≫ 

Srpske odbojkašice uništile domaćina OI: Terzićeve devojke i dalje bez izgubljenog seta u Tokiju

Vrlo kvalitetna igra naših devojaka protiv Japana, pobeda se nije ni dovodila u pitanje

  • 6
Odbojkašice Srbije Foto: Tanjug / AP

Srpske odbojkašice odigrale su fantastičan meč u drugom kolu olimpijskog turnira. Nakon pobede protiv Dominikanske Republike na otvaranju, naše devojke su "srušile" i domaćina, selekciju Japana. Rivalke su se u meču držale samo tokom prvog seta, a kada su njega ispustile iz svojih ruku, četa Zorana Terzića ih je potpuno dotukla - 3:0 (25:23, 25:16, 26:24).

Bio je to duel u kojem je presudio nesporno veći kvalitet srpskih odbojkašica. Japanke nisu imale nikakvo rešenje za Tijanu Bošković, pa ni za Milenu Rašović, koje su predvodile napad naše selekcije. Blok je takođe bio na prilično zavidnom nivou i faktički je preokrenuo situaciju u završnici prvog seta.

Uvodni period igre bio je dramatičan, iako se isprva nije činilo da bi tako moglo da bude. Naše devojke diktirale su tempo, imale su u jednom momentu i prednost od 16:12. Međutim, Japanke su tada nekako pronašle način da vežu četiri uzastopna poena, a potom da i same diktiraju tempo sve do rezultata 22:23. Igralo se poen za poen, kada je Srbija ipak prelomila, uzela tri uzastopna poena i srušila snove domaćina ovih Olimpijskih igara.

Drugi set je bio druga priča. Za razliku od prvog, kada su srpske odbojkašice dopustile Japanu da se vrati iz rezultatskog deficita, ovoga puta to nije bio slučaj. Izabranice Zorana Terzića povele su sa 12:7, posle čega su bez gotovo ikakvih problema održavale razliku na svojoj strani. Ona je kako se ovaj period bližio kraju samo uvećavala, a rezultat 25:16 na kraju samo govori koliko je Srbija bila dominantna.

Činilo se da će i treći set biti puka formalnost, ali su Japanke unele dramu. Srbija je isprva povela rezultatom 3:0, Japan je uzvratio i poveo, da bi potom naše devojke od 6:7 došle do nestvarnih 13:7. Međutim, Japan se tada približio na samo poen zaostatka (16:15), Srbija je otišla na +5, a onda je usledila nova serija kojom se ušlo u dramatične tokove. Domaćin Olimpijskih igara izjednačio je na 22:22. Imale su Japanke i set loptu, ali su naše devojke uspele da uzvrate, ponovo osvoje tri vezana poena baš kao u prvom setu i upišu drugu pobedu. Sve je bilo gotovo posle bloka Popović.

Sledeću utakmicu, reprezentacija Srbije igra protiv potpunog autsajdera na ovim Olimpijskim igrama, selekcije Kenije. Taj meč je na programu u četvrtak takođe sa početkom od 07:20 časova.

TOK MEČA

3. SET

26:24 - Gotovo je, Popović stavlja tačku nakon odličnog bloka!

25:24 - Kako teška pozicija za Tijanu Bošković, koja ipak poentira! Imamo meč loptu.

24:24 - Nije iskorišćena ova set lopta. Milena Rašić poentira po paraleli!

23:24 - Set lopta za Japan. Dugačak poen, domaćini uspevaju da poentiraju iz kontre.

23:22 - Kakva borba, ali na kraju jako važan poen za naše devojke! Idemo, sada je važno rešiti ovo u tri seta. 

22:21 - Treći povratak Japanki u jednom setu. Opet naše devojke padaju u igri kada ne treba, ali ipak i dalje sve drže u svojim rukama.

22:20 - Ne treba se, ipak, opuštati. Japanke opet vezuju tri poena, to govori da će kazniti svaku relaksaciju.

22:17 - Naše devojke prave seriju kojom odlaze na +5. Još malo je ostalo do kraja. Ponovo je proradio servis, mnogo bolje funkcioniše i prijem u ovim momentima.

16:15 - Sada već ulazimo u dramatične tokove trećeg seta, pošto se Japan nestvarno vratio na samo jedan poen zaostatka.

15:12 - Konačno su Japanke uspele da prekinu seriju naših devojaka, a sada i ozbiljno da se približe, pa je razlika samo tri poena.

13:7 - Već sedam uzastopnih poena su nanizale odbojkašice Srbije, verovatno i Japanke jedva čekaju da se ovaj meč završi, pošto im je jasno da odavde nema povratka.

10:7 - Četiri poena vezuju sada naše odbojkašice i ponovo dokazuju zbog čega su jedne od glavnih favoritkinja za medalju na ovim Olimpijskim igrama. Bližimo se samoj završnici.

6:7 - Ušlo se u period seta kada se igra poen za poen. Japanke su čak u jednom trenutku i povele i trenutno diktiraju tempo, međutim od Tijane Bošković nema odbrane.

4:4 - Sada Japanke uzvraćaju! Vezuju tri poena, što se zaista odavno nije desilo.

4:1 - Deluje da je samo pitanje kojim rezultatom će biti završen treći set. Srbija je osvojila tri uvodna poena i tako počela da diktira tempo protiv domaćina.

2. SET

25:16 - Ne jedna, ne dve, nego osam set lopti za Srbiju! A srpski dvojni blok rešava situaciju i vodimo sa 2:0 u setovima. Vrlo lako osvojen drugi period igre.

23:16 - Još malo, pa gotovo! Potpuno je pao moral Japankama, koje više nisu toliko energične u odbrani kao u prvom setu.

21:15 - Osvajanje drugog seta sada već postaje neminovnost. Svesna je toga i selektorka Japana, koja ipak traži još jedan minut odmora, kako bi spasila ono što se spasiti može, odnosno kako bi barem uspela da umanji razliku.

19:14 - Sada i japanska selektorka na pravi način koristi čelindž, pošto je Tijana Bošković napravila prestup. Popović ipak uzvraća i vraća naše dame na +5.

18:13 - Taman kada su Japanke vezale dva poena, naletele su na dvojni blok naših devojaka. Ipak, drže se rivalke na pet poena zaostatka.

17:10 - Kako stvari stoje, biće ovo veoma ubedljiv drugi set za naše devojke. Zoran Terzić je sada još tražio čelindž zato što je smatrao da su linijske sudije oštetile našu zemlju i ponovo je pogodio.

14:9 - Ne pada borbeni duh Japankama, iako imaju priličan zaostatak u ovom drugom setu. Milena Rašić i Tijana Bošković nastave da predvode napad naše selekcije.

12:7 - Nastavljaju Japanke da greše, sada su napravile i prelaz na našu stranu terena. Ipak, drže se i dalje na tri-četiri poena zaostatka. Podsetimo, tolika je bila razlika i u prvom setu, pa se domaćin Olimpijskih igara "vratio" iz mrtvih. Još jedan poen, ipak provocira japansku selektorku da zatraži tajmaut.

8:5 - Igra se sada uglavnom poen za poen. Za razliku od prvog seta, naše devojke nemaju toliko problema da probiju prvi bedem odbrane Japana.

6:3 - Još jedna paralela Tijane Bošković prolazi, a videćemo da li će proći i kuvanje, pošto je Zoran Terzić zatražio čelindž, jer misli da je lopta pala na zemlju. I jeste, u pravu je naš selektor. Japanke se sada već polako raspadaju, smeč im završava u mreži.

2:2 - Iako je Srbija osvojila prvi poen u drugom setu, Japanke su vezale dva i ponovo ušle bolje u igru. Ipak, prvi tempo Srbije sada prolazi i imamo novo poravnanje.

1. SET

25:23 - Ma, bravo! Kakav servis i kakav smeč Tijane Bošković! Poen koji nam donosi prvi set, koji je bio jako, jako nezgodan i neizvestan do samog kraja. 

24:23 - Neće Japanke imati set loptu, već Srbija! Sjajna kontra naših devojaka! Idemo sada! Međutim, pre svega minut odmora domaćina ovih Olimpijskih igara.

22:23 - Koliko Japanke igraju borbeno. Jednostavno se bacaju za svaku loptu u odbrani i našim devojkama je utoliko teže da dođu do lakih poena. Sve su bliže naše rivalke i prvoj set lopti.

20:21 - Igra se poen za poen i sada Japanke prvi put posle dužeg vremena preuzimaju prednost. Sudije kažu da je Tijana Bošković izbacila loptu u aut iz smeča i to je zaista tačno, potvrdio je to i čelindž.

19:19 - Prvi put su Japanke sada tražile čelindž na meču i nisu bile uspešne, što će reći da su naše dame opet na +2. Igraju se jako kratki poeni, nema sumnje da će biti drame u završnici ovog perioda igre. Naročito zbog toga što su japanske odbojkašice još jednom izjednačile.

16:16 - Mala kriza u igri srpskih odbojkašica. Tražio je tajmaut Terzić, međutim posle njega naše devojke gube još dva poena i sada smo u potpunom egalu.

16:14 - Lepa akcija Srbije iz prvog tempa, naše devojke su sve bliže osvajanju prvog seta. Zoran Terzić mirno može da posmatra sve sa strane, barem za sada. Doduše, Japanke su sada i same ponovo vezale dva uzastopna poena.

14:11 - Nakon što su Japanke posle dužeg vremena vezale dva poena, usledila je dijagonala Tijane Bošković od koje nije bilo spasa. Vrlo brzo ista reprezentativka nas vraća na +3.

12:9 - Povredila se sada jedna japanska odbojkašica, pošto je pri doskoku iskrenula stopalo. To ne remeti našu Tijanu Bošković, koja po paraleli pogađa liniju i nastavlja da održava prednost Srbije. Ne pronalazi Japan rešenje za naš napad.

10:7 - Polako naše devojke preuzimaju kontrolu u prvom setu. Blok, a onda i greška japanskih odbojkašica donosi našim devojkama +2. Na kraju, još jedan jako dugačak poen pripada Srpkinjama, što može da utiče dodatno na moral rivalki.

7:7 - Za sada se čini da je Tijana Bošković nepremostiva prepreka za japanske odbojkašice. Naša ponajbolja reprezentativka "ubija" odbranu Japana u pojam, a može se primetiti da su rivalke zaista jako motivisane. Međutim, kvalitetnim rešenjima u napadu, Srbija je uspela da dođe i do poravnanja.

4:5 - Vezale su naše devojke dva poena, Japanke su uzvratile, ali nisu mogle da premoste moćnu Tijanu Bošković u bloku. Ponovo smo na jednom poenu zaostatka.

1:4 - Nešto bolje su meč otvorile Japanke, koje igraju strpljivo. Naše devojke su napravile nekoliko grešaka u napadu, ali je važno da je prijem krajnje korektan bar za sada.

PRE MEČA

Srbija je jedan od glavnih favorita za medalje u Tokiju, a to je i pokazala u prvom duelu protiv Dominikane kada je protivnik bez mnogo muke savladan sa 3:0.

Sada, naspram srpske selekcije, stoji Japan koji je takođe bez problema u tri seta porazio Keniju, ali se mora priznati da ta afrička reprezentacija nije merodavna što se tiče forme protivnika.

Ipak, opreznost mora da postoji, jer su Japanke slavile u tri poslednja meča protiv našeg kolektiva. Poslednji okršaj su Srpkinje prilično lako sa 3:0 izgubile pre nešto više od mesec dana.

Video: U Tokiju se ori Ti moje zlato: Srpske odbojkašice se za utakmicu spremale uz hit Milice Todorović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA