Ako želite da budete šampionka, rodite bebu!

Novi članak Prof. Dr Nenada Dikića bavi se fenomenom sportistkinja koje posle porođaja se vraćaju na teren i prave odlične rezultate

  • 0
Košarka žene, Belgija, Srbija, Jelena Brooks Foto: fiba.basketball

O trudnoći i fizičkoj aktivnosti se dosta piše i verovatno da nema stručne asocijacije doktora koja ne govore o značaju redovnog vežbanja na zdravlje trudnice i bebe.

I portparol Udruženja za medicinu sporta Srbije, dr Saša Plećević, popularni Dr Feelgood, je objavio izvanredni ilustrovani priručnik "Drugo stanje" koga sada možete naći na Google books-u.

DR Feelgood korice Printskrin: Knjiga/Drugo stanje

S druge strane jedna od najvažnijih asocijacija, Američki koledž ginekologa, objavila je sledeće preporuke

*Fizička aktivnost u trudnoći ima minimalne rizike i pokazalo se da koristi većini žena.

*Potrebno je sprovesti detaljnu kliničku procenu pre nego što se preporuči program vežbi kako bi se osiguralo da trudnica nema kontraindikacija da vežba.

*Žene sa nekomplikovanom trudnoćom treba ohrabriti da sprovode aerobne vežbe i vežbe snage pre, tokom i nakon trudnoće.

*Redovna fizička aktivnost tokom trudnoće poboljšava ili održava fizičku kondiciju, pomaže u kontrolisanju težine, smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa i utiče na psihološko stanje trudnice.

Nenad Dikić Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se proučili svi efekti vežbanja na trudnoću, posebno doziranje optimalnog intenziteta i učestalosti vežbanja, kao i da bi se stvorila baza podataka o svim efektima fizičke aktivnosti na zdravlje majke i bebe.

Beba i mama vezbaju Printskrin: Facebook/Viral Thread

Doziranje fizičke aktivnosti kod trudnica podrazumeva:

*Program vežbi umerenog intenziteta (subjektivni osećaj napora 13 -14 na Borgovoj skali od 6 do 20)

*Najmanje 20-30 minuta dnevno većinom dana, ako ne i svim danima u nedelji.*

*Preporučuje se hodanje, plivanje, sobni bicikl, modifikovana joga i pilates, vežbe snage

*Ne preporučuju se kontaktni, ekstremni sportovi i sportovi u kojima postoji opasnost od pada. I naravno ne preporučuje se takmičenje, jer se ne zna kako napor visokog intenziteta deluje na bebu.

Verovatno je to bio razlog zašto sam počeo da pratim Alisiju Montano, američku trkačicu na 800 m pre nekoliko godina na tviteru. Naime, ona je sa prvom bebom učestvovala na šampionatu SAD 2014. godine i izazvala mnogo polemika. Upućeni ginekolozi su smatrali da je redovan trening omogućio Alisiji da bez problema završi trku, ali da takvu vrstu napora ne bi trebalo da upražnjavaju trudnice koje i pre nisu redovno vežbale.

Alisija je potvrdila njihove stavove i 2017. kada se takmičila u 5 mesecu trudnoće i posle ćerke rodila zdravog dečaka.

Alysia Montano Alisija Montano se takmičila u petom mesecu trdunoće Foto: Guliver/Ezra Shaw/Getty Images

Ispostavilo se da mi je Alisija postala bliska i zbog antidoping nepravde. Naime, iako su u finalu trke na 800 m na olimpijskim igrama u Londonu prvo plasirane Ruskinje bile dopingovane, olimpijski komitet još nije proglasio nove pobednike, gde bi Alisija trebalo da bude treća.

O tome sam već pisao u članku https://www.telegraf.rs/sport/ostali-sportovi/3071962-cija-je-zapravo-osvojena-medalja-kljucna-rec-je-zajednica

Sledeća trudnica je bila Serena Vilijams koja je pobedila na Australijan openu 2017 Odjedanput je poraslo interesovanje za trudnoću u vrhunskom sportu, ali nedovoljno da bi se razumeli sve što trudnoća nosi kao problem, već više kao atrakcija. Da se zaista razmišljalo kako vrhunski sport utiče na trudnoću onda bi se verovatno našlo razumevanje za trombozu dubokih vena, koju je imala Serena i pored toga uspela da se plasira u četvrtfinale Rolan Garosa i finale Vimbldona i US opena pre nego što se navršila prva godine bebe.

O njenim problemima sa menadžmentom Rolan Garosa zbog kompresionih helanki koje morala da nosi zbog bolesti sam već pisao https://www.telegraf.rs/sport/tenis/2987092-cat-women-serena-vilijams-mocna-i-bez-kostima i prosto je neverovatno kako su malo imali sluha za probleme žene u post natalnom periodu koja se takmiči na tako visokom nivou.

Serena Vilijams Serena Vilijam se posle nekoliko meseci vratila na teren i počela da osvaja titule Foto: Tanjug/AP

I konačno se pojavila naša Jelena Brooks koja se za razliku od Serene vratila u vrhunsku formu samo za dva meseca nakon porođaja i bila jedna od najboljih igračica u srpskom timu koji je osvojio na upravo završenom Eurobasketu 2019, bronzanu medalju.

Jelena je dala najviše koševa za naš tim, bila najefikasnija za dva poena, imala najviše blokova, posle Sonje Petrović je najviše igrala, a bila podjednako efikasna kao i Sonja koja je svrstana u najbolju petorku Eurobasketa 2019. Jelena je bila i bolja nego tokom poslednje sezone u Evroligi kada je igrala za Šopron, što se vidi iz košarkaške statistike.

Jelena Bruks vs Serena Vilijams Printskrin: Nenad Dikić

I onda se na dodeli medalja pojavila sa sinom i ponovo je trudnoća postala jedna od glavnih tema među svima, a pre svega novinarima. Pitali su se da li postoji neki pozitivan efekat trudnoće na igru Jelene. Aleksandar Miletić je napisao izuzetan članak u Politici, ali i dalje je ostalo pitanje da li su neki hormonu ipak pomogli Jeleni.

Jelena Bruks vs Serena Vilijams Printskrin: Nenad Dikić

Zbog toga smo zamolili Jelenu da da krv i analizirali smo hormonski status i ostale biohemijske parametre. Ispostavilo se da je sve u granicama normale, čak i prolaktin koji je obično značajno povišen kod žena koje doje. Bez želje da javno opisujem Jelenino zdravstveno stanje iznenadilo me je da je bilo uobičajeno za sportistkinje, uključujući i malo slabiju krvnu sliku.

Pa šta je onda prevagnulo da Jelena bude toliko poletna i prva među najboljima. Jedni odgovor je beba, sa kojim je izašla i na ceremoniju dodele medalja. Zato ako želite da budete šampion rodite bebu.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA