≫ 

Zlaaaatooooo! Vaterpolisti Srbije dobili Grke u finalu Olimpijskih igara

Sjajna poslednja deonica za najsjajnije odličje Delfina

Olimpijada, Olimpijske igre Tokio 2020, vaterpolo reprezentacija Srbije Foto: Tanjug/AP

Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, pošto su u finalu turnira bili bolji od selekcije Grčke rezultatom 13:10 (6:3, 2:4, 2:2, 3:1)!

Delfini su odbranili zlato osvojeno u Riju 2016. godine, upisali su treće najsjajnije odličje za našu zemlju na Igrama u Tokiju, ali ono što je možda i najbitnije jeste činjenica da se jedna velika generacija na najbolji mogući način oprostila od nacionalnog tima. Podsetimo, kapiten Filip Filipović, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Gojko i Duško Pijetlović, Stefan i Branislav Mitrović su odigrali svoje poslednje mečeve za Srbiju.

Ključni momenat meča bila je sredina psolednje deonice kada je Srbija, pri rezultatu 10:10, dala tri gola (13:10), a zatim i sjajnom odbranom odbila poslednji nalet Grka. Odlično je tada u napadu funkcionisao Prlainović, kao i Duško Pijetlović koji je iznudio dva isključenja.

Najefikasniji u našem timu bili su Nikola Jakšić, Andrija Prlainović i Dušan Manidć sa tri gola, dok su Pijetlović i Filipović imali po dva. S druge strane, trojica igrača Grčke su imali po dva gola.

Grci su finale otvorili golom, ali je Srbija vrlo brzo stigla do 2:1 preko Pijetlovića i Filipovića. Zatim se u finale "umešao" VAR koji je malo presekao Delfine kojima nije priznat gol, dok je Grcima potvrđen. I, umeso da na semafortu bude 3:1, stajalo je 2:2.

To kao da je dalo dodatni motiv našem timu koji je napravio seriju 3:0 i tako stigao do 5:2 zahvaljujući Jakšiću, Filipoviću i Pijetloviću. Održavla je Srbija tih +3 sve do 7:4 kada Grci prave svoju seriju u drugoj četvrtini i dolaze do izjednačenja.

Olimpijada, Olimpijske igre Tokio 2020, vaterpolo reprezentacija Srbije Foto: Tanjug/AP

Pala je odbrana Delfina u tim trenucima, Dejan Savić je morao da traži tajm-aut, a epilog svega je minimalno vođstvo na poluvremenu posle šuta Prlainovića na četiri sekunde do kraja. Vredi pomenuti da su Grci skoro svaki napad imali igrača više, čak šest puta u prvoj deonici.

Sevnula je levica Mandića na početku treće četvrtine, ovoga puta za 9:7, da bi se Grci posle tajm-auta u 20. minutu i igrača više ponovo vratili (9:9) posle šuta Funtulisa.

Olimpijada, Olimpijske igre Tokio 2020, vaterpolo reprezentacija Srbije Foto: Profimedia/AFP

Taj finiš treće deonice je možda bio i preloman, jer su Grci imali dva napada za vođstvo. Nisu ih iskoristili i kazna je stigla u vidu gola Prlainovića (10:9). Potom se na golu Delfina istakao Mitrović koji je odbranio napad Grka sa igračem više, da bi Srbija u poslednjem napadu rivala u trećoj deonici imala i malo sreće.

Nakon što smo videli izjednačenje Grka na početku poslednje deonice (10:10), Srbija je odlično odigrala u napadu i sredinom četvrtine vezali smo tri gola za odbranu zlata. Tako smo postali jedina selekcija uz Mađare koja je u istoriji odbranila najsjajnije odličje na OI.

Srbija je u grupi dobila Kazahstan, Australiju i Crnu Goru, viđeni su porazi od Španije i Hrvatske, dok su u četvrtfinalu pali svetski šampioni Italijani. Potom i Španci u polufinalu (10:9), a zlato u Tokiju osvojili su: Branislav Mitrović, Gojko Pijetlović, Filip Filipović, Dušan Mandić, Nikola Đedović, Milan Aleksić, Sava Ranđelović, Nikola Jakšić, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Strahinja Rašović, Duško Pijetlović i Đorđe Lazić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snuppy

    8. avgust 2021 | 09:07

    Koju god medalju da uzmu zasluzuju naklon i postovanje od nacije,bravo borci

  • Тоооооо

    8. avgust 2021 | 10:39

    Браво момци,ви сте узор нашој деци.....Јокићу учи од ових хероја,јунака ....Није све у доларима ...

  • Putin R.S

    8. avgust 2021 | 10:39

    Oni nas uvek najvise obraduju. Ovi momci su najbolji kada je najbitnije i najteze. Svaki komentar je suvisan osim jedan duboki naklon i OGROMNO HVALA. 👏👏👏🤽‍♂️🤽‍♂️🤽‍♂️🥇🥇🥇🏆🏆🏆

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA