≫ 

Ispovest Milorada Čavića: "Odbio sam da treniram Hrvate, a u Srbiji mi ne daju sportsku penziju"

Nakon što je napunio 35 godina, stekli su se zakonski uslovi da vicešampion sa Olimpijskih igara u Pekingu dobije nacionalnu penziju, koju već dve godine ne dobija zbog greške Plivačkog saveza Srbije

  • 25
Milorad Čavić, Majkl Felps Foto: Profimedia/AFP

Ne prođu jedne Olimpijske igre da sportski ljubitelji u Srbiji bar jednom ne pomenu Milorada Čavića i jednu od najkontroverznijih trka u istoriji Olimpijskih igara, kada je srpskom plivaču, po mišljenju mnogih, ukradeno zlato u borbi protiv Majkla Felpsa.

Felps je tada oborio sve moguće rekorde Olimpijskih igara, osvojio je sedam zlatnih medalja, a najveća prepreka da osvoji osam od osam zlata, bio je Milorad Čavić u disciplini 100 metara delfin.

Iako se na snimku vidi da je Čavić prvi dodirnuo taster, navodno to nije učinio dovoljnom jačinom, pa je Felpsu dodeljeno najsjajnije odličje.

Ipak, 13 godina kasnije, Čavić s gorkim ukusom u ustima priča o Plivačkom savezu Srbije. Naime, čovek koji je Srbiji u Pekingu doneo olimpijsko srebro i koji je bio prvak sveta 2009. i Evrope 2008. i 2012. godine, kao i višestruku prvak Evrope u malim bazenima, danas već dve godine ne dobija nacionalnu penziju, koja ga po zakonu sleduje.

Čavić je svojevremeno zbog iskazivanja svog patriotizma 2008. godine ostao i bez medalje, jer se na postolju pojavio u majici "Kosovo je Srbija", što su organizatori protumačili kao upliv politike u sport i diskvalifikovali ga iz daljeg takmičenja, gde je takođe bio favorit za još jedno zlato.

Milorad Čavić Milorad Čavić sa majicom Kosovo je Srbija posle osvajanja zlata na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu 2008. godine; Foto: Profimedia/AFP

Ipak, Srbija se sada prema njemu "maćehinski" odnosi, odnosno njegov matični Plivački savez Srbije, koji je podigao iz pepela kada je odlučio da ipak nastupa za Srbiju, iako ga je i Amerika želela u svojim redovima, gde se i školovao i gde je trenirao.

- Imamo pretalentovanu decu. Iznenadio sam se kada sam video da su Nina Stanisavljević i Tanja Popović plivale u finalu na 100 m kraul na juniorskom EP u Rimu. Velika je stvar imati dve devojke ispod 56 sekundi, jer sutra ćemo u muško-ženskim štafetama biti sila, a 2028. imati ozbiljan olimpijski tim. Voleo bih da učestvujem u radu PSS, ali sada jednostavno to nije moguće.

- Zašto? Zato što sam ih tužio, jer zbog njihovog propusta više od dve godine ne primam nacionalno priznanje, koje mi po prvoj Uredbi pripada od moje 35. godine. Nisam dobio ni nagrade za uspehe u malim bazenima. PSS nije predao potrebnu papirologiju Ministarstvu omladine i sporta. A nemam podršku MOS, jer po njima ne postoji model da me isplate - rekao je Čavić za magazin "Sport".

Priznaje da se dugo "lomio" da li da tuži Savez, čiji mu se čelnici ne javljaju i izbegavaju ga.

- Ako dobijem na Sudu, oni će to morati da isplate iz svog budžeta, što bi značilo da bi naši plivači bili uskraćeni za tu sumu. Bukvalno dugo sam se borio sam sa sobom, šta je ispravno. A ispravno je da meni bude isplaćeno ono što sam zaslužio pre 13 godina. Nagradu za olimpijsko srebro sam dobio od države, jer je išlo preko OKS. Ali, nacionalno priznanje nisam. U PSS se pravdaju da se to zagubilo, što je nemoguće. I izbegavaju me.

Otkrio je i da je imao i ponudu Plivačkog saveza Hrvatske.

- Pisao mi je predsednik HPS pre neku nedelju da im se pridružim, da postanem deo njihovog stručnog štaba. Verovali ili ne. I javila se dilema: kako da pomognem drugima, kada nisam svojima. A ne mogu zato što PSS radi protiv mene i bukvalno oduzima od mog deteta i od mog života - razočaran je Milorad Čavić.

Video: Himna za našeg junaka: Novak u Tokio ispraćen sa Bože pravde, pevao punog srca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA