≫ 

Ubijao se od alkohola, potegao nož na svoju krv, hteo da udavi ženu pojasom za bademantil: Nikenen je bio genije i potpuni ludak! (VIDEO)

Napustio nas je jedan od najvećih ski skačača svih vremena...

  • 6

Smrt legendarnog Finca Matija Nikenena, jednog od najvećih ski skakača svih vremena, potresla je svet. Bio je neverovatni sportista, osvojio je četiri olimpijska zlata i jedno srebro, a pet puta je bio prvak sveta. Oborio je sve moguće rekorde i ušao u legendu.

Jednu olimpijsku medalju osvojio je i u Sarajevu 1984. godine, kada je opčinio ljubitelje zimskih sportova u Jugoslaviji.

Dugo je bio vlasnik svetskog rekorda koji je iznosio 191 metar, što je u to vreme bilo nezabeleženo, a mnogi smatraju da je bio najveći ski skakač svih vremena.

Punio je naslovnice ne samo svojim sportskim uspesima, već i privatnim životom. Koliko god da je bio savršen na zaletištu, toliko je u privatnom životu bio nestabilan i autodestrukivan. Bio je veliki ekscentrik, i "luda glava".

Mati Nikenen slavi trijumf u Kalgariju na Olimpijskim igrama 1988; Foto: Guliver/Allsport UK/Allsport

Karijeru je završio sa nepunih 30 godina, a nakon što je napustio sport, potpuno je izgubio kompas i kontrolu nad svojim životom. Posle karijere pokušao je i pevačku karijeru, izdao i tri albuma, imao i emisiju o kuvanju, ali nikada nije ostvario ni približan uspeh koji je imao kao ski skakač. Oprobao se i kao striper, imao je nekoliko propalih brakova, a više puta je bio u zatvoru.

Ženio se pet puta, a njegovo ime se sve češće pojavljivalo u tabloidima. Mentalno nije bio dovoljno jak, a spas je tražio u čaši. Ponekad je pijanstvo prelazilo u nasilništvo, pa su noćenja, pa i više dana u zatvoru za Matija Nikenena postali sasvim normalna stvar.

Osuđivan je na bezbroj uslovnih, pa mesec, četiri meseca, pa i godinu dana zatvora. Čak je optužen i za pokušaj ubistva.

Potegao je nož na svoju krv, pošto je izgubio u lokalnom sportu u Finskoj, de se takmičari u dvoboju povlače za kažiprst. On je izgubio duel i posegnuo za nožem, zbog čega je osuđen na 26 meseci zatvora.

Ubro je ponovo bio u zatvoru, ovoga puta zbog nasilja nad suprugom i ponovo je proveo 18 meseci iza rešetaka.

Na dan Božića 2009. godine, Nikenen je zadao nekoliko udaraca nožem supruzi i pokušao je da je udavi pojasem za bademantil. Ona je na kraju uspela da pobegne kod suseda i pozove policiju, a on je za napad dobio novih 16 meseci zatvora.

Poslednjih nekoliko godina života proveo je sam. Živeo je kao pustinjak, otuđen od okoline. Umro je sa 55 godina u svojoj kući, umro je od života, odnosno od načina na koji ga je živeo.

VIDEO: Kako da zaobiđete ozbiljne gužve po gradu kada padne debeli sneg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA