≫ 

Bulut je odbio Amere da bi Srbiji doneo medalju na OI, a počeo da trenira zbog zapaljenih kontejnera

Inspirativna priča o zvezdi srpske basket reprezentacije u Tokiju, koja se okitila bronzanom medaljom

  • 13
Reprezentacija Srbije u basketu, Olimpijske igre, Tokio 2020, basketaši Srbije , basket 3x3 Foto: Tanjug/AP

Dušan Domović Bulut je najbolji basketaš na svetu, a samim tim i Srbija čiji je predvodnik je osvojio je bronzanu medalju Olimpijskim igrama u Tokiju gde se basket tri na tri igra prvi put u istoriji.

Bulut već 25 godina trenira basket, a sve je počelo posle jednog spaljenog kontejnera. Kako je sam pričao, bio je nestašan kao dete, a jedan nestašluk, kada je zapalio kontejner u svom kraju gde je živeo u Novom Sadu, na Limanu, uticao je na to da ga roditelji pošalju da trenira neki sport, kako bi izbacio iz sebe višak energije.

Počeo da trenira zbog zapaljenih kontejnera u kraju

Bio sam nestašno dete, svakakve gluposti sam pravio i onda sam zapalio kontejnere. Bio sam kažnjen, trčeći po kući, verovatno sam bio suviše zahtevan i onda su odlučili roditelji da me upišu na neki sport. Upisali su me u lokalnu školu košarke Spens, koja je primala svu gradsku decu i tako je krenulo - prisetio se Bulut svojih početaka, a posebno su mu upečatljive ostale urezane i reči svog oca.

- Ako radiš nešto, radi kako treba. Ako crtaš, budi Pikaso. Ako radiš fiziku, budi Ajnštajn, ako igraš košarku, budi Džordan - bile su reči koje su motivisale Buluta.

Odbio je Amerikance i veliki novac da bi igrao na Olimpijskim igrama

Interesantno je i da su Amerikanci želeli da vide Buluta u svojoj Big 3 ligi, gde je dobio poziv legendarnog repera Ajs Kjuba, koji je osnivač Big 3 lige. Ipak, iako bi zaradio mnogo, Bulut je odlučio da odbije poziv, kako bi mogao da igra za Srbiju, jer FIBA nije dozvoljavala igračima iz Big 3 lige da učestvuju na Olimpijskim igrama.

- Njima se dopada taj moj pobednički stav i mentalitet. Kad sam stigao tamo i kad su videli šta mogu, pričali su o meni kao o čoveku koji se pojavio niotkuda. Legendarni reper, glumac i producent Ajs Kjub, osnivač Big3 lige, zapravo je želeo da budem deo te priče, ali se isprečila FIBA. Da sam prihvatio da igram Big3 ligu zaradio bih puno, ali ne bih mogao da se takmičim na Olimpijskim igrama za Srbiju. Izabrao sam ovo drugo - otkrio je nedavno Bulut u intervjuu za Ekspres.

Roditelji nisu imali novac da plaćaju treninge, pa se vratio na basket teren gde je postao legenda

Reprezentacija Srbije u basketu, Olimpijske igre, Tokio 2020, basketaši Srbije , basket 3x3 Foto: Tanjug/AP

Bulut, poznatiji pod nadimkom "Bullutproof", bio je atraktivan i za autore zvaničnog sajta Olimpijskih igara koji su se podsetili intervjua vođenog u oktobru 2020. koji su radili sa njim. Dušan je još tada govorio o odrastanju na ulicama Novog Sada, na Limanu, koje su ga učinile onim što je danas.

- Odrastanje je bilo teško za mene, ali i zabavno jer možeš da radiš mnogo toga i prođeš nekažnjeno u vreme kada se Jugoslavija raspadala. Sve je bilo dobro jer sam imao puno drugara. U svakom bloku je bio teren za košarku, a ti tereni su bili pravljeni za druženje. Obično bi smo igrali košarku, nekada i žmurke, fudbal... Družili smo se i zabavljali, bilo je to normalno detinjstvo - istakao je Bulut.

U šestom razredu osnovne škole znao je da želi da postane profesionalni košarkaš. Tada se i preselio sa jednog kraja Limana na drugi i promenio školu u kojoj je počeo da igra košarku.

- Kliknulo mi je u glavi da hoću da budem košarkaš. A tada sam kao i svaki drugi dečak samo želeo da igram u NBA ligi i zbog toga sam se posvetio košarci - kaže Bulut.

Ipak, roditelji nisu imali para da mu plaćaju treninge, pa je tokom leta igrao košarku napolju. Kada bi zahladilo od novembra do februara skupili bi mu nekako za igranje u dvorani, da se ne bi smrzavao, ali je već tada bilo jasno da ga basket više zanima.

- Uvek je bilo lepše napolju sa drugarima, pa sam često namerno propuštao košarkaške treninge da bih igrao tri na tri napolju. Mislim da sam se zato razvio u basketu više, jer je mnogo zabavniji i pruža ti slobodu. Nisam imao probleme sa treninzima, samo sam zgrabio loptu i bacao na koš - prisetio se Bulut.

Video: Tužni skup ili gala otvaranje u Tokiju: (Zaslužena) kritika dizajneru srpskih uniformi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don

    24. jul 2021 | 18:41

    Brat moj Bulut! Bog basketa!

  • 123

    24. jul 2021 | 18:42

    Ima nade za nasu kosarku

  • realno

    24. jul 2021 | 20:08

    Vrhunski basketas, ali ne volim tu laznu patetiku... Kosarka nije tenis da ti trebaju ozbiljne pare za treniranje... Postujte njegovu igru a ne da pravite neke price da bi imali preglede

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA