• 4

Zašto je odluka da se Rusima skine suspenzija na takmičenja, briljantan potez svetske antidoping agencije?

Posle odluke WADA da dozvoli ruskim sportistima da se takmiče, došlo je do negodovanja među mnogim sportskim funkcionerima u svetu

  • 4

Pričao sam ndavno sa direktorom Svetske antidoping agencije (WADA) o odluci da se skine suspenzija Rusiji. Verovatno je bio iznenađen kada sam rekao da je potez briljantan, jer najznačajnije agencije sveta i najveća sportska imena ovih dana osipaju drvlje i kamenje na WADA tražeći da Rusija ostane suspendovana.

Tako je Beki Skot, kanadska olimpijska šampionka podnela ostavku na mesto u komisiji za saglasnost sa svetskim antidoping kodeksom tvrdeći da su prava čistih sportista sveta ugrožena. A kada sam je na olimpijskim igrama u Riju pitao za prava čistih sportista Rusije, ona je samo prevrnula očima. Setimo se suza Išinbajeve. Zar i njena prava nisu trebala da budu zaštićena nekako, pogotovo od strane Beki Skot koja je u komisija za sportiste MOK-a od 2006. godine.

Jedan od osnivača Antidoping agencije Srbije Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum Foto: Privatna arhiva

Opet je primenjeno Orvelovo pravilo da su neke životinje jednakije od drugih. Pisao sam i o suzama Julije Stepanove, jednog od glavnih uzbunjivača u slučaju Rusije. Sve u svemu kao što rekoh mnogo suza, a neko je morao da donese odluku.

A sve je počelo novembra 2015. godina kada su obelodanjene manipulacije Ruske laboratorije i Ruske antidoping agencije (RUSADA). Šta sve oni nisu radili, počev od državnog programa dopingovanja, preko sakrivanja rezultata, pa sve do zamenjivanja uzoraka.

Jedna od najboljih atletičarki sveta ostala je uskraćena za takmičenja Jelena Išinbajeva Foto: Guliver/Ian Walton/Getty Images

Ne tako davno sam govorio direktorima RUSADA da njihovo znanje i delovanje mora da bude na nivou rezultata ruskih sportista. Prosto mi je bilo nejasno da su toliko loše organizovani, a da služe sportiste koji su praktično u svim sportovima na svetu među prvih tri. Sada bivšeg direktora RUSADA više nema, njegov zamenik je nestao (pokušao sam da mu čestitam rođendan pre nekoliko dana), a šef laboratorije je zaštićen svedok u Americi.

I kada nakon 3 godine, neverovatno puno rada, novca i energije WADA odluči da ponovo uspostavi Rusku antidoping agenciju nastaje negodovanje. Pa, šta je rešenje nego da nakon dugog puta (popularnog road map-a) RUSADA počne da radi i konačno služi sportiste a ne da manipuliše njima. Ne znam da li bilo bolje za svetski sport da ruskih sportista nema. Verovatno bi se neke zemlje radovale, ali siguran sam da ne bilo tako uzbudljivo u finalima raznih takmičenja.

Procedura doping kontrole Printskrin: Youtube

I konačno da bi svi razumeli, nije WADA vratila RUSADA tek tako. Uslov je da dobiju sve analize i podatke iz laboratorije i da konačno budu kažnjeni svi sportisti koji su varali, a da oni koji to nisu mogu mirno da se takmiče. Rusija je obećala ekspertima WADA pristup laboratoriji i oni se već nekoliko dana nalaze u Moskvi. Ukoliko i ovog puta dođe do manipulacije, Rusija će biti ponovo suspendovana. I zato je potez WADA briljantan, jer neko je morao da stavi tačku na ceo put. Očigledno da neke zemlje funkcionišu samo po principu štapa i šargarepe.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Komentari

  • Istina

    Konacno ne hvalite Amere, vec shvatate da su Rusi zrtve!

  • 29

    Bravo Profesore. Odavno je trebalo da donesu takvu odluku.

  • Horus

    Skot do Skota, sa one strane okeana.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima