Misterija zapaljenog skutera na tribini San Sira: Najluđa ultras priča koju je Serija A ikad videla

Bio je to deo osvete lokalnim rivalima koji su želeli da ih ponize spektakularnim dolaskom na stadion

  • 0
Skuter, FK Inter, navijači, San Siro Printskrin: Youtube/ SGTVHD STENECHANNEL

Italijanski mediji prisetili su se ovih dana jedne od najluđih scena koju su imali prilike da vide na tribinama u poslednjih 20 godina. Vezana je za navijače Intera, koji su imali bolesnu koreografiju sa unošenjem skutera na tribinu, koji su kasnije zapalili i bacali sa velike visine.

Inter je u sezoni 2000/01 imao jednu od najgorih sezona u modernoj istoriji. Neroazuri su ispali iz trke za Ligu šampiona, imali su 25 bodova manje od tadašnjeg šampiona Rome, izgubili su od gradskog rivala Milana sa 6:0 i na kraju su završili na 5. mestu.

Ipak, i pored očajne sezone, Inter je imao priliku da u poslednjem kolu dođe do poslednjeg mesta koje je vodilo u Evropu. Tu se tada nalazila Atalanta, ali je imala samo bod prednosti u odnosu na Inter, koji je imao priliku da pretekne tim iz Bergama u međusobnom duelu na San Siru.

I sve je išlo u tom pravcu. Dva gola Kristijana Vijerija i jedan Alvara Rekobe, doneo je Interu rezultat od 3:0. Ali to nije bilo dovoljno Ultrasima Intera, koji su čekali do poslednjih trenutaka da izvedu svoj akt gluposti, koji je na kraju mogao da bude uzrok jedne od najvećih tragedija na fudbalskim terenima.

Skuter, FK Inter, navijači, San Siro Navijači Intera bacaju skuter sa terase na San Siru; Printskrin: Youtube/SGTVHD STENECHANNEL

Naime, Ultrasi Intera su na severnoj tribini, na legendarnu Curva Nord dovezli skuter, na kojem su se iživljavali, bacali ga sa tribina, a na kraju i zapalili.

I dalje ostaje misterija kako su uopšte uneli skuter na tribinu, ali jedna od teorija jeste da je on pripadao vođi Ultrasa Atalante, koji je ostavio motor nakon tuče navijača Atalante i navijača Intera, koji je prekinula policija.

Između Atalante i Intera vlada veliko rivalstvo, jer su u pitanju i lokalni rivali. Ultrasi Atalante krenuli su iz Bergama ka Milanu na skuterima i tako su se vozili do samog San Sira, što je bio spektakularan performans i dolazak na stadion koji se može okarakterisati kao poniženje za rivala.

Interovi navijači to nisu želeli samo da gledaju, sačekali su grupa protivničkih navijača, nakon čega je došlo do velike tuče u koju se umešala i policija.

FK Atalanta, inter, navijači, skuter Navijači Atalante stižu na San Siro sa skuterima; Printskrin: Youtube/SGTVHD STENECHANNEL

Jedan skuter je na kraju došao u ruke navijača Intea, a on je kasnije upotrebljen kao deo bolesne koreografije. Četiri navijača Intera lomila skuter, skakli su po njemu, a na kraju su ga i zapalili. Iako je bio pun benzina i time doveli u opasnost veliki broj ljudi na tribini.

Plan je bio da se skuter unese na tribinu pre početka meča i da bude deo koreografije i prozivanja navijača Atalante jer je ukraden od njihovog vođe. Ipak, to nije bilo moguće izvesti, ali jeste u momentu kada su u poslednjih petnaest minuta meča otvorene kapije da oni koji žele mogu ranije da izađu sa stadina. Tada su navijači Intera iskoristili trenutak nepažnje, uneli skuter na tribinu i počeli da se iživljavaju na njemu.

Skuter, FK Inter, navijači, San Siro Navijači koji su se iživljavali na skuteru; Printskrin: Youtube/SGTVHD STENECHANNEL

Na sreću, skuter nije eksplodirao, ali je mogao da povredi neke od navijača, nakon što je bačen sa velike visine na tribini, posle čeka je skuter nasumično menjao pravac odbijajući se od sedišta.

Policija je ubrzo intervenisala i može se reći sigurno sprečila veliku tragediju, jer je sledeći korak verovatno bio bacanje skutera sa jednog nivoa tribine na drugi, što bi verovatno dovelo i do eksplozije i žrtava.

Inter je zbog ovoga kažnjen sa dve utakmice igranja na neutralnom terenu, dok su četvorica navijača odgovornih za unošenje i paljenje skutera na tribini dobili doživotnu zabranu prisustvovanja utakmicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA