≫ 

Srbija je zemlja odbojke: Kovačeva maestralna četa razbila Sloveniju i postala šampion Evrope!

Srbija je po treći put najbolja u Evropi, i to, posle 9 pobeda, iz 9 mečeva

Odbojka Slavlje

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Odbojkaša reprezentacija Srbije novi je šampion Evrope! Orlovi su savladali Sloveniju u velikom finalu sa 3:1  (19:25, 25:16, 25:18, 25:19) i tako, u četvrtom finalu šampionata Starog kontinenta, došli do 3. zlata. 

Veliko finale počelo je greškama Srbije i serijom blokova i blagim vođstvom Slovenije od 4:2, na koje je Srbija odgovorila serijom od 3 poena. Usledio je period igre u kojem su se oba tima smenjivala u vođstvu, da bi sredinom seta Slovenija uspela da se "odlepi" i napravi razliku od 4 poena, za 17:13. To je bio znak za selektora Srbije Slobodana Kovača da traži tajm-aut.

 

Ipak, pauza nije pomogla srpskim odbojkašima. Prijem Slovenije je perfektno funkcionisao, a njihovi napadi uglavnom su išli "kroz sredinu", i takva igra donosila im je rezultat. Kovač novim tajm-autom pokušava da trgne srpske odbojkaše, ali bez uspeha. Slovenija dodatno povećava razliku i dolazi do prvog osvojenog seta, 25:19.

Odbojka Srbije Slovenija

Foto: Tanjug/AP

U nastavku, posle 2:2 u drugom setu, Srbija  konačno osvaja poen iz bloka. Uroš Kovačević sjajno zatvara paralelu i dolazi do poena za vođstvo Srbije. Potom, i Srećko Lisinac zatvara Slovence za vođstvo od 5:3. i primetno mnogo bolju igru u odnosu na prvi set.

Odbojka Srbije Slovenija

Foto: Tanjug/AP

Od tog momenta, Srbija se potpuno probudila, dok Slovenci nisu imali rešenja za naš blok. Usledila je serija Srbije od 8:5 do 12:5. Redom su Slovenci, posle Kovačevića, udarali i u "blokove", Lisinca, Petrića i Atanasijevića, a kako se dobra igra Orlova nastavila, vođstvo Srbije "naraslo" je na 18:10. Ovoga puta selektor Slovenaca Đulijani pokušaavao je tajm-autima da trgne svoj tim, ai bez uspeha. Srbija osvoja drugi set i poravnava rezultat na 1:1.

Koliko je Srbija bila dominatna u ovom periodu igre pokazuje i podatak da su osvojili 8 direktnih poena iz bloka.

Odbojka Srbije Slovenija

Foto: Tanjug/AP

U nastavku, 3. set počeo je vođstvom Srbije od 2:0, a jedan od najlepših poena na susretu, posle duge razmene udaraca i blokova Srbije, osvaja Jovović, posle prave majstorije.

Slovenija se vratila serijom od 3 poena i povela sa 3:2, ali to je bilo sve što su prikazali. Srbija se brzo vratila u ritam iz 2. seta. Ponovo je savršeno funkcionisao servis i blok, pa su, posle 5:5, usledile dve serije poena Srbije, prvo za 9:6, a onda i za 18:11. Koliko je Srbija dominatna govori i podatak da je selektor Slovenije do sredine seta iskoristio sve tajm aute.

Do kraja, Slovenija ne pronalazi način da se iole približi i uhvati rezultatski priključak, dok su sa druge strane Orlovi osvajali poen za poenom, osvojili set, 25:18, i tako poveli sa 2:1.

 

Srbija Slovenija, odbojka

Foto: Tanjug/AP

Borba dva velika rivala se nastavila u 4. setu. Slovenci su poveli sa 2:0, ali je Srbija uspela da se vrati serijom od 4 poena. Uroš Kovačević je blokom doneo prednost Orlovima, da bi potom i Jan Kozamernik pogrešio za 6:4. Sa druge strane, Slovenija je uspela da da izjednači na 6:6, i to je od njih bilo sve na meču.

Do kraja susreta, usledili su asovi Lisinca, blok Kovačevića, i poeni Atanasijevića, pa su Slovenci mogli  samo da prate majstorije srpskih odbojkaša koji su nizali poen za poenom do konačnih 3:1.

Trebalo bi napomenuti da je sam kraj meča i poslednji poen Orlova obeležio potpuno nepotrebni "čelendž" selektor Slovenije Đulijani, kojim je na momenat prekinuto slavlje Orlova.

Da podsetimo, Srbiji je ovo biti četvrto finale i treća osvojena zlatna medalja na prvenstvima Starog kontineta, dok je Slovencima ovo bila druga borba za najsjajnije odličje, a prethodno su 2015. godine igrali u finalu.

Dvorana: Bersi, Pariz

Kapacitet: 15.000 gledalaca

Sudije: Erdal Akinči (Turska), Olivije Žile (Francuska)

Srbija: Okolić, Kovačević, Petrić, Krsmanović, Ivović, Jovović, Atanasijević, Luburić, Majstorović, Podraščanin, Lisinac, Ćirović, Peković, Todorović; Selektor: Slobodan Kovač

Slovenija: T. Štern, Pajenk, Kozamernik, Šket, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Ž. Štern, Klobučar, Kovačič, Videčnik, Ropret, Urnaut, Čebulj; Selektor: Alberto Đulijani

Odbojka Srbija Slovenija

Foto: Tanjug/AP

Odbojka Srbija Slovenija

Foto: Tanjug/AP

Odbojka Srbija Slovenija

Foto: Tanjug/AP

Odbojka Srbija Slovenija

Foto: Tanjug/AP

Odbojka Srbija Slovenija

Foto: Tanjug/AP

Odbojka Srbija Slovenija

Foto: Tanjug/AP

Odbojka Srbija Slovenija

Foto: Tanjug/AP

Srbija Slovenija, odbojka

Foto: Tanjug/AP

Srbija Slovenija, odbojka

Foto: Tanjug/AP

Srbija Slovenija, odbojka

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mis

    29. septembar 2019 | 17:11

    Ajmo braco slovenci,uz vas mo

  • Goca

    29. septembar 2019 | 17:03

    OTIŠLI STE TIHO NA EP... NIKO VAM NIJE DAVAO PREVIŠE ŠANSE... A VI STE UTIŠALI 15000 FRANCUZA I OSTAVILI SRCE NA TERENU! UŽIVAJTE DANAS U IGRI... A ZLATO AKO DOĐE... DOĐE! MOMCI PONOSNA SAM NA VAS...!!!

  • ❤🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸❤

    29. septembar 2019 | 19:17

    Francuski narod i njihov spiker mogu sutra od 14 do 16h da dođu da nas poljube u zadnjicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA