriši Simaniću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija

    12. septembar 2023 | 16:42

    Srbija je uglavnom podeljena na navijače Partizana i navijače Crvene Zvezde. Mislim da su Aleksa i Boriša momci oko kojih cela Srbija može i treba da se ujedini, bez obzira za koga navija. Momci, hvala vam na borbi i medalji, ponosan sam što sam vaš zemljak i sunarodnik!

  • Dile

    12. septembar 2023 | 15:32

    Videlo se da je protivnički igrač ispustuo loptu i da je namerno udario našeg igrača . Kakva je to organizacija u bolnici gde nema pripravnih lekara specijalista i ko im je dao da organizuju tako važno takmičenje kada su tako organizovani .I sigurno je da je na vreme intervenisano da bi naš Boriša danas imao oba bubrega . Vlada Srbije mora ovo da istera na čistač i da nađe krivce u bolnici i u vladi Filipina . . Boriša je naš heroj i brzo ozdravljenje .

  • Goxy

    12. septembar 2023 | 14:48

    Nije tacno da je bilo nenamerno. Udariti onako laktom protivnickog igraca da se dobije prostor za sut nije slucajno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA