≫ 

Deca poznatih sportista: Kako pobediti pritisak i velika očekivanja zbog slavnih roditelja?

Istorija se ponavlja, kažu.

  • 0

Dokaz za to mogao bi da bude, na primer, odličan nastup mladog Pecarskog na Evropskim prvenstvima za mlade 1987. i 2018. godine.

Tu negde, među dokaznim materijalom, nalazi se i borba crveno-belog Savića protiv Arsenala 1978. i 2018, pa čak i neobična preciznost Maksimovića na Olimpijskim igrama 1988. i 2012. godine, a priču o tome nam donosi BBC na srpskom.

Prostorno-vremenski kontinuum nije narušen i niko nije putovao kroz vreme.

Deca nekadašnjih velikana često požele da budu kao roditelji i bave se sportom - taj put izabrali su Vujadin Savić, Ivana Maksimović i Marko Pecarski.

„Moj otac je već prošao kroz sve što ja tek treba da prođem i može uvek da me posavetuje, što mi je mnogo pomagalo i tek će mi pomagati", kaže za BBC košarkaš Marko Pecarski, sin Miroslava Pecarskog.

Međutim, ni njima nije lako da se probiju kroz sportsku džunglu, zbog čega je malo falilo da Vujadin Savić loptu ubacuje u nešto manju mrežu - onu od koša.

„Znate kakav je naš narod, mnogo je nevernih Toma koji kažu da će teško i sin i otac da budu dobri fudbaleri... Pritisak je veliki", navodi za BBC Dušan Savić, legenda Crvene zvezde.

„Vujadin je kao mali trenirao i fudbal i košarku, pa sam ja zato navijao da izabere košarku... Ipak, odlučio se za fudbal i danas više nije samo sin Duleta Savića".

Dusan Dule Savic i Vujadin Foto: Tanjug/Filip Krainčanić, Telegraf

„Sportski gen"

Savić, Pecarski, Maksimović, ali i Olga Danilović, Nemanja Jevrić, Luka Adžić, Nikola Milošević, Nemanja Milojević...

Na scenu stiže ili je nedavno stigla nova generacija mladih sportista koji u sebi nose „sportski gen" - neki će reći „lako je njima, ne moraju da se probijaju da bi ih neko primetio".

Međutim, činjenica da su tata i mama veliki sportisti mladoj glavi zna da stvori i veliki pritisak.

„Osećala sam taj pritisak, ali i neki osećaj odgovornosti da ne osramotim roditelje i budem dorasla prezimenu", kaže za BBC Ivana Maksimović, reprenzetativka u streljaštvu.

Ivana Maksimović Anđušić Foto: Guliver/ Lars Baron/Getty Images

„Ljudi te uvek pitaju da li ćeš biti bolja od tate, da li ćeš biti kao on... Takvih rečenica je bilo milion".

Ipak, Maksimovićima je uspelo ono što mnogima nije - dve generacije imaju olimpijske medalje.

Goran Maksimović je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. osvojio zlato, a njegova ćerka srebro na OI u Londonu 2012. godine.

„Da to nije čest slučaj, raduje me to na neki način", kaže Ivana uz osmeh.

 Marko Pecarski, intervju za Telegraf Foto: Milena Đorđević

Kako kaže, kada je reč o pritisku, ključnu ulogu igraju roditelji.

„Moji su se od starta lepo postavili, imala sam svoj put i njihovu podršku... Više sam sama sebi stvarala pritisak da dostignem uspeh mame i tate.

„Taj pritisak je donekle i normalan, ali su roditelj ti koji te naviknu na to i nauče te da se izboriš sa njim".

Kako Dule Savić prati mečeve Vujadina, šta se desilo u slučaju Pecarski i koliko još ima sportskih priča o naslednicima, možete pročitati na BBC-ju.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA