≫ 

Nekad motor Zvezde, sada odbojkaša: Zatvarao je sastanke Bobe Kovača, igrači tražili njegove govore!

Energija i vera Radivoja Radakovića se potpuno prenela na sve izabranike Bobe Kovača!

  • 6
Slobodan Boba Kovač, Radivoje Radaković Foto: MN Press, Telegraf

Važan deo stručnog štaba Slobodana Bobe Kovača bio je i Radivoje Radaković, kondicioni trener koji je pored svoje primarne uloge umeo da bude neverovatan motivator ekipe.

To je nekoliko igrača istaklo, Radaković je svaku priliku koristio da pumpa samopouzdanje ekipi, a fizička sprema se nije dovodila u pitanje kod ovog stručnjaka, inače magistra nauka u fizičkoj kulturi.

Radakovića su ljubitelji fudbala sigurno zapamtili u ne tako davnoj prošlosti, bio je kondicioni trener u FK Crvena zvezda u mandatu Roberta Prosinečkog, potom je radio i sa omladinskim kategorijama kluba iz Ljutice Bogdana.

Ispostavilo se da je novi karijerni zalet uhvatio u odbojkaškom svetu, u kom je skoro nezamislivo njegovo pojavljivanje bez Bobe Kovača. Osvajači evropskog zlata umeju da kažu kako je umeo da bude "motor" ekipe, čak su insistirali da on održi dodatni motivacioni govor posle standardnih sastanaka sa selektorom, ali Radaković ipak glavnu ulogu prepušta njima.

- Preterano je reći da sam motor, ovo su najbolji momci na svetu, više nego vrhunski profesionalci, a moja radost je apsolutno opravdana. Ja sam genetski disponiran da obožavam Srbiju i sve što se tiče ovog nacionalnog obeležja, patriotskog aspekta, u meni vri, to je spontano, jednostavno izlazi iz mene - kaže Radaković za Telegraf.

Boba Kovač je bio šampion sa Radničkim iz Kragujevca, odatle dolazi i Radaković, pa se sledeće pitanje ticalo "konekcije" koja je ostvarena.

- To je duga priča, ako mogu da uprostim, Boba je moj veliki prijatelj, i ja njegov. Mi smo pre svega prijatelji u najboljem smislu te reči, onda se izrodilo neko veliko njegovo poverenje u stručnom smislu. Napravili smo prvi veliki korak sa slovenačkom reprezentacijom, naravno, imali smo i pre toga niz nekih saradnji i epizoda, ja sam uživao u učenju odbojke od Bobe, on je procenio da moja malenkost ponešto zna o tome. Ova medalja dokazuje da smo imali i sreće i da nas je Bog pogledao. 

- Bilo je više nego uživanje raditi sa Bobom koji je odbojka. Definicija Bobe je odbojka. Sve je kulminiralo medaljom, ali nadam se da nije ovo poslednja, imaćemo vremena preko Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva još mnogo da kažemo, moja malenkost, Boba i ovi divni momci, štab koji mogu da spomenem samo u najboljem kontekstu. Ja uslovno rečeno dolazim iz drugog sporta, ali sam se već odomaćio ovde, ovo nije "serdare, vojvodo" varijanta, nije kurtoazija, apsolutno je empirijski i iz srca, egzaktno, ovo su najbolji momci na svetu, to važi i za štab.

Radivoje Radaković Foto: MN Press

Radaković je ne tako davno bio važan šraf stručnog štaba Crvene zvezde u fudbalu, objasnio je i razlike između sportova u svom radu.

- Stručno, ogromne su razlike, sličnosti ima metodološki, a mentalni, metodički aspekti su različiti. Neke bazične komponente, fluid, energija, svode se na istovetne postulate, a ovde mi nije bilo teško, za razliku od Slovenije, sa ovim momcima nije teško ući u srž kondicije u odbojci. Vraćam se na fudbal, bio je moj život, Zvezda takođe,  ne mogu da je zaobiđem, ali verujte, više sam nego srećan u ovoj priči, osećam se fantastično i ne bih menjao ovu priču, ove momke, grb i zastavu, i ovu medalju ni za šta na svetu.

Aleksandar Atanasijević posebno je spomenuo Radakovića: Profesor je posle svakog Bobinog govora održao svoj, bio je pored kondicionog i motivacioni trener, neverovatan talenat, on nas je još više "naložio" da damo sve od sebe.

- Hajde da počnemo sa Bobom, on je motivator, pedagog i psiholog, čovek odbojka. Nije čovek odbojke, već čovek odbojka. Ima je u duši, malom prstu, živi 24 sata dnevno, diše i živi odbojku sa ovim momcima. Oseća njihovu energiju, probleme, negativne i pozitivne aspekte kojih je više, prožima to kroz rad. Moja malenkost se tu pojavila u spontanom aspektu, isprovocirali su to na najpozitivniji način Bata i Potke (Atanasijević i Podraščanin), ostali su se pridružili.

- Ja sam bio oduševljen što su to shvatili kao pozitivno jer je to došlo spontano, kao jedna moja izjava vere u njih pred prvi meč sa Nemcima. Bio sam fasciniran i oni su potom insistirali da to postane praksa. Malo se stidim da to spominjem, neko će reći da pravimo famu, ali eto.  To nisu bili motivacioni govori, to su bili govori iz duše, čista, gola emocija, vera i znanje da su ovi momci najbolji u Evropi.

Pojedini igrači kažu da je Ukrajina prelomila, nekima je Francuska bila ključni trenutak kada su svi počeli da veruju u titulu, kod Radakovića taj osećaj vlada duže.

- Vera i znanje su bili na našoj strani, rekao sam: Momci, vi ćete biti prvaci Evrope. Nisam čovek odbojke, postajem tek, ali sam čovek sporta. I to u meni kaže, bićete prvaci Evrope. Pretvorilo se u neku dalju priču, jer zatvoriti sastanak Bobe Kovača sa ovakvim momcima je više nego čast i neverovatna privilegija. Boba sve zna, ja sam samo imao priliku da to spontano izjavim, ispalo je da je to apsolutna istina.

Sve što je viđeno u Parizu daje dodatnu veru u uspeh na Olimpijskim igrama, za koje tek predstoji borba u kvalifikacijama.

- Mi apsolutno verujemo u to, u sportu se ne živi od uspeha, nema stare slave, ujutro zaboravljamo ovo u smislu futurizma, verujte da ćemo od prve sekunde doživećemo Berlin i kvalifikacije, verujem da su šanse ogromne. Ali verujte da je bilo teških momenata, kada sam ja prvi video sebe na 10 dana izolovanog od svih u nekom šumadijskom selu. Šalim se malo, ali mislio sam i da nam je sreća u jednom momentu okrenula leđa, ali ta varijanta je trajala samo sekundu. Marseljeza, puna hala, Francuzi koji su frenetično uz tim, Slovenci su igrali kao pred svojom publikom u Stožicama, ja to sa slovenačkom ekipom nisam doživeo u Ljubljani dok sam bio. Sve je to pobeđeno verom i znanjem, zbog svih naših ljudi, u Republici Srpskoj, na Kosovu, zbog naše Srbije, živela Srbija, najbolji smo i bićemo - zaključio je Radaković.

(B. Vinulović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VESNA

    1. oktobar 2019 | 12:30

    E MOJ SALE DJORDJEVICU !! VIDIS STA JE EKIPA I TIM !! SAMO SLOGAAAA !!

  • SSSS

    1. oktobar 2019 | 12:13

    Majstor, Zvezda pod Robijem napadacki fudbal igrala, sa puno naboja i trcanja.

  • Nesa BGD

    1. oktobar 2019 | 15:47

    Radivoje svaka čast, pozdrav od Manasijevića

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA