Amerikanac uzeo pet zlata, Australijanka sedam medalja: Oni su najuspešniji sportisti OI u Tokiju

Kaleb Dreksel i Ema Mekion će zauvek pamtiti Igre u Japanu

  • 12
kejleb dresel Foto: Tanjug/Ap

Američki plivač, Kaleb Dresel zvanično je najuspešniji sportista Olimpijskih igara u Tokiju, dok je australijska plivačica, Ema Mekion najbolja sportistkinja najveće planetarne sportske smotre.

I jedno i drugo su nam pokazali nešto fantastično na Dalekom Istoku. Amerikanac je Igre na kraju završio sa čak pet zlatnih odličja, dok je Australijanka imala sedam medalja - četiri zlatne i još tri bronzane.

Dresel je uspeo da se domogne zlata u pet od šest trka u kojima je nastupio. On je najsjajnije odličje osvojio na trkama na 50 i 100 metara slobodnim stilom, 100 metara leptir, a onda je Amerikancima pomogao da dođu do pobede u muškim štafetama na 4x100 slobodno i 4x100 mešovito.

Uz to, Kaleb može da se pohvali da je postavio novi svetski rekord na 100 metara leptir stilom (49,45 sekundi) i još dva olimpijska rekorda: na 50 metara slobodno (21,07 sekundi) i 100 metara slobodno (47,02 sekunde).

Interesantno je da će Kaleb Dresel tek za osam dana proslaviti svoj 25. rođendan, a da se sva njegova braća i sestre takođe bave plivanjem. Ovo mu nisu bile prve medalje na Olimpijskim igrama, pošto je u Riju sa najboljim olimpijcem svih vremena u štafeti, Majklom Felpsom osvojio zlato na 4x100 slobodnim stilom.

Ema Mekion Foto: Tanjug / AP

Što se tiče Eme Mekion, ona je ponovila uspeh Kaleba Dreksela, ali u ženskoj konkurenciji. Zlato je redom osvajala na 50 i 100 metara slobodno, postavivši olimpijske rekorde u obe discipline (23,81 sekundi i 51,96 sekundi), a pored toga je učestvovala u štafetama an 4x100 slobodno, gde je postavljen novi svetski rekord (3:29,69 sekundi) i na 4x100 mešovito, gde smo videli novi olimpijski rekord (3:51,60 sekundi).

Na sve to, dodala je i tri bronzane medalje: na 100 metara leptir stilom, u ženskoj štafeti 4x200 metara slobodno i u miks štafeti na 4x100 mešovito.

Ema je nešto starija od Kaleba, pošto je 24. maja napunila 27 godina. Njeni roditelji su takođe bili profesionalni plivači, a na prethodnim Olimpijskim igrama u Riju imala je jedno zlato uz dva srebra i jednu bronzu.

Među višestrukim osvajačima odličja, prema običaju, najviše je plivača i plivačica, njih šest među prvih devet. Osim Dreksela, na prvih devet mesta po lestvici najuspešnijih nema nijednog sportiste.

Video: Nikola Rađen slavi zlatnu medalju vaterpolista Srbije: Evo kako je emotivno ispratio meč Delfina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    8. avgust 2021 | 16:37

    I mi bi smo uzeli da smo se dopingovali.. Smehoteka

  • Sone V

    8. avgust 2021 | 18:13

    Ajde ne hvalite se vise nego se pokrijte usima Doci ce trenutak kada cete kao i svi takmicari celog sveta imati doping kontrolu a onda Da bi vas priznao svet kao prvake javno uradite doping konktrolu na TVu pa ako prodjete onda kapa dole ovako ne, ne i ne

  • Srbija do Tokija

    8. avgust 2021 | 18:01

    Svi SAD sportisti su dopingovani tako da njihove medalje nevrede nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA