≫ 

5 Superboul rekorda koji bi mogli biti oboreni ove godine!

Pred igračima Kanzas Siti „Čifsa“ i San Francisko „Fortinajnersa“ je prilika da sebe i svoje franšize upišu u istoriju

  • 0
NFL, Stadion Foto: unsplash.com

Brojka od 54 Superboul utakmice nije veliki broj, stoga postoji puno prostora za aktere svake finalne utakmice da dobrim učinkom obore neke rekorde.

Prethodne godine pobeda Nju Inglanda protiv Los Anđelesa rezultatom 13:3 bila je rekordna - po najmanjem broju postignutih poena. A 2018. godine, pobeda Filadelfije nad Nju Inglandom rezultatom 41:33 donela je obaranje čak 17 rekorda.

Nema dileme, i u 54. Super Boulu neki rekordi će biti oboreni. Prema sajtu „SB Nation“, ovih pet su posebno „klimavi“.

Tom Brejdi Foto: Tanjug/AP

1. Najviše jardi osvojenih trčanjem

Dosadašnji rekord: 204 jarde

Rekorder: Raninbek Vašingona Timi Smit (Super Bowl XXII )

Raninbek San Franciska Rahim Mostert završio je finalnu utakmicu konferencije sa 220 pretrčanih jardi, što je drugi najbolji rezultat u istoriji plej-ofa. Ova cifra bila bi dovoljna da padne rekord Super Boula, ali može li Mostert da je ponovi?

APTOPIX Vikings Saints Football Foto: Tanjug/AP

„Fortinajnersi“ će nastupiti bez povređenog Tajvina Kolmana koji je protiv Grin Beja povredio rame. San Francisko može računati i na Meta Brejdija, ali očekuje se da veći deo posla padne upravo na Mosterta.

Sa jedne strane gledano, Mostert je prvi put u karijeri premašio brojku od 150 jardi. Sa druge strane, Kanzas Siti je protivnicima u prvom delu sezone dozvoljavao prosečno 4,9 jarde po napadu – trčanjem, što je četvrti najgori rezultat u ligi. U plej-ofu su popravili ovaj prosek, zahvaljujući i tome što su uglavnom imali veliku rezultatsku prednost u drugom periodu utakmica. U finalnoj utakmici, sve njihove oči biće uprte upravo u Mosterta.

2. Broj tačdaunova

Trenutni rekord: 3 tačdauna

Rekorderi (šest igrača): Džejms Vajt (Super Bowl LI), Terel Dejvis (Super Bowl XXXII), Riki Voters (Super Bowl XXIX), Rodžer Kreg (Super Bowl XIX), Džeri Rajs (Super Bowl XXIX i XXIV)

Postoji nekoliko kandidata koji bi mogli, pre nego bilo ko drugi, da obore ovaj rekord. Mostert je postigao četiri tačdauna u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji. Hvatač Kanzas Sitija Trevis Kelsi uhvatio je tri lopte u end zoni u ligaškom delu, a hvatač „Čifsa“ Tajrek Hil postigao je dva u Američkoj fudbalskoj konferenciji.

Dzejk Rudok, kvoterbek koledz tima Micigena, slavi svoj tacdaun Džejk Rudok, kvoterbek koledž tima Mičigena, slavi svoj tačdaun. Foto: Tanjug/AP

Čvrsta odbrana San Franciska mogla bi, međutim, da spreči napadače Kanzasa u ovom poduhvatu. Nijedan igrač protiv San Franciska ove sezone nije postiogao čak ni tri tačdauna, a samo četvorica su uspela da postignu po dva.

Ipak, u finalu se očekuje da sve pršti, tako da je sve moguće.

3. Igrač sa najviše hvatanja

Trenutni rekord: 14

Rekorder: Džejms Vajt, Nju Ingland (Super Bowl LI)

U poslednje dve sezone, Trevis Kelsi je u četiri utakmice ostvario dvocifreni broj hvatanja. Hvatač San Franciska Džordž Kitl imao je 13 hvatanja u 15. kolu protiv Atlante.

Iako nijedan od njih dvojice nije dostigao cifru od 14 hvatanja, mogli bi biti moćno oružje u ofanzivi svojih timova. Kelsi bi mogao biti ključ za razbijanje odbrane San Franciska koja ove sezone dozvoljava protivnicima najmanje jardi iz dodavanja. Kitl bi mogao biti izbor San Franciska ukoliko se odbrana Kanzas Sitija fokusira na njihovu igru trčanjem.

Nfl, Zek Miler, hvatanje Printskrin: youtube/NFL

4. Najviše poena u Super Boulu koji je jedna franšiza osvojila

Trenutni rekord: 246 poena

Rekorder: Nju Ingland (11 Super Boulova)

San Francisko je svojevremeno dominirao knjigom rekorda Super Boulova. U roku od 14 godina, čak pet puta su ušli u finale i zabeležili su pet pobeda.

Međutim, u poslednjih 25 godina, samo su jednom bili akteri Super Boula i tu utakmicu su izgubili. To je otvorilo vrata Nju Inglandu i Pitsburgu koji imaju najviše osvojenih titula, po šest. San Francisko bi pobedom mogao da izjednači ovaj rekord, a takođe može da povrati svoj rekord za najviše osvojenih poena. U šest nastupa, San Francisko je postigao 219 poena. To je 27 poena manje od rekorda koji drže „Patriotsi“, i samo dva manje od učinka Dalas „Kaubojsa“.

NFL San Francisko 49  - Klivlend Foto: AP/Tanjug

Dostizanje ovog rekorda čini se vrlo realnim, jer je San Francisko, računajući i plej-of, u poslednjih šest utakmica prosečno beležio 32,3 poena.

5. Najduži „post“ između pobeda u Super Boulu

Trenutni rekord: 36 godina

Rekorderi: Baltimor/Indianapolis „Koltsi“ (Super Bowl V i Super Bowl XLI)

Kanzas Siti je bio učesnik prvog i četvrtog Super Boula. Posle toga je usledio period od pet decenija bez pobede u finalnoj utakmici.

Konačno, Kanzas Siti se vratio u Super Boul i ima priliku da osvoji ovaj pehar po drugi put, tačno 50 godina posle osvajanja prvog.

To bi bio najduži „post“ u u istoriji NFL-a. Baltimor „Koltsi“ osvojili su Super Boul V 1970. i nisu to uspeli da ponove sve dok se franšiza nije preselila u Indijanapolis. „Koltsi“ su drugu titulu osvojili na čelu sa Pejtonom Meningom 2006. godine. To je bila veoma duga pauza, ali i dalje za 14 godina manja nego što bi imao Kanzas Siti ukoliko pobedi.

U ovom pogledu, jedina ekipa koja bi u bližoj budućnosti mogla da ugrozi ovaj rekord su Njujork „Džetsi“. Oni su osvojili Super Bowl III, a od tada nisu bili učesnici finala.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA