≫ 

Opkladila sam se sa golmanom Srbije pred EP: Telegraf Cupari sprema poseban izazov ako izgubi

Zašto Srbija ne može da izbegne Hrvate u grupi na velikim takmičenjima, šta misli o izjavi Červara da je našem nacionalnom timu prethodnih godina nedostajao timski duh, ali i o mnogim drugim temama razgovarala sam sa Vladimirom Cuparom

  • 0

Vrlo malo je ostalo do početka Evropskog prvenstva u rukometu, koje se od 9. do 26. januara igra u Norveškoj, Švedskoj i Austriji. Naša reprezentacija je u grupi A u Gracu, a u ovoj prvoj fazi naći će se oči u oči sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Belorusijom. Golman Vladimir Cupara biće jedan od glavnih stubova ekipe, momak koji je u svet rukometa ušao sa 16 godina.

Selektor Hrvatske reprezentacije, Lino Červar, izjavio je protekle nedelje da "rukometna reprezentacija Srbije nakon dugo vremena ima jaku selekciju, s izraženim timskim duhom, što im je nedostajalo prethodnih godina".

Cupara se, ipak, ne slaže sa Červarom da je našem nacionalnom timu nedostajao timski duh.

Vladimir Cupara, reprezentativni rukometni golman Foto: Milena Đorđević

- Ne bih rekao. U reprezentaciju svi dođu da daju sve od sebe i da odigraju najbolje, i mislim da je timski duh naše ekipe uvek bio na visokom nivou. Što se tiče toga da imamo jak tim - imamo, i već smo dve i po godine zajedno, pa smo samim tim sigurno jači u odnosu na početak. Ne bih voleo ništa da obećavam, niti prognoziram, ali, daćemo sve od sebe.

Kada ga pitam ko tu treba od koga da strahuje, Srbija od Hrvatske ili Hrvatska od Srbije, kao iz topa kaže:

- Svi od svih! Ljudi misle da je Hrvatska izraziti favorit u našoj grupi i moglo bi se reći da je to istina. Imaju tim koji je poslednjih 20 godina išao na medalju. Ali, ne smemo zanemariti Belorusiju jer ima kvalitetne igrače koji igraju u Ligi šampiona i to sa dobrim minutažama. Imaju i nekoliko igrača u francuskoj ligi, sigurno da ćemo s njima morati baš da se pomučimo. Tu je i Crna Gora, koja ima mlad i perspektivan tim, kao i mi, i ja verujem da će svaka utakmica u našoj grupi biti neizvesna do samog kraja.

Vladimir Cupara, Rukometna reprezentacija Srbije Foto: Ivica Veselinov/ RSS

Srbija je i na prethodnom Evropskom prvenstvu, 2018. godine bila u grupi sa Hrvatima, pa ne mogu da ne pitam Cuparu šta je to sa naše dve reprezentacije i zašto toliko privlače jedna drugu.

- Tako je. To prvo moje veliko takmičenje je bilo u Splitu, a posle i u Zagrebu (Evropsko prvenstvo 2018. godine) i igrali smo prvu utakmicu baš protiv Hrvata. Nekako se namestilo da ću od ukupno tri velika prvenstva na kojima sam nastupao, na dva igrati protiv Hrvatske. Šta drugo da kažem, osim da je to meč vrlo specijalan za sve nas, kao i za njih. Ali, kao i uvek, očekujem fer i korektnu borbu - kaže srpski golman iskreno.

Ni Srbija, a ni sam Cupara neće moći da se oslone na najboljeg golmana EHF Lige šampiona u prošloj sezoni, Dejana Milosavljeva, koji je povredio koleno i morao je na operaciju.

Dejan Milosavljev Dejan Milisavljev/ Foto: AP/Tanjug

- Čuo sam se sa Milosavljevim. Jako mi je žao što se to dogodilo. To je stvarno veliki peh, ali ja i dalje verujem da on može da se oporavi, iako je veoma teško do Evropskog prvenstva. Nadam se da se to više neće ponavljati jer je mnogo lakše kad imaš takvog golmana pored sebe, naročito na ovakvim takmičenjima. Milosavljev i ja smo do sad sarađivali odlično, još od kadetske reprezentacije.

Ono što je svakako veliki plus našeg tima jeste što se svi momci odlično poznaju, približno su istih godina, rasli su kroz sve reprezentativne selekcije zajedno.

- Svi znamo sve o svima, družimo se, svi zajedno idemo na kafu, baš uživamo u druženju i zato na svako okupljanje reprezentacije dolazimo srećni jer ćemo videti prijatelje koji igraju po različitim ligama i klubovima, pa nemamo priliku da ih svaki dan viđamo.

Vladimir Cupara, reprezentativni rukometni golman Foto: Milena Đorđević

Cupara je među saigračima poznat kao prilično loš prognozer, pa mu zato postavljam izazov. Njegov zadatak je da pokuša da pogodi koje mesto će zauzeti naša selekcija na predstojećem Evropskom prvenstvu.

Ako pogodi, redakcija Telegrafa.rs učiniće šta on bude zamislio, a ako izgubi... Pa, malo je reći da mu spremamo zanimljiv izazov.

- Nisam siguran da je pametno da pristanem na to, ali može. Ako se osvoji neka medalja, učiniću sve što treba, dok je u granicama normale - kaže kroz smeh Cupara.

Šta je naš golman prognozirao pogledajte u videu na početku teksta.

Vladimir Cupara, reprezentativni rukometni golman Foto: Milena Đorđević

Svaki dan ležem i budim se srećan

Od ove sezone brani boje mađarskog Vesprema, u kom se odlično uklopio. U septembru je proglašen i za igrača meseca.

- To je fantastična ekipa, sam vrh rukometa. Svaki dan ležem srećan i budim se srećan zato što imam privilegiju da treniram i igram sa najboljima. Nemam reči da opišem to: hala, navijači, uslovi, klub je organizovan fantastično, sve funkcioniše na najbolji mogući način. Istina je da postoji veliki pritisak jer kad nosiš dres Vesprema, od tebe se očekuje da na svakom treningu i u svakom trenutku budeš najbolji, još mi treba malo vremena da se prilagodim na sve to. Imali smo problema na početku sezone, ali sad smo sve to sredili i završili smo polusezonu zadovoljni: borimo se za prvo mesto u Ligi šampiona, prvi smo u mađarskoj ligi, prvi smo u B grupi SEHA lige priča Cupara.

Vladimir Cupara, reprezentativni rukometni golman Foto: Milena Đorđević

Naša selekcija 28. decembra od 18 časova na Banjici igra prvu pripremnu utakmicu protiv Egipta.

- Ja bih voleo da hala bude puna, kao što je bila uvek kad smo igrali na Banjici. Egipat je malo drugačija ekipa u odnosu na ono što nas čeka na Evropskom prvenstvu i značiće nam da igramo protiv tih divljih afričkih odbrana. Dođite ljudi, podržite nas, da vidite kako to sve izgleda i uživo. Vidimo se na Banjici - poručio je na kraju razgovora Cupara.

Mi smo mu poželeli da izgubi opkladu i da ne bude onako kako je on skromno prognozirao.

(Jasmina Stakić/ j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA