Počinju Evropske igre: Srpski džudisti i strelci prvi izlaze na borilišta

Na Evropskim igrama će učestvovati preko 4000 sportista iz 50 zemalja

  • 0

U Minksu počinju druge Evropske igre, koje će trajati od 21. do 30 juna i kupiće preko 4000 sportista iz oko 50 zemalja i to sve pod soganom “Svetla godina, svetao ti”.

Programom Evropskih igara predviđeno je održavanje 200 sportskih takmičenja u 15 sportova, odnoso 23 sportske discipline, među kojima su: streličarstvo, badminton, basket 3x3, fudbal na pesku, boks, kanu sprint, biciklizam, gimnastika, džudo, karate, sambo, streljaštvo, stoni tenis, rvanje, atletika. Ceremonija svečanog orvaranja 2. Evropskih igara održaće se 21. juna 2019. godine, na stadionu Dinama, dok će se ceremonija svečanog zatvaranja održati 30. juna 2019. godine, na istom mestu.

Među prvim srpskim sportistima na borilišta će izaći džudisti i strelci.

Milica Nikolic, Aleksandar Kukolj i Jovana Rogic, 2. Evropske igre, Minsk Milica Nikolic, Aleksandar Kukolj i Jovana Rogic, 2. Evropske igre, Minsk; Foto: OKS

Džudistima su Evropske igre u Minsku ujedno i zvanično Evropsko prvenstvo. To je i jedan od razloga zašto su takmičari u ovom sportu, njih 11, najbrojniji u srpskom timu u Minsku.

U ženskoj konkurenciji predstavljaće nas: Stojadinov Andrea i Milica Nikolić u kategoriji do 48kg,  Jovana Rogić i Marica Perišić do 57kg,  Anja Obradović do 63kg i Žabić Milica u kategoriji preko 78kg. U muškoj konkurenciji Bunčić Strahinja će se boriti u kategoriji do 66kg, Nemanja Majdov i Aleksandar Kukolj do 90kg, Bojan Došen  do100kg i Žarko Ćulum preko 100kg.

Jedan od naših najboljih džudista, Aleksandar Kukolj, kaže da se raduje nastupu na ovim multisportskim igrama.

- Generalno uvek pucam na najviše, daću svakako sve od sebe, a dokle će to da me dovede, videćemo. Mislim da je na ovom takmičenju u mojoj kategoriji čak najveći broj boraca. Ima mnogo kvalitetnih boraca i ne bi bilo lako izdvojiti najveće konkurente. Manje više se svi dobro znamo, sport je takav da se stvari dešavaju u jednoj sekundi, tako da videćemo kako će biti. Meni prija atmosfera na ovim multisportskim takmičenjima kada su sa nama džudistima i drugi naši sportisti i veliki šampioni. Verujem da ta energija može da doprinese i boljim borbama - kaže Aleksandar Kukolj, jedan od članova džudo tima Srbije.

Aleksandar Kukolj, 2. Evropske igre, Minsk Aleksandar kukolj, džudo; Foto: OKS

U ženskoj konkurenciji najviše se očekuje od Milice Nikolić. I onda sama od sebe očekuje napad na najviše postolje.

- Kao i na svakom takmičenju idem na medalju. Prošle godine na Evropskom prvenstvu sam bila treća. Ove godine idem na zlato. Konkurencija jeste jaka, možda i nešto jača nego prošle godine, ali to su sve devojke koje sam već pobeđivala. Potrebno je da se slože kockice, da ja budem dobro rapoložena i dam sve od sebe. Organizacija je odlična. Mislim da imamo odlične uslove počev od hrane, samog smeštaja, prostora za trening. Vrlo sam zadovoljna.

Milica Nikolic, 2. Evropske igre, Minsk Milica Nikolić, džudo; Foto: OKS

Što se strelaca tiče, streljačka reprezentacija Srbije je na I Evropskim igrama u Bakuu osvojila je 4 zlatne medalje, a u Minsku, većina njih sem medalja juri i olimpijske kvote. U svim individualnim disciplinama deli se po jedna viza za Olimpijske igre u Tokiju.

Stefanovic, Arsovic, Grgic, Mikec, 2. Evropske igre, Minsk Stefanovic, Arsovic, Grgic, Mikec, 2. Evropske igre, Minsk; Foto: OKS

Desetoro naših strelaca će se takmičiti u Minsku. Puškom će gađati: Andrea Arsović (vazdušna i MK puška trostav), Sanja Vukašinović (trostav), Marija Malić (vazdušna puška), Milenko Sebić (vazdušna i MK puška trostav), Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Lazar Kovačević (MK puška trostav). U miks parovima nastupiće timovi Arsović/Stefanović i Malić/Sebić.

U takmičenjima pištoljem učestvovaće: Zorana Arunović, Bobana Momčilović Veličković (obe vazdušni i MK pištolj), Damir Mikec i Dimitrije Grgić (obojica vazdušni pištolj). Mešoviti parovi: Arunović/Mikec i Veličković Momčilović/Grgić.

Andrea Arsović je na Evropskim igarama u Bakuu 2015, osvojila zlatnu medaju sada joj je glavni cilj kvota za Olimpijske igre u Tokiju.

- Jedan od glavnih ciljeva u Minsku jeste kvota za Tokijo. Mislim da sam u odnosu na početak sezone izašla malo iz pritiska i treme, rezultati su na poslednjim pripremama otišli dosta visoko i verujem da mogu do kvote. Pucam sve tri discipline, vazdušno, MK i mix i nadam se da ove Igre za mene mogu da budu uspešne kao i Evropske igre Baku 2015.

 

Andrea Arsovic, 2. Evropske igre, Minsk Andrea Arsović; Foto: OKS

Damir Mikec „upucao“ je kvotu za Olimpijske igre i u tom smislu rasterećeno pristupa Evropskim igrama.

- Ja volim ova multisportska takmičenja poput Mediteranskih igara, Evropskih, Olimpijske igre da ne pominjem. Radujem se što ću ove u Minsku posle svog takmičenja imati vremena i da bodrim druge naše sportiste. Strelci ovde imaju prilku za ispunjenje kvota, ja sam aj deo odradio tako da sam u tom smislu rasterećeniji i vidim to kao svoj adut. Očekujem minimum finale, pa onda kako bude, a pucaću u dve discipline, sa Zoranom Arunović u miksu i individualno vazdušnim pištoljem.“ 

Damir Mikec, 2. Evropske igre, Minsk Damir Mikec; Foto: OKS

Uz Damira Mikeca olimpijske kvote obezbedili su i Zorana Arunović i Milutin Stefanović.

- Ovo je izuzetno jako takmičenje za nas strelce, dele se i olimpijske kvote i to ukazuje na to da će biti jaka konkurencija. Za nas je uvek merilo ulazak u finale i nadam se barem jednom finalu od dve discipline u kojima ću pucati. U isto vreme ovo je i dobra provera za Olimpijske igre u Tokiju jer će sistem takmičenja biti isti -  kaže Milutin Stefanović.

Milutin Stefanovic, 2. Evropske igre, Minsk Milutin Stefanovic; Foto: OKS

Pored streljaštva još devet sportova će biti kvaifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju, dok će pored džudoa još četiri sporta ovo takmičenje biti ujedno i prvenstvo Evrope.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA