≫ 

Gde je Katarina? Mogu li naši mladi sportisti uspeti bez pomoći društva?

Kako naši mladi sportisti da opstanu bez podrške zajednice ili kako nagraditi talenat i povećanosti?!

  • 2
Katarina Manovski Foto: Nenad Dikić/Katarina Manovski

Dolazak u "Saas Fee" na Svetski kup u lednom penjanju ove godine (www.saas- fee.ch/en/) nije bio nalik prošlogodišnjem, jer smo tada imali prvi put predstavnicu Srbije, Katarinu Manovski.

Oduševljen time napisao sam kratki portret Katarine na svom blogu http://www.plustri.com/1000-portreta/katarina-manevski-1992-prvi-srpski-sportista-u- lednom-penjanju-first-serbian-athlete-in-ice-climbing/ koji sam završio opažanjem prijatelja „Smeje se, a nije ni svesna šta je čeka” ne shvatajući kolika je to istina.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Ove godine je izostala, mada nam nije jasno zašto. Troškovi učešća su simbolični u odnosu na bilo koji svetski kup. Možda je pitanje odluke, mada ne znam čije, pošto je Katarina jedini

internacionalni sportista u Planinarskom savezu Srbije (PSS). Iako izgleda dosta jednostavno, nje nema, a nama svima trebaju upravo takvi predstavnici, kao što je Katarina.

Zbog svega na pitanje domaćina „Gde je Katarina? ” nismo imali odgovor. Njena neposrednost i posvećenost tako malom sportu nije samo nas fascinirala, verovatno zato što ona nije samo takmičar, već i trener i istraživač.

Njen master rad na temu analize sportske sposobnosti lednih penjača na takmičenju je prava retkost, pa je logično što su urednici sajta Svetske penjačke i planinarske federacije (UIAA) odlučile da ga objave, nakon časopisa Fizička kultura u Beogradu - https://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ISSID%26and%2613901&page=7&sort=8&stype =0&backurl=%2fissue.aspx%3fissue%3d13901 Ovo zadnje je bilo za mene iznenađenje, jer ne srećete često DIF-ovca(ku) koji zna da napiše dobar rad.

I ne samo napiše nego tako dobro poznaje razne aspekte sportske medicine, od doziranja fizičke aktivnosti do testiranja sportske sposobnosti. Ona poznaje čak i antidoping, a na pitanja „Kako? ” kaže da je slušala predavanja Antidoping agencije Republike Srbije.

Potpuni šok za mene da nas neko ipak pažljivo sluša i jednostavno odgovara na sva pitanja. Verovatno zbog svega navedenog sam sa Katarinom počeo saradnju. Upravo smo završili prevod UIAA planinarskog udžbenika i napravili prvi kurikulum za osposobljavanje planinara. Čekajući naš trenutak, pitam se zašto drugi ne vide koliko je Katarina suverena i posvećena onome što radi.

Jedan od odgovora dolazi od mudrih budističkih monaha Nepala koji kažu da za svaku promenu treba hrabrosti. Katarina je već pokazala dovoljno hrabrosti, pa je logično pitanje zašto je nemaju oni koji mogu da pomognu ili da li je normalno da se samo ja loše osećam što Katarina nije ponovo u Saas Fee-u.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Coach

    1. februar 2019 | 17:04

    A koje druge medjunardne sporiste ima Planinarski savez?

  • Sasha

    2. februar 2019 | 15:50

    Budzet Planinarskog saveza Srbije je 7 miliona dinara ,a kao nemaju sredstva toliko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA