Curenje informacija o sportistima na granici etike i dobrih namera

Nova kolumna Prof.Dr Nenada Dikića o stvarima koje se dešavaju u sportu, a koje mediji koriste u senzacionalističke svrhe

  • 0
Rafael Nadal, doping Foto-montaža: Tanjug/AP, Shutterstock

Ne tako davno Antidoping agencija Republike Srbije je organizovala seminar sa Udruženjem sportskih novinara o etici u novinarstvu. Povod su bili natpisi o Novaku Đokoviću koji su često zbog senzacionalizma i netačnosti mogli da naude našem najboljem teniseru.

I tada i danas imam utisak da naši novinari misle da ono što je napisano na srpskom niko ne čita napolju, a ja sam se toliko puta uverio da sve internacionalne sportske federacije u kojima Srbija ostvare rezultate i te kako prate srpsku štampu.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Povod za ovaj članak su dve vesti. Prva, za nas značajnija, je potencijalno dopingovanje u Crvenoj Zvezdi pod nazivom „NOVOSTI SAZNAJU ZVEZDA NEDOSTUPNA ZA DOPING KONTROLU”, a druga takođe navodno dopingovanje Serđa Ramosa iz Real Madrida, zvanično najboljeg odbrambenog igrača u 2018, objavljeno ni manje ni više nego u Nemačkom Špiglu pod nazivom „DOPING IRREGULARITIES - RAMOS, RONALDO AND THE CONTROLLERS”.

U oba slučaja su članci nepotpisani od strane novinara. U oba slučaja su informacije nekako procurele i prenete su izvorno, bez provere. I tu dolazimo do prvog i osnovnog problema, a to je znanje, jer da su pisci članka bili dobronamerni lako bi proverili da ni u jednom ni u drugom slučaju nije bilo događaja koji može da se okvalifikuje kao doping prekršaj.

Serhio Ramos Foto: Profimedia/Alamy

Novosti su to i učinile pitavši dr Mariju Anđelković, inače doping kontrolorku UEFA, ali narednog dana, i dobile su odgovor da to nije strašan propust. Da su tako odmah postupili bilo bi bolje, jer ne bi izazvali toliku pažnju inostranih medija. Dokaz za to je i poziv koji sam dobio od novinara Lekipa i Skaj sporta. Nije prošlo ni sat od objavljivanja, a već sam imao pitanja koja ih interesuju.

Naravno, da nije bilo teško odgovoriti, ali bile su potrebne konsultacije sa svihm stranama, a pre svega sa UEFA-om. Znam da će ovo čitati i ostrašćeni navijači, ali za mene ovo nije bilo samo pitanje štete koju bi Crvena Zvezda eventualno mogla da ima, već imidža koji ima naša zemlja.

Očigledno da je ovo zadnje bio problem i čelnicima Reala koji su zajedno sa Ramosom najavili tužbu protiv odgovornih za klevete o dopingovanju Ramosa. U njihovom slučaju i predsednik UEFA, Čeferin, je reagovao objasnivši da propusta nije bilo, a da povređeni sportista ima pravo da se leči.

Meni u svemu teško pada da branim jednog od najprljavijih igrača u fudbalu koji ima 24 crvena kartona, kao i da zastupam bilo koji klub, ali zbog toga što je opet narušena sportska etika mislim da je važno reći istinu. A do svega ovoga ne bi ni došlo da su se autori tekstova bar malo potrudili.

(Prof.Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA