≫ 

Mikec dobija zlato umesto srebra? Iranac optužen da je terorista iz Sirije, hoće da mu uzmu medalju

Velika frka digla se nakon što je Džavad Forugi osvojio najsjajnije odličje u streljaštvu u disciplini 10 metara vazdušnim pištoljem

  • 10
Džavad Forugi, Damir Mikec

Foto: AP/Tanjnug

Iranac Džavad Forugi osvojio je zlatnu medalju već prvog dana Olimpijskih igara u disciplini vazdušni pištolj na 10 metara, kada je oborio i olimpijski rekord neverovatnom partijom. Drugi je tada bio naš Damir Mikec, koji je došao do srebra, ali je imao veliki zaostatak u odnosu na Iranca.

Ipak, organizacije koje se bore za ljudska prava digle su veliku frku nakon što je Forugi osvojio zlato i traže od MOK-a da mu se oduzme odličje, jer je u pitanju čovek koji je učestvovao u ratu u Siriji kao član Iranske revolucionarne garde, koju Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkom organizacijom.

Forugi je navodno u ovoj gardi bio kao bolničar, mada su se pojavile i fotografije na kojima je sa automatskom puškom, koje ga diskredituju.

Takođe, problem može da mu bude i to što je tokom intoniranja himne imao vojnički pozdrav i salutirao je svojoj zastavi i himni, što može da se tumači kao gest kojim se politika upliće u sport, za šta postoji nulta tolerancija u najvišim sportskim organizacijama.

Glas protiv Forugija digao je i bivši olimpijski šampion, Korejac Đin Đong Oh.

Kako može terorista da osvoji zlatnu medalju? To je najapsurdnija, najbesmislenija stvar.

 

I mnogi korisnici društvenih mreža traže da se Irancu oduzme zlato, jer kako kažu, olimpijski šampion ne može da bude čovek koji je za Olimpijske igre vežbao na civilima u Siriji.

Ukoliko bi MOK reagovao na ovakve apele, u tom slučaju bi do kraja olimpijskih igara Damir Mikec mogao da dobije i zlatno odličje, ako bi se Irancu poništio rezultat.

Video: Damir Mikec: Ostao mi je gorak utisak zbog četvrtog mesta sa Zoranom u miksu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    30. jul 2021 | 11:11

    Onda i ovima sa Kosova treba uzeti medalje...

  • Walter White

    30. jul 2021 | 11:24

    Je li covjek posteno pobijedio? Jeste. Je l se dopingovao? Nije. A to da li se nekom svidja njegov stav nema nikakve veze. Da sam na Mikecovom mjestu i da mi daju zlato posle ovog - odbio bih.

  • Marina

    30. jul 2021 | 11:26

    Mikec ne treba da prihvati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA