Prokletije SkyMaster - samo za najbolje

Nacionalni park Prokletije je po treći put poligon za ljubitelje nebeskog trčanja, dok je domaćin bio planinarsko-sportski klub Hrid. Na teritoriji opštine Plav u Crnoj Gori održana je finalna međunarodna trka u okviru Srpske skajraning asocijacije za 2018. godinu

  • 0

Samo za najbolje i najupornije – skaj master format. U subotu 22. septembra u Babinom polju, dvadeset trkača je imalo tu čast da se oproba na najlepšoj planini Balkana.

Na startu u katunima PSK Hrid sunčano, staza od 29 km sa 1.600 m uspona. Ruta je išla preko 2.500 m.n.v. starim graničnim stazama JNA tik uz Albaniju.

Foto: Skyrunning Serbia

Prvi na cilj je stigao Dušan Bazić sa Kopaonika sa vremenom 2 sata i 59 minuta, drugoplasirani je bio Aleksandar Božović iz Požege sa vremenom 3 sata i 20 minuta, dok je trećeplasirani bio Danijel Lončarević iz Bečeja, sa zaostatkom od dva minuta. Treba napomenuti da je lokalni takmičar Esad Redžematović bio četvri, što je ogroman uspeh, s obzirom na to da mu je ovo bila prva nebeska trka.

Foto: Skyrunning Serbia

Najbolji rezultat u ženskoj konkurenciji zabeležila je Snežana Đurić iz Kragujevca, sa vremenom 3 sata i 50 minuta. Drugo mesto je zauzela Miluša Bošković iz Kotora sa vremenom 4 sata i 18 minuta, dok je trećeplasiranoj Mariji Sekulović bilo potrebno 4 sata i 28 minuta da stigne do cilja.

Foto: Skyrunning Serbia

Pobednik u muškoj konkurenciji, Dušan Bazić izjavljuje da mu je ovo treća trka na Prokletijama i da se raduje što prerasta u tradiciju.

Foto: Skyrunning Serbia

- Najlepši planinski masiv Balkana, svetski potencijal za sve sportove na otvorenom. Uvek ću se rado vraćati na Prokletije.

Foto: Skyrunning Serbia

- Za nas kao organizatore Prokletije su uvek veliki zalogaj, nezgodan (tehnički) teren, vreme se može promeniti za minut. To nas ne sprečava da damo sve od sebe i priroda nas uvek sve zajedno nagradi vedrim nebom. Ima li lepše promocije ovakve destinacije? Nadamo se da je ovo tek početak i uvertira u nešto veće na Prokletijama - ističe direktor Lige Marko Nikolić.

Foto: Skyrunning Serbia

Iako je surov i nepristupačan prilaz, koji inače krasi Prokletije, organizator je uspeo da omogući i prenos uživo putem drona i 4G mreže u rejonu Bogićevice iznad 2.000 m.n.v.

Foto: Skyrunning Serbia

Sportska manifestacija "Prokletije skaj master" svakako puno znači za razvoj aktivnog turizma regiona. Daje pravi primer zajedničke saradnje na ovim prostorima i promoviše zdrave vrednosti. Od svih lokacija jugoistočne Evrope, Prokletije imaju najveći potencijal za sve sportove u prirodi.

Skajraning asocijacija Srbije se zahvaljuje svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji ovog događaja: PSK Hrid, Visokogorci Crne Gore, Marnik run i Compressport, Iskon mode, Zlatiborac i Merino world.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA