≫ 

Skyrunning Serbia: Najteži ultra maraton na Staroj planini (FOTO)

Brojka od preko 400 takmičara iz 25 zemalja, govori da je ova internacionalna trka sve popularnija i da najduži planinski masiv Srbije ostavlja jak utisak na sve aktivne turiste širom sveta

  • 0

Park prirode Stara planina po šesti put bio je domaćin najveće planinske trke u Srbiji. Sportska manifestacija "Ultra trail Stara planina" održana je od 01. do 03. juna 2018. godine na teritoriji opštine Knjaževac i oborila je sve rekorde posećenosti.

Brojka od preko 400 takmičara iz 25 zemalja, govori da je ova internacionalna trka sve popularnija i da najduži planinski masiv Srbije ostavlja jak utisak na sve aktivne turiste širom sveta. Srpska skajraning asocijacija je spremila staze dužine 24, 57 i 108 km a baza trke je bila u hotelu Stara planina (SP Resort). Na startu je sve dočekalo sunce, takmičari su pokazali veliki takmičarski duh, solidarnost na stazi i poštovanje prema prirodi.

Foto: Skyrunning Serbia

Stara planina se pokazala u pravom svetlu, divlja, nepredvidiva i omiljena trail trkačima upravo zbog toga, u toku dana je naišla grmljavina i svi su ispoštovali procedure stopiranja trke. Bezbednost je na prvom mestu kad su u pitanju planinski predeli. Povećano učešće takmičara iz inostranstva (30% učesnika su strani državljani) pokazuje kvalitet organizacije i što je još bitnije lepotu Stare na koju niko ne može ostati ravnodušan.

Na trci od 24 km prvi se na cilju kod hotela "Stara planina" pojavio Aleksandar Spasov iz Bugarske sa vremenom od 2 sata i 8 minuta što je i nov record staze, drugoplasirani je bio Branko Leković iz Beograda sa vremenom od 2 sata i 30 minuta, dok je trećeplasirani bio Marko Popin iz Despotova, sa vremenom od 2 sata i 34 minuta. Najbolje rezultate u ženskoj konkurenciji zabeležila je Snežana Đurić iz Kragujevca, inače šesta u ukupnom plasmanu, sa vremenom od 3 sata i 1 min. Drugo mesto zauzela Katarina Šolaja iz Beograda sa vremenom 3 sata i 8 min, dok je trećeplasiranoj Lidiji Radulović bilo potrebno 3 sata i 13 minuta da stigne do cilja.

Foto: Skyrunning Serbia

Nešto zahtevniji zadatak imali su takmičari na distanci od 57km, koja je od Babinog zuba, vodila preko Midžora do Beleđa i Toplog dola, kroz carstvo vodopada, nazad do hotela Stara planina, gde se nalazio cilj svih trka. Najbrži na ovoj stazi bio je Ratko Maksimović iz Prokuplja sa vremenom od 6 sati i 3 min, dok su drugo i treće mesto zauzeli Danijel Lončarević iz Bečeja (6h i 10 min) i Daniel Kubašilev iz Bugarske (6h i 27 min). Najbrža u ženskoj konkurenciji bila je Marija Sekulović iz Beograda sa vremenom od 7 sati i 16 minuta. Drugo mesto zauzela je Nataša Aljančić iz Slovenije (7 h i 33 min), dok je trećeplasirana bila Sofija Arapović iz Ivanjice (7 h i 48 min).

Prava avantura i najveći izazov bila je trka na 108 km, od jakog sunca do ozbiljne grmljavine, prva trojka je non stop bila sa malim razmacima na kontrolnim tačkama. Dušan Bazić sa Kopaonika kao najbrži istrčao je ovu stazu za 15 sati i 35 minuta. Nakon njega je kroz cilj prošao Nedjakov Balaš iz Mađarske sa vremenom od 15 sati i 53 minut, dok je treće mesto zauzeo Konstantin Atanasov iz Bugarske sa vremenom od 15 sati i 59 min.

Foto: Skyrunning Serbia

Najbrža žena na ovoj distanci bila je fantastična Mariya Nikolova iz Bugarske sa vremenom od 15 sati i 47 min (to je ujedno i drugo vreme kod muškaraca, pojavila se 12 minuta iza Bazića) Mariya je inače I najbolja trkačica Balkana i čast nam je što već drugu godinu za redom dolazi u Srbiju na Staru planinu . Drugo mesto nakon 16 sati i 36 minuta zauzela je sjajna Marta Wenta iz Poljske, što je i sedmo mesto u muškoj konkurenciji. Dok treća na cilj stiže Judit Szabo iz Mađarske sa vremenom od 16 sati 57 minuta.

Treba napomenuti da su vodeći takmičari na 108 km u jednom trenutku zaustavljeni zbog jakog nevremena i gromova na kontroli - Beleđe 2 i da je staza preusmerena ka nižim delovima planine zbog nestabilnog vremena. Samim tim staza je na kraju imala 116km ali sa manje uspona.

Foto: Skyrunning Serbia

Šesta po redu uspešno završena trka na Staroj planini postaje nezaobilazni događaj u svetu trail trčanja širom Evrope i privlači sve veći broj stranih učesnika, uživalaca aktivnog turizma, planinskih sportova i netaknutih predela. Promovišući potencijale koje ova planina nudi za avanturizam i aktivan odmor, u narednim godinama se očekuje mnogo veća poseta trkača sa svih meridijana.

Kao izuzetan događaj za razvoj turizma, Ultra trail Stara planina, dobila je podršku i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, kao i Turističke organizacije Srbije. Značaj ove manifestacije prepoznali su Hotel "Stara planina" (SP Resort), Skijališta Srbije, opština Knjaževac, zvanična hrana asocijacije Zlatiborac, Marnik Run, Sibirsko zdravlje, Doga štamparija, Srbija šume i Park prirode Stara planina, Merino world I planinarski dom Šum.

Foto: Skyrunning Serbia

Gospodin Miroslav Knežević, državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija je dodelio nagrade najboljima sa direktorom hotela Stara planina g. Goranom Karadžićem.

Po prvi put u jugoistočnoj Evropi jedno takmičenje u nepristupačnim predelima je imalo i "Live" praćenje svakog trkača, uz pomoć sistema posebne opreme, aplikacije za mobilne uređaje i programa, kao i satelitske veze gde nema dometa a sve uz pomoć organizatora najpoznatijih trail trka iz Francuske.

Skyrunning asocijacija Srbije se zahvaljuje svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji ovog dogadjaja a posebno mnogobrojnim volonterima bez kojih ova manifestacija ne bi postala ovako poznata u svetskim okvirima.

VIDEO: Koji bi muškarac ispao imun na povredu ovog maratonca

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA