≫ 

Najveća sportska drama na pomolu: Rusiji preti izbacivanje sa Eura, Mundijala i Olimpijskih igara?

Američki mediji vode konstantnu kampanju i tvrde da će Svetska antidoping agencija da zabrani Rusima da se takmiče

  • 9

Komitet antidoping kodeksa, Svetske antidoping agencije (WADA) predložio je da Rusija bude izbačena sa svih internacionalnih takmičenja četiri godine. Turniri kao što su Olimpijske igre Tokio 2020, EURO 2020. i Mundijal 2022. godine se održavaju u tom periodu, kao i Svetsko atletsko prvenstvo 2021. i mogli bi da budu potencijalno zabranjeni za sportiste Rusije.

Bolji scenario bi bio da im bude dozvoljeno da se ruski sportisti takmiče bez zastave, himne i obeležja, a lošiji da im se skroz zabrani učešće. Podsetimo, u martu ove godine ruskim atletičarima je produžena zabrana takmičenja na međunarodnim takmičenjima.

Upravni odbor IAAF-a smatrao je tada da nisu ispunjeni svi uslovi ruske strane.  Tako da su pojedini sportisti iz Rusije koji nisu bili u vezi sa skandalom imali priliku da se takmiče, ali pod neutralnim zastavama kao i do sada.

Video: NEMOĆ: Svetska antidoping agencija ne može da uhvati sportiste ako ih neko ne ocinkari

Šta se desilo?

Komitet antidoping koda WADA je predložio organizacionim komitetima tih takmičenja da izbace Rusiju sa internacionalnih takmičenja, a zvanična izjava stavljena je na sajt agencije.

Komitet za kodeks će održati sastanak 9. decembra gde će razmatrati ovaj predlog, ali bez obzira na sve izvršni komitet WADA, koji je glavni, je do sada uvek prihvatao njihove predloge.

Ruski atletičari Foto: Getty/Bryn Lennon/Getty Images

Koje su pretnje Rusiji ako WADA odluči da sprovede suspenziju?

Prvo, domaći atletičari će morati da se takmiče pod neutralnom zastavom, na svim međunarodnim turnirima uključujući i Olimpijske igre u Tokiju.

Sve medalje osvojene u gimnastici, atletici, i u drugim sportovima će biti unešene u njhove privatne dosijee, a ne upisane u istoriju ruskog sporta. Naravno, nema himne ni zastave.

Drugo, svi Rusi će imati generalno pravo da se takmiče. U istoj situaciji kao i nacionalna selekcija na Zimskim olimpijskim igrama u Pjončagu 2018. kada su nastupali pod neutralnim bojama, a sportisti su podnosili individualne prijave, a ne preko saveza.

Video: Zašto je Rusima zabranjeno da se takmče, a Amerikancima nije kada su i oni imali sistemski doping

Treće. WADA može da zabrani Rusima da učestvuju u bilo kom takmičenju.

Za sada ruska antidoping agencija uživa punu podršku, ali u bližoj budućnosti sve se može promeniti. Komitet antidoping kodeksa razmišlja da ponovo ukine poverenje RUSADA zbog nekoliko doping skandala.

Problemi sa Eurom i Mundijalom

Mediji u SAD tvrde da konsekvence suspenzije mogu da se odraze i na druga takmičenje, a ne samo OI. S obzirom na to da bi zabrana trajala četiri godine i odnosila bi se na sve organizacije u okviru WADA kodeks, Rusija može biti isključena i sa Mundijala u Kataru 2022. FIFA prepoznaje Antidoping kodeks, tako da tu ne može biti zabune.

Osim toga jedna grupa na EURO 2020. treba da bude odigrana u Sankt Peterburgu, što bi moglo da bude problem, ako dođe do zabrane učešća ruskih sportista.

Video: Zašto je doping zabranjen kada sterodi ne doprinose direktno rezultatu nego indirektno pomažu u treningu

Zamenik Dume Igor Lebedev rekao je za gazetu.ru da su pisanja od suspenziji sportsita Rusije, a pogotovo fudbalera novinarski spin iz SAD.

- Mnogo tračeva kružio oko ove situacije, nisam siguran da naši sportisti ili ostali ljudi u Rusiji uopšte čitaju to. 

- Možemo sa samouverenošću da kažemo da situacija u Rusiji neće ni na koji način uticati na fudbalski tim na Evropskom prvenstvu 2020.. Njujork Tajms piše da će ruskom timu biti zabranjeno da igra na Mundijalu 2022., ali morate da razumete da su to novinari koji svašta pišu. Oni kopaju po prašini i đubretu, jer što prljavije vesti imaju njima je bolje. Naši eksperti tvrde da situacija sa WADA neće uticati na fudbalski tim. - rekao je Lebedev.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    25. novembar 2019 | 23:58

    Nemozes ih pobediti pa bar im uvedi zabrane. Koje su gnjide ti amerin

  • Toba

    25. novembar 2019 | 23:23

    Zato sto se svi boje Rusa,pa neznaju kako drugacije da ih ukline nego preko dopinga.Kad su Amerikanci dopingovani to nema veze to moze da prodje samo drugi nesmeju!!

  • Stefan

    25. novembar 2019 | 23:18

    A sta ćemo sa tim istim Amerima? Zar oni već decenijama nisu dopingovani u svim sportovima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA