≫ 

Srpska bronza vredi duplo više od hrvatskog zlata: Otkriveno koliko zemlje regiona daju za medalje

Naša zemlja je lider u regionu i po ovom segmentu

  • 16
Medalje, olimpijada tokijo 2021 2020 Foto: Kenjiro Matsuo / AFLO / Profimedia

Srbija je lider u regionu po novčanim nagradama za medalje na Olimpijskim igrama. Naša država izdvaja 70.000 evra za zlato, 60.000 za srebro i 50.000 za bronzanu medalju.

Ostale države ne mogu joj ni prići. Hrvatska je na samom dnu, a samo jedna država u regiji daje manje nagrade od Hrvatske osvajačima medalja na Olimpijskim igrama.

Hrvatska zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nagrađuje sa 27.600 evra. Toliko će dobiti takvondoka Matea Jelić. Srebro, koje za sada niko od Hrvata nije osvojio, vlada premira sa 17.300 evra. Bronza, koju je osvojio takođe takvondoka Toni Kanaet, u Hrvatskoj vredi 12.200 evra.

Olimpijske Igre, Bilans medalja srpskih sportista Ilustracija: Nikola Jovanović

Oni su osvajanjem olimpijske medalje od države osigurali i sportsku penziju, ali ona će im se početi isplaćivati kada napune 45 godina. Tako da se Jelić do nje treba čekati još 22, a Kanaet 20 godina.

Hrvatska će još za osvajanje medalja nagraditi i trenere uspešnih sportista. Trener osvajača olimpijskog zlata dobija 22.600, srebra 12.200, a bronze 9500 evra.

Više od Hrvatske osvajačima olimpijskih medalja daju gotovo sve zemlje u okruženju. Crna Gora zlato nagrađuje s 35, srebro s 30, a bronzu s 25 hiljada evra.

Tzv. Kosovo je nedostižno svima u regiji. Zlatne džudistkinje Gjakova i Krasnići dobiće po 100 hiljada evra.

Za Bosnu i Hercegovinu se lažno mislilo da je nagrada za osvajače medalje 2.300 evra, ali se ispostavilo da je u pitanju lažna informacija, koja je potekla od hrvatskih portala. 

Bosna i Hercegovina ima "Pravilnik o kategorizaciji sportista Bosne i Hercegovine", gde se u članu 7, pod tačkom 8 navodi sledeće:

- Maksimalan iznos jednokratne novčane naknade koji može ostvariti zaslužni ili vrhunski sportista ne može biti veća od 15.000 KM, a maksimalan iznos "Granta za dodelu novčanih nagrada za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda" ne može biti veći od 150.000 KM - navodi se u Pravilniku.

Takođe pored nagrada različitih nivoa vlasti, navodi se i da posebnu nagradu sportistima može da dodeli i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, koji bi u slučaju osvajanja medalje na Igrama sazvao posebnu svečanu sednicu Izvršnog komiteta na kojem bi bila doneta odluka o prigodnoj nagradi za osvojenu medalju. Sednica bi bila sazvana po hitnom postupku, kako bi nagrada bila uručena blagovremeno.

Video: ZLATICA MANDIĆ! Srbija ponovo olimpijski šampion!

*Napomena: Telegraf je kao i mnogi drugi domaći i regionalni mediji, preneo netačnu informaciju da je nagrada za sportiste iz BiH, ukoliko osvoje medalju na Olimpijskim igrama 2.300 evra. Izvorni tekst je naknadno izmenjen u skladu sa novim informacijama i proverenim činjenicama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tmpk

    27. jul 2021 | 22:15

    A heroji sa Košara nemaju krov nad glavom, meni su uspesi naših sportista ogromna radost ali daleko smo mi od "ekonomskog tigra" da bismo davali ovolike sume...

  • Vodolijax

    27. jul 2021 | 22:19

    Šta je Kosovu 100 hiljada......jedna omanja tura droge ili neki organ........

  • Jole87

    27. jul 2021 | 22:59

    Hahahaahaha Bosna, najjadnija država regiona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA