Splitska riva, kolevka najstrašnijih sukoba Delija i Torcide: Nesrećni vaterpolisti osetili samo deo horora koji je nekad ovde vladao (VIDEO)

Ništa bolje nije bilo ni pre, huligani sa obe strane su inicirali sukobe, ali je sada posebno tužno što su nastradali sportisti

  • 18

Istorija huliganizma na ovim prostorima posebno ima crne strane kada su u pitanju sukobi Delija i Torcide.

Posle skandala u Splitu, gde su huligani Torcide napali vaterpoliste Crvene zvezde, mnogi su u šoku jer su napadnuti sportisti, što do sada nije bio čest slučaj.

Posebno je tužno što su sa teškim povredama prošli sportisti, samo zato što su na grudima nosili jedan grb, koji je u prošlosti izazivao žestoke reakcije Splićana.

Istorija beleži burne sukobe na Splitskoj Rivi, kada su svojevremeno Delije dolazile u grad. Sada tu Delija nema, izgleda da su huligani rešili da se obračunaju sa nesrećnim vaterpolistima...

Evo kako je to nekada izgledalo, sa kraja 1980-ih, prema pisanjima nekada viđenijih Delija na forumu navijača, gde su se obe strane utrkivale u nasilju.

- U trenutku kada su navijači Zvezde prolazili rivom, bačene su kamenice, a onda su Delije reagovale izvaljujući vrata i prozore, našli se na ulici i tukli se do iznemoglosti.

- Samo 15 minuta po dolasku voza iz Beograda, u srcu Splita, došlo je do neopisive tuče navijača u kojoj je nekoliko mladića povređeno... Dok ovo javljamo, Zvezdini navijači su izolovani i smešteni u geto nadomak stadiona Poljud, a splitska Torcida piruje po gradu. Sve se inače desilo u deliću sekunde. Oko 500 Zvezdinih simpatizera krenulo je autobusima sa splitske železničke stanice prema stadionu. Na samom prilazu rivi, poletele su kamenice.

- Jedno staklo na autobusu je bilo razbijeno, što je bio signal nekolicini Delija, da izlete kroz prednja vrata i počnu tuču sa mnogo brojnijim Hajdukovcima. Njihovi drugovi po crveno-beloj boji, pokušavali su da provale na srednja i zadnja vrata, kako bi im pomogli u neravnopravnoj tuči.

- Kada su videli da od toga nema ništa, bukvalno su izvalili prozore sa sve ramovima i počeli da iskaču. U tom trenutku, sa dobrim zakašnjenjem, reagovala je splitska milicija. Hajdukovci su se razbežali, mnogi krvavih glava, dok su Zvezdini navijači ostali na poprištu surovog i divljačkog obracuna okruženi, sada vec kordonom milicije. Unezverenih pogleda i puni srdžbe, oni su pozivali okupljene Splićane i turiste da im izađu na megdan.

-Ne naređujemo, već vas molimo da uđete u autobuse i odete do stadiona, a mi ćemo vinovnike koji su vam povredili druga uhvatiti – pokušavao je da smiri strasti komandir brigade milicije.

Posle pola sata ubeđivanja, zvezdaši su ušli u demolirani autobus i uputili se na Poljud, ostavljajući zaprepascene prolaznike, slucajne svedoke vandalskog obračuna. Treba reći da je beogradska milicija bila prilično iznenađena kada je videla kolika se masa navijača preksinoć spremala za Split. Njima se u Kninu pridruzila veća grupa Zvezdinih simpatizera, a u popodnevnim časovima, neposredno pred utakmicu, stigao je još jedan voz iz Knina sa tifozima crveno-belih…

- Juče u 12 časova u vozu Beograd – Split, u jednom od putničkih vagona, izbio je požar. Vatra je buknula dok je voz prolazio kastelskom rivijerom. Požar je brzo ugašen. U vozu su bili uglavnom navijači Crvene zvezde.

Posle ovih događaja, policija je uhapsila 58 izgrednika, a zadržano je njih 20 - pod 10 iz tabora Delija i 10 iz ekipe Torcide.

U sukobima su kroz istoriju stradali autobusi, automobili, ali i turisti koji su se, ni krivi ni dužni, našli u grotlu navijačkih sukoba u ovom primorskom gradu. Kako je sve delovalo, možete pogledati i na pojedinim snimcima iz ovog perioda.

VIDEO - Ispovest vaterpoliste Zvezde o paklu u Splitu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    11. februar 2019 | 22:28

    Pa na leto pravac u Hrvatsku na more. Ovako će vas dočekati. I treba.

  • Iva

    11. februar 2019 | 22:12

    Moji školski drugovi i ja smo 85-te osetili gnev i mržnju splićana,bili smo ne eskurziji,osmi razred.Mi kao deca nije nam bilo jasno,zašto nas mrze,nismo smeli izaći bez nastavnika.Toliko o njima,nikada im ne bih otišla više, i nisam.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    11. februar 2019 | 23:21

    А на југ се боре за превласт...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA