≫ 

Gospodin koji je obrnuo igricu: 50 sezona bio trener jednog kluba

Koni Mek je bejzbolska legenda i jedan od najvećih menadžera u istoriji tog sporta, rekorder po brojnim parametrima, petostruki prvak MLB i devetostruki šampion Američke lige

  • 0

Koni Mek, trener Filadelfija-Atletiksa, danas Oukland-Atletiksa. Slika iz 1911. godine. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress/Killjoy966

Kornelijus Mekgilikadi, poznatiji kao Koni Mek (nadimak nastao skraćivanjem imena i prezimena), rodio se 22. decembra 1862. godine u američkoj saveznoj državi Masačusets. Svoju bejzbolsku karijeru počeo je 1884, a na najvišem nivou počeo je da igra dve sezone kasnije, i igrao je narednih deset, premda već poslednje tri kao trener-igrač Pitsburg-Pajretsa.

Kao igrač jeste uneo neke važne novine koje ranije nikome nisu pale napamet, pa je čak uticao i na promenu pojedinih pravila, ali ne može se reći da je bio jedan od najvećih igrača bejzbola tog doba. Može se reći, pak, da je bio jedan od najvećih trenera tog sporta svih vremena. Čak i ako vas bejzbol kao pojava nimalo ne zanima, njegovom se podvigu možete samo diviti.

Kao što rekosmo, poslednje sezone u Pitsburgu je proveo „na klupi“ ali i na terenu. Nakon što je otpušten, prihvatio je ponudu Milvoki-Bruersa, tima iz jedne niže lige. Tu je ostao četiri sezone, pre nego što je 1901. godine postao trener, blagajnik i udeoni vlasnik Filadelfija-Atletiksa, tima iz Američke lige (Glavna liga bejzbola odnosno MLB, podeljena je na Američku i Nacionalnu, koje su isprave bile suparničke a onda se ujedinile) koji se 1954. godine preselio u Kanzas, a potom 1968. u Oukland gde se i danas nalazi.

Trener Vašington-Senatorsa Baki Haris pozdravlja 13. aprila 1926. goodine Konija Meka, trenera Filadelfija-Atletiksa, već tada živu legendu bejzbola. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress/HarringtonSmith

Koni Mek je na klupi Filadelfije ostao rekordnih pedeset sezona: PEDESET SEZONA. Oprostićete nam što vičemo, ali brojka je nestvarna. Po tome je, razume se, rekorder u Glavnoj ligi bejzbola, ali i po broju pobeda (3.731), kada se računa i epizoda u Pitsburgu. Rekorder je i po broju poraza (3.948), kao i po ukupnom broju mečeva na kojima je vodio svoj tim (7.755). Koni Mek ima skoro hiljadu pobeda više od najbližeg pratioca.

Za tih pedeset godina pet puta je sa Atletiksima osvajao Svetsku seriju (veliko finale MLB) po čemu je treći najtrofejniji trener u istoriji. Bio je prvi kojem je pošlo za rukom da osvoji titulu za titulom, a ostao je do dana današnjeg jedini koji je u dva odvojena navrata nizao jednu za drugom: 1910—11. te 1929—30. Tri puta je gubio Svetsku seriju, a devet puta bio prvak Američke lige, po čemu je drugi u istoriji tog takmičenja (pobednici Američke i Nacionalne lige idu u Svetsku seriju; međutim, prva Mekova titula došla je u sezoni 1902, godinu dana pre ujedinjenja dva takmičenja).

To je posebno veliki podvig ako se ima u vidu da su Atletiksi neprestano kuburili sa novcem, da su redovno morali da rasprodaju čitav tim, zbog čega su pod Konijem Mekom sedamnaest puta bili poslednji u svojoj diviziji. Ipak, štampa ga je prozvala „Visokim taktičarem“ i veoma ga je cenila, zbog inteligencije i inovativnog pristupa vođenju tima.

Koni Mek kao trener tima Filadelfija Atletiksi, danas Oukland Atletiksi. Slika je nastala 7. januara 1911. godine. Foto: Wikimedia Commons/United States Library of Congress

On je sa druge strane mnogo tražio od svojih igrača, ne samo na terenu već i na ljudskom planu. Na terenu, gledao je sedam stvari pri odabiru igrača: fizičku spremu, inteligenciju, odvažnost, karakter, snagu volje, opreznost i pozitivne lične navike. Nikada nije pio i voleo je igrače koji su mu bili slični jer je previše bejzbolera tog doba, pa i kasnije, uništio alkohol. Ali nije bio tiranin i nikada nije proveravao svoje igrače: ako bi nešto zatražio od njih, uzdao u njihovu čast i verovao im.

1916. je napisao „Kod ponašanja“ koji odzvanja poštenjem, čestitošću i sportskim duhom, a koji je primenjivao do samog kraja: „Uvek ću igrati najbolje što mogu“; „Uvek ću stremiti pobedi, ali ako izgubim, neću tražiti opravdanje da ne bih umanjio protivnikovu pobedu“; „Nikada neću prednost steći na nepošten način, samo da bih pobedio“; „Uvek ću poštovati pravila igre — kako na terenu tako i u svakodnevnom životu“; „Uvek ću se ponašati kao pravi sportista — na terenu i van njega“; „Uvek ću težiti dobru čitavog tima pre nego sopstvenoj slavi“; „Nikada se neću uzoholiti pobedom niti se sažaljevati u porazu“; „Sve ću učiniti da sebe očuvam čistim — telesno, mentalno i moralno“; „Uvek ću o saigraču ili protivniku suditi kao pojedincu, a nikada na temelju njegove rase ili religije“.

Koni Mek, koji je preminuo 8. februara 1956. godine, i ostaje rekorder što se tiče broja sezona na klupi jednog tima u velikim ligama svih glavnih sportova (MLB, NFL, NBA, NHL). Postoje u koledž-sportu oni koji su ga pretekli: godinu dana pre nego što je otišao u penziju, Džon Galjardi seo je na klupu (američko)fudbalskog tima Univerziteta Sent Džon u Minesoti i tu ostao sve do 2012. godine. Ima ih još nekoliko koji su ga pretekli na tom univerzitetskom nivou, ali na onom najvećem — niko.

Idealna prilika za Rosonere da upišu i petu pobedu u šest kola. Udineze u pet ima samo jedan bod. A dvojka mami – 1,95 kvota na pobedu Milana. Pogledajte i ostale MOZZART kvote za meč

Palas Luke Milivojeviće ne blista, ali je u prošlom kolu prekinuo trijumfalnu seriju Arsenala. Sada želi da zaustavi i drugog londonskog rivala. Ipak, Čelsi je favorit sa kvotom 1,30. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionice za meč Čelsi – Kristal Palas

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA