• 6

Navijači Herte fascinantnom koreografijom obeležili 30. godina od pada Berlinskog zida!

Tri deenije je prošlo od događaja koji je uticao na tok istorije i ujedinjenje Nemačke

  • 6

Fudbaleri Herte izgubili su od Lajpciga 4:2 u 11 kolu Bundeslige, a ono što je pored golova obeležilo susret jeste koreografija navijača domaćeg tima i samog kluba kojom je obeleženo 30. godina od pada Berlinskog zida. 

Tako je fudbalere koji su izlazili na teren dočekao improvizovani Berlinski zid koji je bio simbol podele Istočne i Zapadne Nemačku. Na strani gde su najvatrenije pristalice na Olimpijskom stadionu, podignuta je "šetalica" na kojoj se nalazi Branderburška kapija, ispred koje je takođe zid, koji u jednm momentu "probija" pravi trabant.

Simboličnim rušenjem zida na sredini terena, meč je zvanično počeo

Da podsetimo, na današnji dan 1989. godine pao je Berlinski zid, koji je od 1961. simbolično delio dve Nemače. Pre tri decenije hiljade ljudi iz Istočne Nemačke se okupilo oko zida zahtevajući od stražara da otvore kapije. Zid je bio i simbol Hladnog rata, pa je njegovim nestankom srušena i "Gvozdena zavesa" između komunističkog istoka i demokratskog, kapitalističkog zapada. Evropska unija ubrzo je preuzela politiku ujedinjenja celog kontinenta, a svet je poneo "talas optimizma" da će budućost doneti povezivanje i saradnju.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • joakim

    Ne mesajte babe i zabe Nemci su silom rastavljeni i kad je SSSR i komunizam propao Rusi su dobili pare da ih puste iz svoga oklopa mirno.

  • Cane kurbla

    A sada je dozvoljeno mesanje politike i sporta.... hoce li UEFA reagovati?

  • Goran

    Dve nemacke se obedinile a mi se rastali

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima