Sve o Svetskom prvenstvu u rukometu: Znate li nova pravila, kada igraju Orlovi, ko radi prenose?

Naši reprezentativci će svoj prvi meč igrati u Berlinu protiv Rusije 11. januara od 18 časova

  • 3

Svetsko prvenstvo za rukometaše ove godine održava se u Nemačkoj i Danskoj, a prve utakmice biće upravo i mečevi ovih reprezentacija. Nemci dočekuju Koreju (koja nastupa pod jednom zastavom) od 18 časova u Berlinu, a Danci u Herningu čekaju Čile. Oba meča su na programu u četvrtak 10. januara.

Srbija će svoj prvi meč odigrati u petak protiv Rusije u Berlinu. Utakmice će se igrati u četiri nemačka grada (Berlin, Minhen, Keln i Hamburg) i u dva danska (Kopenhagen i Herning).

Jedno od glavnih pitanja za navijače je gde će moći da gledaju prenose rukometnih mečeva. To će im biti moguće na dve televizije.

Televizija Arena sport dobila je "mini rat" sa RTS-om oko prava prenosa, pošto će prenositi sve utakmice naše reprezentacije, ali i mnogo drugih mečeva.

Javni servis će prenositi samo utakmice srpske reprezentacije, i posle toga više neće imati ništa, uključujući i eventualno finale (osim ako nekim čudom Srbija ne igra u njemu), dok će na Areni, osim svih mečeva Orlova, biti i mečevi reprezentacija iz regiona - Hrvatske i Makedonije, kao i druga faza takmičenja i sama završnica.

RUKOMETNA PRAVILA KOJA GLEDAOCI MOŽDA NEĆE ZNATI

Foto: AP/Tanjug

Rukometna publika koja u Srbiji prati ovaj sport samo periodično, možda ne zna za nova pravila, koja su promenjena 2016. godine.

I dalje ostaje na snazi pravilo o šest dodavanja nakon što sudije podignu ruke za pasivan napad, kao i korišćenje video-tehnologije za određene sporne situacije.

KO PRENOSI, KO SU KOMENTATORI, KO JE STRUČNI KONSULTANT?

Nikola Manojlović, drugi sa desne strane, biće stručni konsultant u studiju Arene; Foto: Tanjug/Tanja Valič

Uvod u prenose Arene će biti bogat studijski program, u kome će stručni konsultant biti bivši reprezentativac Srbije, Nikola Manojlović.

Uživo će prenose iz Berlina sa lica mesta raditi raditi novinari Sreten Rašković i Stevan Stevanović. Arenin dvojac, koji će komentarisati 15 utakmica grupe A, u kojoj se takmiči i naša reprezentacija.

Komentator Arena sport TV Sreten Rašković, specijalizovan za prenose rukometnih mečeva, izneo je svoje viđenje nastupajućeg šampionata sveta:

- Pred nama je 26. Svetsko prvenstvo za rukometaše koje će ostati upamćeno kao prvo koje su ugostili višestruki domaćini. Nemačka i Danska će u šest gradova dočekati 24 reprezentacije koje će se od 10. do 27. januara boriti za krunu planetarnog šampiona, a gledaoci Arena sport kanala moći će da uživaju praktično u prenosima svih mečeva.

- Naša ekipa biće na licu mesta u Berlinu gde će uz komentar i ostale sadržaje ispratiti takmičenje u grupi A, grupi gde se pored podmlađene reprezentacije Srbije nalaze još domaćin Nemačka, Francuska, Rusija, Brazil i jedinstvena selekcija Koreje, sačinjena od igrača iz Južne i Severne Koreje.

Reprezentacija Hrvatske pod vođstvom Lina Červara, je jedan od favorita iz senke; Foto: AP/Tanjug

Ostali predstavnici regiona su Hrvatska i Makedonija, svrstani u grupu B koja je locirana u Minhenu, a tu su još prvak Evrope Španija, Island, Japan i Bahrein – navodi Rašković.

Njegov kolega, takođe komentator Arene, Stevan Stevanović kao bivši aktivni rukometaš usudio se da izdvoji nekoliko favorita za najviši plasman.

- Red favorita predvode svetski prvak Francuska, olimpijski šampion Danska, Španija, Nemačka, Švedska, uz uvek konkurentnu Hrvatsku. Treba pomenuti da će sistem takmičenja biti kao onaj iz 2011. godine kada smo imali uvodnu grupnu fazu i glavnu fazu, što znači da prolaz dalje u prvom delu turnira može da obezbedi po tri selekcije iz četiri grupe – istakao je Stevan Stevanović.

RASPORED MEČEVA SRBIJE U GRUPI:

11. januar:

Srbija - Rusija 18.00

12. januar:

Srbija - Francuska 20.30

14. januar:

Srbija - Brazil 15.30

15. januar:

Srbija - Koreja 18.00

17. januar:

Srbija - Nemačka 18.00

NA SPISKU PERUNIČIĆA 17 IGRAČA

Nenad Peruničić; Foto: MN Press

Golmani: Svetislav Verkić (Vojvodina), Vladimir Cupara (Kjelce), Dejan Milosavljev (Vardar).

Igrači: Miljan Pušica (Minden), Vukašin Vorkapić (Metaloplastika), Miloš Orbović (Politehnika), Stefan Vujić (Steaua), Bogdan Radivojević (Rajn Nekar Leven), Nemanja Ilić (Tuluz), Ivan Mošić (Ademar Leon), Vanja Ilić (Logronjo), Zoran Nikolić (Konstanca), Lazar Kukić (Logronjo), Nemanja Zelenović (Gepingen), Mijajlo Marsenić (Fuhse Berlin), Draško Nenadić (Celje) i Nemanja Obradović (Visla Plok).

VIDEO: Srpski trener "i rukama i nogama" podučava Arabijce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ghostery

    9. januar 2019 | 18:42

    Sad kad imas kablovsku nebitno je koja televizija prenosi. Pre je to bio problem, a sad me boli uvo. Vazno je da nasi pobede

  • kako bilo

    10. januar 2019 | 05:06

    Nazalost nece se proslaviti mnogo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA