≫ 

Slovenija osvojila istorijsko zlato u novom olimpijskom sportu

Janja Garnbret ispisala istoriju u Tokiju

  • 1
Janja Garnbret Foto: Tanjug/AP

Slovenačka reprezentativka Janja Garnbret upisala se ovog petka u istoriju kao osvajačica prvog zlata u sportskom penjanju, sportu koji je u Tokiju imao svoju premijeru na Olimpijskim igrama.

Garnbretova je u Tokio došla kao glavna favoritkinja i taj status je opravdala odličnim finalnim nastupom. U prvoj disciplini, brzinskom penjanju, osvojila je peto mesto, a slavila je Poljakinja Aleksandra Miroslav u vremenu novog svetskog rekorda (6,84 sekunde).

Ali, to je za 22-godišnju Slovenku bilo tek zagrevanje za njene dve najjače discipline.

Janja Garnbret Foto: Tanjug/AP

U "boulderu" joj niko nije bio ni blizu, jer je bila jedina koja je uspela da dosegne vrh na dve od tri gromade, dok nijedna od preostalih sedam finalistkinja to nije uspela nijednom da učini.

U trećoj disciplini, težinskom penjanju, Garnbretova je ponovno bila neuhvatljiva za konkurentkinje pa je osvojila prvo mesto, dosegnuvši 37. hvatište. Drugoplasirana u toj disciplini, Korejka Seo Čae Hjun je došla do 35. hvatišta.

Janja Garnbret Foto: Tanjug/AP

U Tokiju se delio jedan komplet medalja, u kombinaciji, gde se konačan redosled dobio plasmana u sve tri discipline. Tako je Janja Garnbret ubedljivo slavila s pet bodova, ispred dve domaće penjačice, Miho Nonake sa 45 i Akijo Noguči sa 64, koliko je imala i četvrtoplasirana Poljakinja Miroslav.

Video: Sa porodicom Preković slavi cela Srbija: Jovana je uzela zlato na Olimpijskim igrama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    6. avgust 2021 | 21:55

    Karate od sledecih OI nije vise na igrama i to sport koji je star hiljadama godina, a ovo je novi sport na OI van svake pameti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA