≫ 

"Ludi Srbin" podržao kritiku američke himne: Jednog dana će ga pamtiti kao Muhameda Alija (VIDEO)

Legendarni trener kaže da je Kapernik uradio pravu stvar kada je čučao dok se intonira himna

  • 1

Trener San Antonio Sparsa Greg Popovič rekao je da će Kolina Kapernika jednom pamtiti po dobrom, iako je izrazio nepoštovanje američke himne, prenosi novinar Mark Spirs.

Kvoterbek San Francisko Fortinajnersa je tokom 2016. podigao mnogo prašine kada je kleknuo tokom intoniranja američke himne iz protesta protiv rasne nejednakosti i predrasuda.

- Jednog dana će ga slaviti kao Muhameda Alija, Tomija Smita i Džona Karlosa. Kapernik je bio veoma hrabar u tome što je uradio. Uradio je to iz pravih razloga. I ista priča (kao sa ljudima iznad) će se ponoviti kako vreme bude odmicalo - rekao je Popovič.

Kapernikov protest je vrlo brzo šire prihvaćen pa je bilo i igrača u NBA koji su prihvatili ovaj vid izražavanja nezadovoljstva, dok je predsednik SAD Donald Tramp rekao da ovakve igrače treba otpuštati.

Da podsetimo, Muhamed Ali je svojevremeno odbio da služi vojsku u vijetnamskom ratu pa je uhapšen i oduzet mu je pojas u teškoj kategoriji, a povrh svega se nije borio pune tri i po godine. Džon Karlos i Tomi Smit su svoj protest iskazali 1968. tokom Olimpijskih igara. Prvi je osvojio bronzu, drugi zlato na 200 metara.

Ipak, Amerikanci su ih do kraja Igara odstranili iz svog tima. Trideset jednogodišnji Kapernik je već dve godine van NFL lige i mnogi smatraju da je i njegova karijera gotova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA