≫ 

Trka “4 elementa”, Rtanj - Bovansko jezero

Šesti put ova manifestacija je okupila 7 timova iz Slovenije i Srbije

  • 0
Trka 4 elementa Rtanj Foto: Promo/skyrunning-serbia.com

U Srbiji je juče održano najveće multi štafetno takmičenje na otvorenom – „ 4 elements“ na području opštine Boljevac i Sokobanja. Po šesti put u Srbiji manifestacija je okupila 7 timova iz Slovenije i Srbije. Trka se realizovala kroz pet sportova sledećim redosledom, nebesko trčanje (distanca od 9 km sa 1.000m uspona ), paraglajding (17 km preleta), plivanje (3,8 km Ironman distanca), kajak (10 km), mauntinbajking (33 km sa 1.200m uspona).

Za razliku od prošle godine učesnike je dočekalo lepo vreme i posle duže vremena konačno smo mogli videti i pilote na nebu.

Prvo su startovali nebeski trkači u 9:30, od sela Rtanj (hotel Ramonda) do vrha Šiljak.

Trka 4 elementa Rtanj Foto: Promo/skyrunning-serbia.com

Pobedu odnosi Jošt Lapajne iz Slovenije, mešoviti tim – “Peti element” koji stiže na vrh Šiljak za neverovatnih 48 minuta. Nakon aktivacije elementa vazduha dešava se zanimljiva borba na nebu gde direktno na Bovansko jezero sleće Željko Ovuka iz Revita tima, iako je poleteo drugi sa Rtnja. To je prvi put od nastanka trke da piloti konačno slete na jezero. Željko Ovuka iz Revita tima je imao i najbolje vreme preleta, 62 minuta. Dok treba napomenuti da je dolet na jezero uspelo da realizuje još samo dva pilota dok su ostali morali da dotrče poslednjih par kilometara do jezera.

Aktivacija elementa vode donosi opet prednost ekipi Revita, prvo mesto u disciplini plivanje osvaja Nikola Ratkov iz pomenutog tima, sa vremenom 43 minuta i 11 sekundi. Najbolji na kajaku je bio Nikola Levnaić iz tima

Specijalne brigade sa vremenom od 47 minuta i 44 sekunde. Na poslednjoj štafeti, mauntinbajker Ivan Jovanović iz Kraljeva odnosi pobedu kao i prošle godine za 1 sat, 45 minuta za tim Specijalne brigade i time ozbiljno smanjuje prednost tima Revita, zbog čega su svi uzbudjeno čekali na cilju kod Hotela Ramonda, obzirom da je jedan gumi-defekt mogao da donese preokret u poslednjim minutima trke.

Trka 4 elementa Rtanj Foto: Promo/skyrunning-serbia.com

Prvo mesto među timovima odnosi tim “Revita” sa vremenom 5 sati 22 minuta i 1 sekundom, drugi tim na postolju “Specijalna brigade” sa zaostatkom od nepunih 6 minuta a treći tim “Peti element” sa vremenom 7 sati 5 minuta 8 sekundi.

Ove godine organizacija je dodelila nagradu i za četvrti tim, Šiljak tim iz lokala koji je pravo iznenadjenje ovog izdanja. Pored gore navedenih timova, samo je još ženski mix tim “Watts” uspeo da završi trku.

Pobednički tim, Revita (Kristijan Stošić trčanje, Nikola Ratkov plivanje, Sreten Biljić kajak, Aleksa Marić mauntinbajk i Željko Ovuka paraglajding). Treba napomenuti da trke ovakvog tipa postoje još samo u Italiji i Francuskoj. Dok je prva edicija ove trke kod nas realizovana 2011. godine.

Trka 4 elementa Rtanj Foto: Promo/skyrunning-serbia.com

Organizator zahvaljuje svima koji su učestvovali i podržali ovu vanserijsku trku i time doprineli da u što boljem svetlu predstavimo aktivan turizam Srbije a posebno Rtanj kao vrhunsku lokaciju. Veliko hvala hotelu Ramonda, kompaniji Mozzart, Boljevcu, Turističkoj organizaciji Sokobanje, Eko Step Pelet, Eko Step Tojs, Gradina Zemun, Top cap kao i mnogobrojnim volonterima bez čije pomoći ova trka nikad ne bi uspela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA