≫ 

Arkan na Maksimiru: Šta je istina, šta mit, a šta njegova prava uloga u zagrebačkim neredima?

Jedna strana je pokušavala da prikrije prisustvo Arkana, druga da ga preuveliča

  • 0
Arkan na Maksimiru

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press/Youtube/ŽupanjkaD/Stevo Štagalj

Željko Ražnatović Arkan spada u red ličnosti koje su obeležile nerede na Maksimiru, kada je bilo jasno da će Jugoslavija doživeti potpuni krah.

Deset godina je bio ciklus u kom je na fudbalskim stadionima obeležen krajnji rasplet priče o velikoj državi - Titova smrt je 1980. uz suze na Poljudu donela najavu raspada, 1990. je 13. maja zakucan poslednji ekser u sanduk nekada velike lige, države i zajedničkog fudbala.

Taj ekser je prilično jako zakovan, krvavo i uz brojne povrede maksimirskih nereda, u kojima je pravo čudo da nije bilo ljudskih žrtava. Slike tuče obišle su svet, a posebno je bila upečatljiva fotografija Zvonimira Bobana u sukobu sa policajcem. Zbog toga je Boban dobio kultni status među navijačima Dinama i u Hrvatskoj generalno, a uz njega je naročito velika uloga pripisana Željku Ražnatoviću Arkanu.

Iako je njegova uloga 1990-ih nesporna, bilo je i mnogo mitova i legendi oko njega, što je danas teško i utvrditi, delimično i zbog činjenice da nije među živima. Mnogi događaji su u medijima prenošeni ostrašćeno, i u Hrvatskoj i u Srbiji prateći tada aktuelnu nacionalističku propagandu. Svaka nova godišnjica donosi mitove i legende, deo njih je uvek Arkan, koji je bio prisutan.

Zanimljivo je da je dugo negirana njegova uloga, iako je na snimcima dokumentovano kako šeta maksimirskim travnjakom sa rukama u džepovima, dok je trajalo divljanje na tribinama. Nekadašnji čelnik Zvezde Miša Marinković je tvrdio da ga nije video na Maksimiru, što je demantovao Vladan Lukić.

U dokumentarnom filmu "Nedjelja 13." je rekonstruisana cela priča o Maksimiru, pa su tu i prikazani kadrovi sa Arkanom - ima ih nekoliko, kada se igrači povlače u tunel u pratnji Arkana, drugi momenat donosi prizor Ražnatovića uz fudbalere - Robert Prosinečki je nervozno pušio, bio je tu i Goran Jurić, Dragan Stojković Piksi, dok je Arkan razgovarao sa milicajcem.

Kujtim Šalja je ispričao za hrvatske medije da mu je Arkan čak pokazao i dva pištolja u tunelu.

- U civilu sam izašao na teren za vrijeme zagrevanja i Bed Blu Bojsi su mi skandirali ime. To nikada neću zaboraviti. Trebalo je da budem gost pokojnom radijskom voditelju Tomiću i sećam se da sam u tunelu susreo Zvezdinu delegaciju u kojoj je bio i Željko Ražnatović Arkan. Verujte, nije mi bilo prijatno kada nam je Arkan pokazao kako ispod sakoa za opasačem drži dva pištolja. Tu scenu nikada neću zaboraviti - rekao je Šalja, koji zbog suspenzije nije mogao da igra na ovoj utakmici.

Kujtim Šalja

Kujtim Šalja; Foto: MN Press

Sa druge strane, dugogodišnji direktor Crvene zvezde Vladimir Cvetković otkrio je svoj ugao priče o Arkanu na Maksimiru.

- Činjenica je da je tada Arkan Zvezdu spasio od linča. Oni su incident pripremili unapred. Džaja i ja bili smo zarobljeni u loži. Kiselinom su uništili ogradu, nijedna vatrogasna vozila na terenu nisu imala vodu. Rulja je krenula prema svlačionicama. Onda je Arkan izvadio pištolj, ispalio metak u vazduh, okrenuo se prema policiji, gde su većinom bili Srbi iz Like, i povikao: ‘Za mnom!’ On je uplašio Dinamove navijače - rekao je Cvetković jednom prilikom.

Vladimir Cvetković, Dragan Džajić

Vladimir Cvetković; Foto: MN Press

Arkanu je Zvezda bila moćno oružje da ojača svoj uticaj u državi, a o njemu je pisao i Ričard Mils, autor knjige "Fudbal i politika u Jugoslaviji", koja je 2018. proglašena za najbolju knjigu o istoriji sporta!

Mils je profesor moderne evropske istorije na Univerzitetu u Noriču, a sproveo je 10-godišnje istraživanje, u kom je neko vreme živeo i radio u Novom Sadu, Beogradu, Zagrebu ili Splitu, što je iskoristio za obimno izdanje.

- Na naslovnoj stranici hrvatskog prevoda moje knjige nalazi se legendarna fotografija u kojoj Zvonimir Boban nogom napada tadašnjeg policajca i za mnoge to simbolizuje početak rata u Hrvatskoj, premda su te godine svi srpski klubovi učestvovali u prvenstvu. Na toj utakmici je bio i vođa navijača Crvene zvezde Arkan koji je kasnije u jednom intervjuu rekao da je tada shvatio da će ustaše početi da kolju srpske žene i decu - rekao je Mils rečima da fudbal na ovim prostorima često nije bio "ogledalo društva", već da je najavljivao buduće događaje!

Ta izjava datira iz 1994. godine, a objavljena je u listu Stranke srpskog jedinstva.

- Ustaše su došle na vlast, Tuđman je došao na vlast 12. maja. Trinaestog je bila utakmica, mi smo se odmah posle toga organizovali i ja sam organizovao srpsku dobrovoljačku gardu. Mi smo se već tada organizovali, štampali svoje vojne knjižice, mi smo najozbiljnije shvatili sve. Ja sam predvideo rat, ja moram da kažem, predvideo sam rat zbog one utakmice u Zagrebu, sve sam predvideo i znao sam da će ustaška kama ponovo da kolje srpsku decu i žene, i mi smo hteli da to sprečimo, hteli smo da odbranimo svoj narod.

Mils je potom i napomenuo da nema puno argumenata po kojima bi Arkan na stadionu bio mnogo više od marginalnog lika koji je bio zadužen za bezbednost na Zvezdinoj klupi, ali su i hrvatska strana i Arkanovi biografi godinama posle samog događaji doprinosili tome da se učvrsti mit o njegovoj krucijalnoj ulozi - Srpska dobrovoljačka garda osnovana je pet meseci kasnije, a o ulozi je govorio i Peca Panker.

- Arkan nije bio sa nama, on je bio dole na terenu, jer je zvanično bio lice koje je obezbeđenje igrača. Tek na snimku kada sam gledao video sam da je bio na terenu. On nikakve veze nije imao sa navijačima. Do Maksimira nije imao nikakvih dodirnih tačaka sa Delijama.

Govorio je i o trenucima njegovih upliva na tribinu, posle dešavanja na Maksimiru.

- Na Severu se pojavio prvi put negde septembra 1990. godine. Tada smo se previše politički podelili i on je došao i jednostavno nam rekao ’’Momci, nema više politike na Severu, Sever treba da bude apolitičan’’. Sedeli smo kod njega u kafiću, i pričali. Svi smo se automatski odmah složili. Ne iz straha, niti je on nama pretio ili bilo šta. Normalno smo pričali i shvatili smo da je u nekim stvarima potpuno u pravu.

- Rekli smo nećemo više politiku, idemo na stadion jer svi volimo Zvezdu, ali da se van stadiona on ne meša, što smo u nekoj stranci. Rekao je, ’’Kada ste van Severa, šta ćete da radite i s kim ćete da idete, mene ne zanima’’. Tako je i bilo.

Arkan je čak uhapšen posle nereda na Maksimiru, kasnije je pušten i pojavio se 15. juna na utakmici Crvena zvezda - Sloboda, mesec dana posle meča sa Dinamom. Šetao je terenom, grlio igrače, a zabeležene su i arhivske fotografije ispred poslastičarnice Ari, što je bio jedan od prvih legalnih poslova Željka Ražnatovića, a radila je na prizemlju vile na uglu Sokobanjske i Ljutice Bogdana.

Video: Afera zlatne kašike sa Arkanove momačke večeri i kako ga je Legija ojadio na dan Cecine svadbe

(B. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA