≫ 

Sećate li se ostrvske histerije o srpskom rasizmu? Englezi najviše vređaju tamnopute igrače!

Kad je rasizam na fudbalskim stadionima u pitanju, Englezi prednjače, a to čak ne mogu da prikriju ni mediji na Ostrvu koji sa daleko više entuzijazma pišu o ovom problemu kada se desi na nekom drugom mestu

  • 5
fudbaleri čelsija Foto: Tanjug/Ap

Engleski navijački milje ogrezao je u rasizmu. Takav zaključak se sam nameće nakon brojnih ispada ostrvskih huligana kojih je samo u godini na izmaku bilo 21, i to se odnosi samo one koji su zabeleženi i zavedeni, a protiv izgrednika podnete prijave.

Sigurni smo da je pozamašan broj onih za koje šira javnost ni ne zna, teško da se i mogu pohvatati svi izgredi, a nismo baš ubeđeni da engleski mediji šire sliku o svojim "pristojnim navijačima". Ipak, ono u čemu se svojski trude je da "ocrne" navijače drugih klubova i reprezentacija kada naprave i najmanji sličan incident.

Tako smo bili svedoci prave histerije tamošnjih medija u najavama dolaska klubova/reprezentacije Engleske na prostor Balkana, u Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku. 

Istina je da su Englezi pretrpeli uvrede na rasnoj osnovi u Podgorici i Sofiji, ali ne i u Beogradu iako su danima pred meč Zvezde i Totenhema sa Ostrva svakodnevno dolazile najave o "strašnim Srbima" koji spremaju "rasistički cunami" prema fudbalerima "Pevaca".

Ispostavilo se da je to bilo još jedno smišljeno skretanje pažnje Engleza na "tuđe dvorište" u trenutku kada na Ostrvu buja rasizam na stadionima, gotovo iz kola u kolo, a dokaz za to su upravo slučajevi koje je hronološki poređao ugledni Independent.

Sterling Foto: twitter/NiallMoran_

Rasistički ispadi navijača na stadionima u engleskoj u 2019. godini    

27. januar - Rasistički povici na utakmici FA Kupa Milvol - Everton. Posle incidenta londonski klub je najavio doživotne zabrane kada bude identifikovao izgrednike.

5. april - Defanzivac Totenhema i engleske reprezentacije Dani Rouz uzburkao je duhove izjavom da "jedva čeka odlazak u penziju zbog rasizma".

7. april - Engleski savez je izrazio "žaljenje, razočaranje i bes" sa više instanci zbog rasističkih ispada na nekoliko utakmica. Derbi, Vigan i Nortempton su na listi klubova čiji su navijači vređali svoje igrače.

8. april - Napadač Votforda Troj Dini našao se na meti preko društvenih mreža.

11. april - Pojavio se video navijača Čelsija koji su u Pragu, dan pre meča Lige Evrope sa Slavijom, vređali Mohameda Salaha da je bombaš, aludirajući na teroristu. Trojica navijača su identifikovana, Čelsi se angažovao da im zabrani ulazak na stadion i protiv njih podneo prijavu. Njihovo ponašanje osudio je i Liverpul. Negde u isto vreme, Arsenal je pokrenuo istragu protiv svojih navijača koji su vređali tamnopoutog igrača Napolija Kalidua Kulibalija na utakmici Lige Evrope.

13. april - Vest Hem se ogradio od svojih navijača koje je nazvao "odvratnim", zbog antisemitskih slogana u videu na društvenim mrežama.

15. april - Engleski klubovi MK Dons i Tranmer su osudili uvrede na rasnoj osnovi napadača Donsa Čaksa Anekea na društvenoim mrežama, dok je Nots Kaunti izrekao nekoliko "doživotnih zabrana" za nekolicinu svojih navijača.

Bugarski navijači, huligani, rasizam, nacistički pozdrav, salutiranje, nacisti, Bugarska - Engleska, fudbalska reprezentacija Engleski fudbaleri bili su na udaru bugarskih huligana u Sofiji na utakmici kvalifikacija za Euro Foto: Guliver/ Catherine Ivill/Getty Images

17. april - Fudbaler Mančester junajteda Ešli Jang našao se pod baražom uvreda navijača na društvenim mrežama nakon eliminacije u Ligi šampiona od Barselone. Trpeo je tom prilikom i rasističke uvrede Jang.

18.april - Dan pošto je Jang bio na meti, veliki broj vodećih igrača Premijer lige se odlučilo na bojkot društvenih mreža kako bi skrenulo pažnju na sve učestalije uvrede. Tviter je saopštio da od tada eliminiše tri puta više uvredljivih komentara nego ranije, u roku od 24 sata.

8. avgust - Sa početkom sezone u engleskom fudbalu, organizacija "Kick It Out" je osudila nekolicinu navijačkih ispada prema tamnopoutim fudbalerima. Sestra defanzivca Fulama Sajrus Kristi je pogođena flašom nakon što su je prethodno izvređali, a incident se desio i u Španiji gde su mladi fudbaleri QPR-a napustili meč zbog rasističkih povika sa tribina.

14. avgust - Ponovo društvene mreže. Čelsijevog napadača Temija Abrahama vređali su navijači "Plavaca" zbog promašenog penala u Super kupu. Menadžer londonskog tima Frenk Lampard izjavio je povodom tog incidenta da je "zgrožen takvim ponašanjem samozvanih fanova Čelsija".

18. avgust - Redingov fudbaler Jakou Meite je takođe bio u nemilosti navijača, i on zbog promašenog penala. Mnogi su ga vređali prepoznatljivim rasističkim repertoarom.

19. avgust - I Pol Pogba je bio na udaru zbog penala, pljuštale su uvrede, pa je Junajted morao da se oglašava i stane u odbranu svog igrača. Saigrač Markus Rašford je takođe imao šta da poruči provokatorima.

- Ako napadate njega, napadate sve nas - rekao je Rašford, ali je i on ubrzo "nadglasan" tviter uraganom.

4. septembar - Tviter se u međuvremenu oglasio saopštenjem da je izbrisao 700 "primera komentara iz mržnje" za poslednje dve nedelje.

23. septembar - Još jedan slučaj rasizma u Engleskoj. Neimenovani 43-godišnji navijač je uhapšen pod sumnjom da je vređao aktere utakmice Hartlpul - Dover.

7. oktobar - Aston Vila je morala da reaguje saoštenjem u kome je najoštrije osudila grupu svojih navijača koji su, između ostalog, vređali tamnopute igrače kluba iz Birmingema.

19. oktobar - Novi slučaj rasizma navijača zabeležen je u meču kvalifikacija FA Kupa između Heringeja i Jeovila, pošto je utvrđeno da je tamnoputi igrač domaćeg tima bio na meti uvreda. Igrači su napustili teren posle 64 minuta.

20. oktobar - Na tapetu FA našli su se Hartlpul i Bristol Siti zbog rasističkih povika navijača oba kluba.

21. oktobar - Mančester junajted je intervenisao i izbacio sa stadiona navijača koji je navodno na rasnoj osnovi vređao fudbalere Liverpula tokom meča Premijer lige.

7. decembar - Muškarac, 41 godina, uhapšen je zbog rasističkog ispada tokom mančesterskog derbija. Zbog sličnog incidenta utakmica Forest Grina i Skantorpa nakratko je bila u prekidu, zbog toga što je jedna navijač vređao tamnoputog fudbalera Forest Grina Džordana Klarka.

21. decembar - Ponovo Milvol i njegovi navijači. Klub je morao da se oglašava novim saopštenjem u kojem je potvrdio punu kooperativnost sa nadležnim organima sa ciljem da se identifikuju osobe koje su slale rasističke uvrede fudbalerima Barnslija. Zbog rasizma na utakmici Premijer lige Totenhem - Čelsi, kada su navijači Pevaca oponašali majmunske krike vređajući defanzivca gostiju Ridigera, FA je zatražio i reakciju engleske vlade. Ni tri upozorenja od zvaničnog spikera nisu bila dovoljna da pristalice Pevaca prekinu sa uvredama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    24. decembar 2019 | 13:43

    Pricaju da u Srbiji ima rasizma? U Srbiji kad vidis tamnoputog coveka koji nije odavde odmah ga zoves na rakiju i sarme. Englezi bruke jedne!!!

  • W

    24. decembar 2019 | 13:29

    Al zato vole šipce:)

  • Žeki

    24. decembar 2019 | 13:48

    "Ako vidiš dve ribe u okeanu da se svađaju, znaj da je u blizini englez"-M.Gandi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA