≫ 

Doping suzama ne veruje: Kako su ruski sportisti plakali zato što su ostali bez takmičenja!

Svet su najviše takle suze Jelene Išinbajeve koja je ni kriva ni dužna izgubila pravo da se takmiči, jer nikada nije bila dopingovana, a testirana je verovatno kao većina ostalih skakača s motkom zajedno

  • 6
Julija Stepanova, Vitalij Stepanov, Brajan Fogel

Foto: Thomas Søndergaard/Play the Game)

Prvo je zaplakala Julija Stepanova, ali ne samo zato što je bila doping pozitivna, već zato što je prisilom države dopingovana i time joj je uskraćeno pravo da bude ono što je želela, uspešna sportistkinja. Zahvaljujući njenom svedočenju raskrinkana je najveća prevara od kada sport postoji.

Rusi ne samo da su sprovodili masovno dopingovanje, već su menjali uzorke, laboratorijske analize, dokumentaciju i sve ono što je moglo da ukaže na organizovanu državnu prevaru. Julija danas plače u egzilu, Rusi je smatraju izdajnikom, a progresivni svet heroinom.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Nakon Julije su zaplakale ruske sportistkinje koje su kolektivnim kažnjavanjem izgubile pravo da se takmiče na svim takmičenjima, uključujući i olimpijske igre. Još uvek se sećam i suza Efimove i Klišine, koje su pretrpele pravu torturu, iako su imale svako pravo da se takmiče.

Tako, dva puta kažnjenoj Juliji Efimovoj niko u bazenu nije hteo da pruži ruku, a najveći među plivačima, Majkl Felps, se time i hvalio, iako je s druge strane najviše vremena provodio sa dva puta osuđenim Džastinom Gatlinom, doping pozitivnim trkačem na sto metara.

S druge strane, Darija Klišina je izbačena iz olimpijskog sela dva dana pred takmičenje, a odlukom Arbitražnog suda vraćena dan pred skakanje u dalj na kome je naravno plačući zauzela 8 mesto.

Međutim, svet su najviše takle suze Jelene Išinbajeve koja je ni kriva ni dužna izgubila pravo da se takmiči, jer nikada nije bila dopingovana, a testirana je verovatno kao većina ostalih skakača s motkom zajedno. Ona je to nazvala nultom odbranom čistih sportista, jer niko, baš niko, nije stao u odbranu njenih i prava svih drugih čistih sportista koji su kolektivno kažnjeni. Govorila je da suze teku u potocima, jer samo ona zna koliko je puno dala atletici. Možda su je zato sami sportisti sa najviše glasova izabrali za člana Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Yulia Efimova - Michael Phelps, Julija Efimova, Majkl Felps

Foto: Guliver/Al Bello/Getty Images, Tanjug/AP

Njenim suzama nije odoleo ni Predsednik Putin, koji je na prijemu u Kremlju javno priznao da ih država nije zaštitila. Ostalo je nejasno da li je mislio zbog toga što je državni sistem dopingovanja otkriven ili zato što je tako nešto uopšte organizovano. Pošto je većina odgovornih unapređena, očigledno nije ovo drugo.

Konačno i u drugoj predsedničkoj palati je bilo suza, tri godine kasnije. Kao reakcija na vraćanje Rusije na međunarodnu sportsku scenu, skup najvećih antidoping agencija organizovan u Beloj kući prošao je sem ljutnje sa dosta emocija. Alisija Montano koja u Londonu 2012. nije uspela da osvoji medalju završivši peta na 800 m, zaplakala jer su dve Ruskinje ispred nje zbog dopinga suspendovane i tako je ona postala nosilac bronzane medalje.  Sigurno bi više volela da je plakala na pobedničkim postolju.

Julija Efimova

Foto: Guliver/Al Bello/Getty Images

Izgleda da je i supruga predsednika WADA, ser Krega Ridija, „zaplakala”. Mediji su preneli da je zatražila razvod ukoliko se nepravda napravljena vraćanjem Rusa ne ispravi. On je šaljivo prokomentarisao da je razvod izbegnut kupovinom nove kuhinje.

Suština svega je da suza suzu stiže kada se ne radi javno i kada se izdaju osnovna etička načela, bez obzira na moć i bahatost. A čini se najvažnije da nepravda, drugom nepravdom ne može da bude ispravljena, već da samo zaštitom prava svih nedužnih, sistem može ponovo da funkcioniše.

(Prof. Dr Nenad Dikić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banne

    9. novembar 2018 | 12:40

    Propaganda i opsta hajka na Rusiju. Ruski sportisti ne postizu ni priblizno rezultate kao americki. Opste je poznato da se americki kosarkasi "ne trezne", cuvena teniserka Amerike ima dozvolu za doping. Un je zasedao za zdravog i zivog Skripalja, a americki partneri tamane novinare, princeve, o ostalim gradjanima niko i ne zna, i sve je ok. Dosta vise gluposti, ovo prolazi samo americkim gradjanima koji ne znaju da Afrika nije drzava.

  • Ex

    9. novembar 2018 | 12:28

    Trebalo je da ostanu suspendovani, jer nista nisu uradili da do prevare ponovo ne dodje. Ovako se opet umesala politika i pate samo cisti sportisti

  • hah

    9. novembar 2018 | 12:11

    .... Rece Americka propaganda jer Rusija ima i previse dobrih sportista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA