≫ 

"Osušena noga" bicikliste šokirala region: Evo šta se krije iza jezivih fotografija ovog sportiste

Strašno”, “Bolesno”, “Boli li te?”, “Molim te, pojedi nešto” - bili su komentari zabrinutih prijatelja

  • 1
Janez Brajkovič Foto: Profimedia/Instagram/janibrajkovic

Slovenački biciklista Janez Jani Brajkovič šokirao je svoje pratioce na društvenim mrežama, ali i čitav region fotografijama njegovih nogu posle trke koje pokazuje sve napore koje njegov organizam trpi. 

Tako Jutarnji list prenosi, da se ovaj sportista zapravo bori sa bulimijom, zbog čega je uzimao suplemente za hranu i bio suspendovan na 10 meseci. Ipak, vratio se trkanju, a sada objavljuje fotografije na kojima se posle trke vidi svaki mišić i koji je "zabrinuo" njegove pratioce.

Naime, mnogi su ostali šokirani kada su videli njegovu gotovo osušenu nogu, a kako se ovaj sportista se bori sa bulimijom, njegova noga ostavlja još jači utisak.

- Ovako izgleda moja noga nakon trke - napisao je on.

 
 
 
View this post on Instagram
It's only about not fucking it up now 💯A post shared by Jani Brajkovic (@janibrajkovic) on

Kada je reč o dopingu, zbog kojeg je bio suspendovan, objasnio je kako se to desilo.  Zapravo, to je posledica borbe da drži bulimiju pod kontrolom:

- Morao sam da im kažem za bulimiju. Uzeo sam zamenu za obrok jer je to jedino što sam mogao da zadržim u sebi. U tom periodu nije bilo dana u kojem ne bih plakao pre nego što bih krenuo na vožnju. Bio sam očajan i depresivan - bio je potpuno iskren Slovenac

 
 
 
View this post on Instagram
Never underestimate determination of an idiot. #canthurtmeA post shared by Jani Brajkovic (@janibrajkovic) on

- Strašno”, “Bolesno”, “Boli li te?”, “Molim te, pojedi nešto” - bili su komentari zabrinutih pratitelja. Ali, kako kažu lekari, reč je o potpuno normalnoj pojavi. Tako sportska lekarka Nataša Desnica, službena doktorka skijaške reprezentacije Hrvatske, ističe sledeće:

- U ovom sportu to je normalna pojava. U više navrata videla sam bicikliste neposredno nakon tri nedelje biciklističkih trka, Trka oko Francuske, Italije i Španije i izgledali su vrlo slično Janijevoj nozi na slici. Bili su neverovatno mršavi, bez imalo potkožne masti, te još i dehidrirani, videla im se svaka kost na glavi, žilice po licu i telu, a mogli ste da im vidite i svaki pojedinačni mišić kao u anatomskom atlasu. Na svu sreću biciklista se od takvog stanja relativno brzo oporavi, izgled normalizuje, samo je pitanje kako takvi ciklusi dugotrajno utiču na zdravlje - objasnila je cenjena sportska lekarka za "Jutarnji.hr".

- Biciklizam je jedan od najnapornijih sportova, pri kojem trke traju i po osam sati, po svim mogućim vremenskim uslovima, te terenima s puno brda. U etapnim utrkama biciklisti svaki dan voze oko 6-8 sati, i tako tri nedelje. Pritom biciklistima je puls stalno jako visok, a često zbog "skokova", pokušaja vozača da odu u beg koje svi moraju da prate, puls skače na maksimalne vrednosti. Za takve napore biciklisti moraju imati i dovoljnu snagu i izdržljivost mišića te nizak nivo masti u telu, odnosno što manju težinu tela - dodaje sportska lekarka.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Jani Brajkovic (@janibrajkovic) on

Zanimljivo, posle suspenzije, upravo je trka u Hrvatskoj, njegova povratnička, za njega imala vliki značaj.  Trku je završio na 38. mestu, a kasnio je 19 minuta i 27 sekundi za prvoplasiranim Adamom Jejtsom.

Lekari kažu sledeće:

1. Zbog napora se istapa sva potkožna mast, pa mišići izgledaju osušeno

2. Dehidracija uzrokuje da se vidi svaka žila na telu

3. Ovakav izgled nije trajan, ubrzo se fizionomija normalizuje

4. Zbog dugotrajnog napora i visokog pulsa telo biciklista mora da ima nizak nivomasti (moraju da budu što lakši)

5. Metabolizam je ubrzan, hormoni divljaju, izmjenjuje se aerobno i anaerobno dobijanje energije, te je organizam u stanju dugotrajnog stresa vrlo visokog nivoa.

 
 
 
View this post on Instagram
I have trained well. Hopefully I'll have a chance to prove it soon. #wattsupA post shared by Jani Brajkovic (@janibrajkovic) on

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Edi

    8. oktobar 2019 | 17:33

    A kažu da su alkohol, duvan, kafa, štetni po zdravlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA