• 0

Prokletije SkyMaster - samo za najbolje

Nacionalni park Prokletije je po treći put poligon za ljubitelje nebeskog trčanja, dok je domaćin bio planinarsko-sportski klub Hrid. Na teritoriji opštine Plav u Crnoj Gori održana je finalna međunarodna trka u okviru Srpske skajraning asocijacije za 2018. godinu

  • 0

Samo za najbolje i najupornije – skaj master format. U subotu 22. septembra u Babinom polju, dvadeset trkača je imalo tu čast da se oproba na najlepšoj planini Balkana.

Na startu u katunima PSK Hrid sunčano, staza od 29 km sa 1.600 m uspona. Ruta je išla preko 2.500 m.n.v. starim graničnim stazama JNA tik uz Albaniju.

Foto: Skyrunning Serbia

Prvi na cilj je stigao Dušan Bazić sa Kopaonika sa vremenom 2 sata i 59 minuta, drugoplasirani je bio Aleksandar Božović iz Požege sa vremenom 3 sata i 20 minuta, dok je trećeplasirani bio Danijel Lončarević iz Bečeja, sa zaostatkom od dva minuta. Treba napomenuti da je lokalni takmičar Esad Redžematović bio četvri, što je ogroman uspeh, s obzirom na to da mu je ovo bila prva nebeska trka.

Foto: Skyrunning Serbia

Najbolji rezultat u ženskoj konkurenciji zabeležila je Snežana Đurić iz Kragujevca, sa vremenom 3 sata i 50 minuta. Drugo mesto je zauzela Miluša Bošković iz Kotora sa vremenom 4 sata i 18 minuta, dok je trećeplasiranoj Mariji Sekulović bilo potrebno 4 sata i 28 minuta da stigne do cilja.

Foto: Skyrunning Serbia

Pobednik u muškoj konkurenciji, Dušan Bazić izjavljuje da mu je ovo treća trka na Prokletijama i da se raduje što prerasta u tradiciju.

Foto: Skyrunning Serbia

- Najlepši planinski masiv Balkana, svetski potencijal za sve sportove na otvorenom. Uvek ću se rado vraćati na Prokletije.

Foto: Skyrunning Serbia

- Za nas kao organizatore Prokletije su uvek veliki zalogaj, nezgodan (tehnički) teren, vreme se može promeniti za minut. To nas ne sprečava da damo sve od sebe i priroda nas uvek sve zajedno nagradi vedrim nebom. Ima li lepše promocije ovakve destinacije? Nadamo se da je ovo tek početak i uvertira u nešto veće na Prokletijama - ističe direktor Lige Marko Nikolić.

Foto: Skyrunning Serbia

Iako je surov i nepristupačan prilaz, koji inače krasi Prokletije, organizator je uspeo da omogući i prenos uživo putem drona i 4G mreže u rejonu Bogićevice iznad 2.000 m.n.v.

Foto: Skyrunning Serbia

Sportska manifestacija "Prokletije skaj master" svakako puno znači za razvoj aktivnog turizma regiona. Daje pravi primer zajedničke saradnje na ovim prostorima i promoviše zdrave vrednosti. Od svih lokacija jugoistočne Evrope, Prokletije imaju najveći potencijal za sve sportove u prirodi.

Skajraning asocijacija Srbije se zahvaljuje svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji ovog događaja: PSK Hrid, Visokogorci Crne Gore, Marnik run i Compressport, Iskon mode, Zlatiborac i Merino world.

(Telegraf.rs/ PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima