≫ 

Bodirogu i njegovog brata je čekalo 50 Zadrovih ultrasa sa kamenicama: Vođa Tornada posle tri decenije priča kako je spasao glavu srpskom košarkašu! (VIDEO)

Dejan Bodiroga je ispred Jazina možda bio na ivici smrti

  • 5

Jedan od najboljih srpskih košarkaša Dejan Bodiroga obeležio je deceniju trofeja i uspeha reprezentacije Jugoslavije od polovine devedesetih i do početka dvehiljaditih godina i ostao je po tome upamćen.

Na početku svoje mlade karijere, as rođen 1973. godine, našao se u Zadru, gradu vruće atmosfere na tribinama i to pred građanski rat. O tome u snimku Branimira Kambera svedoči jedan od navijača Zadra.

- Njega (Bodirogu) je 1989, ili 1988. doveo Krešimir Ćosić. On je već tada osetio i video da će to biti veliki igrač. No baš u tom periodu je došlo do tog nesretnog rata. Početkom 1991. kad je svima bilo jasno da će doći do rata, njegov stariji brat je došao po njega u Zadar da ga odvede - rekao je Boris Marin, poznat među navijačima i kao Bore Poštar.

Marin je tokom osamdesetih i devedesetih bio vođa jedne od poznatih navijačkih grupa u Hrvatskoj "Tornado" koja prati utakmice Zadra.

- Došao sam kući umoran sa posla, ručao, prilegao i neko mi je pozvonio na vrata od stana. Mama mi je pokucala na vrata i rekla da me neko traži na vratima.

Obukao sam na brzinu trenerku i kućne papuče i tamo sam video mog prijatelja, košarkaškog menadžera Hrvoja Ciketića.

Kaže: Boro, jedini ti možeš da pomogneš, Tornado se skupio ispred Jazina i žele tući Bodirogu i njegovog brata. Čekaj da obujem patike i majicu i idemo - priča "Poštar".

Foto: Printscreen Youtube

Bodiroga je jednoj grupi navijača bio kriv za rat samo zašto što je iz Srbije pa su to hteli kamenicama da mu stave do znanja.

- Ispred Jazina sam video Butu i ekipu, njih pedesetak koji su držali kamenice u rukama. Pošto sam imao jak autoritet među njima, sve sam ih poslao kući.

Rekao sam: nemojte se sramotiti, pustite momka, dečko ništa nije kriv. Uglavnom, poterao sam ih. On i brat su se sretno vratili u Srbiju, ali dugo godina nakon toga, on je postao najbolji i poznati evropski košarkaš - priča Marin.

Godinama kasnije, njih dvojica su se sreli još jednom, ovog puta u drugačijim okolnostima. Bore Poštar je još bolje znao ko je Dejan Bodiroga, ali nije bilo i obrnuto.

- I jednom prilikom kad je nekoliko već nekoliko puta proglašavan za najboljeg zaredom u Evropi, u kultnom kafiću zadarskom Lojd, jedan prijatelj me je pozvao na mobilni. Rekao je: 'ajde Boro dođi do Lojda, jedan gospodin ovde bi hteo da te vidi.

Ja sam došao u Lojd i odmah sa vrata sam prepoznao Dejana Bodirogu. Ali šta se desilo. On se mene nije setio, jer su godine prošle, ja sam se i po konstituciji promenio i osedeo i ostario i dobio desetak kilograma viška... No, taj prijatelj je bio s njim u društvu i pitao je:

- Dejane, je l' možeš da se setiš ovog gospodina? To ti je Bora, vođa Tornada, vodio je još kad si ti bio ovde. Dejan ga je šapćući pitao: je li bre, je li to onaj što bije sudije? Aludirajući na jednu utakmicu kad se desio prekid.

Rekao sam mu: da, ja sam taj što bije sudije, ali nisam hteo da mu kažem da sam i onaj koji ga je spasio kad ga je brat odvodio iz Zadra. To nisam hteo - ispričao je Marin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA