≫ 

Srbija u centru svetske šahovske afere! Na tajnom sastanku u Ambasadi Rusije dogovorena kupovina glasova?

Kako se bliže predsednički izbori za Svetsku šahovsku federaciju, tako se kandidati služe svim mogućim sredstvima

  • 0

Velika afera potresa šahovski svet kako se približavaju izbori koji su zakazani za 3. oktobar, a u čitavu priču uključena je i Srbija.

Naime, vodi se velika bitka između tri kandidata za predsednika FIDE (Svetske šahovske federacije), a u toj borbi očigledno se radi sve kako bi se obezbedila većina od 186 zemalja.

Borbu vode Grk Jorgos Makropulos, Rus Arkadij Dvorkovič i Englez Najdžel Šort.

Glavni favoriti su Makropulos i Dvorkovič, a upravo oni pokušavaju na sve načine da dođu do potrebnih glasova i lobiraju i dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima.

Naime, Makropulos je tužio Dvorkoviča Etičkoj komisiji FIDE, kao i Međunarodnom olimpijskom komitetu, uz optužbe da se koristi nečasnim sredstvima, pa poklonima i lažnim sponzorstvima kupuje glasove.

Kao jedan od takvih primera naveli su Srbiju. Navodno je 1. avgusta u ruskoj ambasadi u Beogradu održan sastanak, a nekoliko dana kasnije je Šahovskoj federaciji Srbije ponuđen specijalan sponzorski paket od 220.000 evra, kako bi se promenio delegat naše zemlje.

Makropulos je naveo da je sluično urađeno i u primeru Izraela, s tim da je ovoga puta Dvorkovič obećao da će zauzvrat Rusija podržati kandidaturu Izraela za organizaciju narednog Svetskog prvenstva.

Grčki kandidat je nedavno izjavio da ima prednost pred izbore i da ga podržava 114 zemalja, što prelazi granicu od potrebnih 94 glasova za čak 20.

Dvorkovič je takođe napomenuo da ima jasnu podršku 95 zemalja.

Ukoliko niko od kandidata ne bude imao više od 50% glasova, odlučiće drugi krug, a jasno je već sada da će u tom slučaju Najdžel Šort podržati Dvorkoviča, jer su se njih dvojica već ujedinili i istakli da imaju istu ideju za bolju budućnost šaha.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA