≫ 

Ruski sport suspendovan na 4 godine: Oglasio se i čovek koji je razotkrio doping aferu!

Svetska antidoping agencija drakonski je kaznila najveću zemlju sveta

Soči, zatvaranje zimskih olimpijskih igara

Ruske zastave neće biti u Tokiju, ukoliko posle žalbe ne bude promenjena odluka; Foto: AP/Tanjug

Svetska antidoping agencija (WADA) izrekla je četvorogodišnju zabranu Rusiji za učešće na najvećim sportskim događajima, nakon što je održana sednica izvršnog komieteta ove agencije u Lozani.

Odlukom 12 članova izvršnog odbora, izrečena je četvorogodišnja zabrana, što je potvrdio šef Ruske antidoping agencije (RUSADA), Jurij Ganus.

Ruske zastave tako neće biti na naredne dve Olimpijske igre, letnjim u Tokiju 2020, i zimskim u Pekingu 2022. godine, ali i na ostalim velikim takmičenjima, kao što su Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje je na programu u Kataru.

 

Međutim, ruski sportisti će najverovatnije izbeći potpunu zabranu, jer se navodi da će sportisti koji nisu umešani ni u kakve doping radnje biti u prilici da se takmiče pod neutralnom zastavom.

Podsetite se i kako doping utiče na psihofizičke sposobnosti sportista. Ovo je surova priča o dopingu i strašnim tajnama!

TOK DANAŠNJEG DOGAĐAJA

17.30 Otkriveno kako su Rusi špijunirali norvešku ministarku, jer je bila potpredsednik svetske antidoping agencije. Opširnije OVDE

 

Potpredsednica Svetske antidoping agencije (WADA), Linda Heleland u svojoj novoj knjizi „Čist sport, prljave igre“ potvrdila je da su je pratile i špijunirale norveške kompanije koje su radile "u ime ruskih interesa" zbog njenog stava oko dopingovanja koje sponzorisala ruska država.

kao u seriji „Okupirani“ umešala se norveška tajna služba (PST) sa ciljem da zaštiti bivšu ministarku, ali pre svega norveške interese.

17.00 - Oglasio se čovek koji je "odrukao" ruski sport

 

Grigory Rodchenkov

Grigorij Rodčenkov; Foto: Profimedia/Everett

Grigorij Rodičenkov je za Tajms dao izjavu posle odluke koju je donela WADA.

- Dugo sam čekao današnju odluku kršenja antidoping kodeksa Rusije na Olimpijskim igrama. Prevare, laži, falsifikovanje nezamislivih razmera u potpunosti su kažnjeni. Ali to nije sve. Oni koji su upleteni u korupciju u atletici, dizanju tegova, skijanju, biatlonu, bobu... trebalo bi da budu kažnjeni retroaktivno. Rezultate Olimpijskih igara u Londonu i Soliju bi trebalo repispitivati, uzimajući u obir nova saznanja koja su danas dostupna. Postoji čitava generacija čistih sportista koji su napustili svoje snove i izgubili nagrade zbog ruskih prevaranata. Moramo preduzeti najodlučnije akcije da obnovimo pravdu u sportu - rekao je Rodičenkov.

16.37 - Nema opasnosti da se zabrani Velika nagrada Rusije u Formuli 1

 

Kako pišu ruski mediji, ne postoji opasnost da se zabrani trka za Veliku nagradu Rusije u okviru šampionata Formule 1. Ugovor je potpisan 2010. godine i vaći do 2025. godine, trka u Sočiju nije ni u kakvoj opasnosti od zabrane.

15.50 - WADA pronašla 14 pozitivnih doping uzoraka

 

Svetska antidoping agencija je pronašla 14 pozitivnih doping uzoraka nakon provere prvog dela podataka doijenih iz moskovske laboratorije, prenosi šef istražnog odeljenje agencije . Jinter Janger.

15.30 - FIFA traži pojašnjenje odluke WADA

 

Putin, Mundijal Rusija

Đani Infantino, predsednik FIFA i Vladimir Putin; Foto: Tanjug/AP

FIFA je zatražila pojašnjenje vezano za suspenziju ruskih sportista, kako bi definitivno bilo poznato kako bi to uticalo na organizaciju Svetskog prvenstva u Kataru 2022.

- FIFA je dobila dopis o odluci Izvršnog komiteta WADA i trenutno smo u kontaktu kako bi razjasnili kako će ova odluka uticati na fudbal - poručili su iz FIFA za ruske medije.

15.20 - Medvedev o suspenziji

 

Premijer Rusije poručio je da problem s dopingom u Rusiji ne može da se ignoriše. Opširnije pročitajte ovde.

15.00 - 145 ruskih sportista je na crnom spisku zbog navodnog dopingovanja

 

Za sada nije objavljeno koji sportisti su u pitanju, ali šef komiteta WADA, Džonatan Tejlor ističe da znaju kojih 145 sportista je koristilo nedozvoljena sredstva.

14.40 - Vanja Grbić: Ovo je odmazda protiv Rusije! Zašto se Amerikanci ne testiraju na doping?

 

Vanja Grbić

Vanja Grbić; Pritnskin: Youtube/SAP

Proslavljeni srpski odbojkaš i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine, Vanja Grbić, dao je intervju za Sputnjik, gde je rekao da je sramota to što je WADA donela ovakvu odluku i da je u pitanju politička odluka.

- Pouzdano se zna da veliki broj američkih sportista ne ide na doping kontrolu zato što za njih Stejt department garantuje da su čisti. Princip dvojne studije, odnosno duplih aršina, mi u Srbiji smo davnih dana osetili na svojoj koži. Suština cele priče jeste da je, nažalost, olimpijski pokret još davnih dana izgubio ono što je smisao pravog olimpizma, a da je postao instrukcija, odnosno mašina za instruisanje političkih malverzacija.

- Nažalost, sport se stavlja u drugi plan na sportskim manifestacijama, to jest, politika ponovo dolazi u prvi plan. To je veliki, ogroman poraz sporta. Svi sportisti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, bez obzira da li su ikad došli u kontakt sa dopingom ili ne, osuđeni su samo zato što su iz Rusije. To je najsmešnija, najsramotnija odluka koju neko može da donese - nedvosmislen je Grbić.

14.30 - Svi čekaju reakciju Putina:

 

Vladimir Putin se još nije oglašavao povodom suspenzije koju je Rusija dobila, a više ruskih čelnika i predstavnik Antidoping agencije Rusije pozvao je na njegovu reakciju.

Predsednik Rusije danas ide u posetu Francuskoj, a njegov avion sleteo je u Pariz, gde će novinari verovatno biti u prilici da čuju njegovo mišljenje o odluci o suspenziji ruskih sportista.

 

Predsednik ruske

14.20 - Grafički prikaz ruskog dopinga u hronološkom smislu

 

 

13.37 - Gazajev se pita: Zašto ne proverite i SAD, Norvešku, Veliku Britaniju?

 

Valerij Gazaev

Valerij Gazaev; Foto: Guliver/Dima Korotayev/Epsilon/Getty Images

Nekadašnji fudbalski trener Valerij Gazajev, a sada član ruske Dume, oštor je osudio odluku o suspenziji. Iz raloga zato što smatra da je politička.

- Nisam očekivao tako surovu odluku. Ovo se nikada nije desilo u istoriji. Ako ste proveravali Rusiju u periodu od 2012. do 2015. godine, onda proverite i druge zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Norveška... Nema sumnje da je ovo politička odluka - rekao je Gazajev.

13.10 - Ruski fudbaleri mogu na Mundijal u Kataru, ali bez obeležja?

 

Utakmica Rusija Egipat, svetsko prvenstvo 2018

Ruski fudbaleri tokom Svetskog prvenstva u fudbalu; Foto: Tanjug/AP

Kako piše BBC, ruski fudbaleri će biti u mogućnosti da ukoliko se domognu Svetskog prvenstva kroz kvalifikacije, da učestvuju na finalnom turniru, ali neće imati pravo da na dresovima imaju nacionalna obeležja, niti da koriste himnu.

12.44 - Ruski fudbalski savez: Još nismo dobili odluku FIFA

 

- Fudbalski savez Rusije još nije dobio zvanično saopštenje FIFA u vezi sa odlikom WADA. Pomno pratimo i poštujemo antidoping politiku i nadamo se da neće postojati ograničenja od strane FIFA za naše nacionalne timove, kao ni za organizovanje događaja u Rusiji - naveli su iz Fudbalskog saveza Rusije.

12.35 - Ko je Grigorij Rodičenkov, hemičar koji je bio "mozak" operacije ruskog dopinga?

 

Rodičenkov je 10 godina bio na čelu Ruske antidoping agencije, od 2005. do 2015. godine. Dar za hemiju nasledio je od roditelja, koji su bili vrhunski sovjetski lekari. Za 10 godina na čelu agencije pomogao je da se razviju i distribuiraju zabranjene supstance hiljadama ruskih sportista.

Prebegao je u Ameriku 2016. godine, gde je progovorio kao svedok saradnik i otkrio najmračnije tajne ruskog dopinga, istakavši da je sa programom bio upoznat čak i Vladimir Putin lično. Ovo je velika priča o njemu!

12.20 - Zabranjen čak i Putin

 

Hrvatska, Francuska, fudbal, finale

Putin na dodeli pehara posle finala Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine; Foto: AP/Tanjug

Četvorogodišnja zabrana odnosi se na sve sportiste pod zastavom Rusije, ali i na zavničnike. Niko od držanih zvaničnika, pa ni Vladimir Putin lično, neće biti u prilici da formalno prisustvuje najvećim sportskim takmičenjima tokom trajanja zabrane.

12.10 - Rusi ulažu žalbu

 

Svetlana Žurova

Svetlana Žurova; Foto: Guliver/Vladimir Rys/Bongarts/Getty Images

Prva zamenica predsednika odbora za međunarodna pitanja Dume, olimpijska šampionka Svetlana Žurova najavila je da će RUSADA uložiti žalbu CAS-u, sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

- Sasatanak Nadzornog odbora Ruske antidoping agencije (RUSADA) povodom odluke biće 19. demebra, na kojem ćemo prihvatiti predloge ili ne. A onda suđenje u Lozani. Žalićemo se 100 odsto, jer moramo da se borimo za sportsite - rekla je Ćurova.

12.03 - Član Dume za fizičko vaspitanje i sport Dmitrij Svišjov, izjavio je da RUSADA mora da uloži žalbu.

 

- Ovo je najteže rešenje koje je zahtevala WADA. to je pogrešno, jer niko nije slušao argumente naše zemlje. Takve odluke su neprihvatljive. Čisti sportisti bi definitivno trebalo da učestvuju na takmičenjima - rekao je o Svišjov za agenciju Tas.

11.52 - Rusi zasedaju 19. decembra

 

Prema rečima zamenika generalnog direktora RUSADA, Margarite Pahnocoj, ova organizacija će imati zasedanje povodom odluke WADA.

- Nije hitna sednica, već planirana. Biće razgovora o odluci WADA - rekla je ona novinarima u Rusiji.

11.50 - Rok za žalbu je 21 dan!

 

Rusi imaju mogućnost žalbe naredne tri nedelje, kako bi izbegli totalnu zabranu ruskog sporta na najvećim svetskim takmičenjima.

11.45 - Rusi mogu na EURO 2020 u fudbalu, ne mogu na Mundijal u Kataru 2022.

 

Rusija - Hrvatska, Svetski kup u fudbalu u Rusiji

Gledaćemo ih na EURO 2020, ali ne i u Kataru 2022; Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Pored zabrane, Rusi će biti u prilici da se takmiče na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2020. gde su već obezbedili učešće i gde je Sankt Peterburg jedan od gradova domaćina.

11.40 - Zabrana neće uticati na organizaciju velikih fudbalskih takmičenja u Rusiji

 

Zabrana ruskog sporta na 4 godine neće uticati na održavanje Evropskog prvenstva u fudbalu 2020. godine, gde će četiri utakmice biti odigrane u Sankt Peterburgu, kao i finale Lige šampiona 2021. godine, jer su u pitanju kontinentalni događaji.

Video: Amerikanka je bila dopingovana na Igrama u Riju čak četiri puta pozitivna a nije kažnjena

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    9. decembar 2019 | 13:55

    Amerika jos jednom dokazala da je velesila ne samo u sportu nego na svim polima Ponizili su Rusiju do maksikum Fudbaleri bez Obelezja na Svetskom u Kataru hahaha

  • Dale

    9. decembar 2019 | 12:47

    Jos malo pa svjetsko prvenstvo, Amerika, Njemacka, Francuska i Engleska ostalo je sve pod dopingom jer ovi nemogu do pobjede. Sve je ovdje cisto ko suza cist sport. Maaa neeeeee nema.tu nista politicki, jasno ko dan.

  • Imenjak

    9. decembar 2019 | 16:08

    Beste sto dalje od njih i Kine daleko im lepa kuca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA