≫ 

Kanzas Siti je okončao poluvekovni post, koji klubovi bi mogli biti sledeći?

I dalje je značajan broj klubova u NFL koji nikada nisu osvojili Superboul

  • 2
kanzas-siti-cifsi Foto: Tanjug/AP

Pola veka je prošlo između dve pobedničke Superboul parade održane na ulicama Kanzas Sitija. Pola veka, ali Čifsi su uspeli. Prekinuli su šampionski post koji je trajao duže nego što su šest drugih klubova (Rejvensi, Teksansi, Jaguarsi, Pantersi, Bakanirsi i Sihoksi) profesionalne franšize.

Iako je veća ujednačenost možda posledica toga što su u NFL-u plate ograničene, liga se i dalje sastoji od onih koji imaju više novca, i onih koji nemaju. Čak 12 od 32 kluba (37,5 %) nikada nije osvojilo Superboul. Četiri od tih 12 – Lajonsi, Braunsi, Jaguarsi i Teksansi, nikada se nisu ni plasirali u finalnu utakmicu.

Međutim, sezona 2019. donela je neke nove vetrove. SB Nation predstavlja pet timova koji bi sledeće godine mogli da prekinu svoje sušne godine i plasiraju se u Superboul.

1. Tenesi Tajtansi

Tenesi Tajtans, NFL Foto. AP/Tanjug

Poslednji plasman u Superboul: 2000. godine

Poslednji put pobednici Superboula: Nikad

Skor od 9-7 Tenesija, isti kao i u prethodne četiri godine, doneo im je plej-of u Američkoj fudbalskoj diviziji. Tamo su zbrisali vladajuće NFL šampione Nju Ingland, takođe i Baltimor, ali se njihova sezona završila nakon poraza u Kanzas Sitiju.

Rajan Tanehil i Derik Henri, kao dva veoma važna šrafa ekipe, trebalo bi da postanu slobodni igrači u 2020. godini. I dok se Tanehil čini kao logičan kandidat za potpisivanje franšiznog taga, ostaje da se vidi kakva sudbina čeka Henrija. Tim će takođe morati da na neki način unapredi odbranu koja se nalazi tek na 16. mestu po efikasnosti.

2. Minesota Vajkingsi

Philadelphia Eagles -  Minnesota Vikings,  Filadelfija Igls, Minesota Foto: Tanjug/AP

Poslednji plasman u Superboul: 1977. godine

Poslednji put pobednici Superboula: Nikad

Kada govorimo o kvoterbekovima koji imaju dobru statistiku i urođeni nedostatak poverenja, tu je Kirk Kazins. Statistički, Kazins je završio svoju najbolju sezonu u učinku ekipe od 10-6. Završio je među šest najboljih kvoterbekova u ligi po:

- Kompletiranim pasovima – 69,1%

- Pasovima za tačdaun – 5,9%

- Osvojenim jardima po pasu – 8,7 jardi

- Indeksu dodavanja: 107,4

I sve to  nije bilo važno, jer su Vikinzi imali skor 1-4 sa timovima iz Plej-ofa tokom regularnog dela sezone, pre nego što su pobedili Sejntse u „Wild-card“ kolu (delimično zahvaljujući odličnim dodavanjima Kazinsa). Ova pobeda u produžetku donela im je susret sa učesnikom Super Boula San Franciskom, a taj meč su izgubili 27:10.

Dobra vest je ta da će većina ključnih igrača ostati u timu i u 2020. godini. Kazins će ući u poslednju godinu svog garantovanog trogodišnjeg ugovora  vrednog 84 miliona dolara, pa će pritisak biti na njemu da pokuša da nadmaši svoj učinak pre nego što potencijalno postane slobodan. I dalje će imati Stefona Digsa i Adama Tielena koji su zbog povreda propustili kraj sezone.

3. Bafalo Bilsi

NFL sneg, Bafalo Bils Foto: AP/Tanjug

Poslednji plasman u Superboul: 1994. godine

Poslednji put pobednici Superboul: Nikad

Bilsi imaju odbranu sa Superboul potencijalom. Pitanje je da li Džoš Alen može da izraste u Superboul kvoterbeka. U svojoj drugoj sezoni, poboljšao je svoju statistiku. Broj presečenih dodavanja gotovo da je prepolovio, zahvaljujući boljem donošenju odluka na terenu. Alen je bacio 46 dodavanja za ukupno 264 jarde u porazu od Teksansa u prvoj rundi plej-ofa.

Zvezde koje napreduju poput Tredejvius Vajta, Tremejna Edmundsa i Eda Olivera verovatno će održati Bafalo u rangu plej-of ekipe. Alen ih može gurnuti i dalje ako nastavi da sledi svoj uzlazni put, mada bi neko dodatno pojačanje za ekipu svakako bilo značajna pomoć kako bi se i njegov potencija dodatno otključao.

4. Klivlend Braunsi

NFL San Francisko 49  - Klivlend Foto: AP/Tanjug

Poslednji plasman u Superboul: Nikad

Poslednji put pobednici Superboul: Nikad

Sećate se kad smo bili veoma uzbuđeni zbog Braunsa?  Pre početka sezone bili su favoriti za osvajanje divizije Sever Američke fudbalske konferencije, ali su, kao i u svakoj od poslednjih 12 godina, još jednu sezonu završili razočarajuče.

Vlasnik tima Džimi Haslam angažovao je koordinatora ofanzivne linije Kevina Stefanskog. Stabilizovanje odbrane biće takođe briga Stefanskog. Igrači poput Džoa Šoberta, Lerija Ogunobija, Denzela Varda i Majlsa Gereta, daju Braunsima solidno mlado jezgro tima na kojem treba raditi. Sa visokim draftom slotom u 2020. godini i skoro 50 miliona dolara koje može da potroši, Klivlend će ponovo imati čemu da se nada.

5. Atlanta Falkonsi

Packers, NFL Atlanta Falkons, Foto: Tanjug/AP

Poslednji plasman u Superboul: 2016. godine

Poslednji put pobednici Superboul: Nikad

Bilo je svega nekoliko kandidata koji su mogli da popune poslednje mesto. Falkonsi, Bengalsi, Kardinalsi, Lajonsi, Čardžersi i Džetsi - svi oni postoje već najmanje 50 godina. Samo su „Džetsi“ osvojili Super Boul, pre 51 godinu.

Atlanta će u novu sezonu ući sa nekadašnjim MVP-jem, kvoterbekom Metom Rajanom. Možda on nikada neće ponovo dostići svoje visine iz 2016. godine, ali i dalje je bacao najviše lopti u 2019. godini (i usput, bio je sekovan više od svih kvoterbekova, ne računajući jedino Kajlera Marija). Bacaće loptu jednom od najboljih tandema krilnih hvatača Huliju Džonsu i Kalvinu Ridliju.

Atlanta će morati da popravi svoju razočaravajuću odbranu dok se suočava sa veoma ograničenim budžetom – samo tri tima u NFL-u planiraju da potroše manje ovog proleća. Falkonsi nisu bili efikasni na bilo kojoj strani lopte tokom prethodne sezone. Završili su na da drugom mestu Divizije Jug Nacionalne fudbalske konferencije, što znači da će umesto da se suoče sa Vašingtonom, Detroitom i Arizonom u 2020. godini, snage odmeriti sa Dalasom, Minesotom i Sijetlom.

Da, Falkonsi možda i neće biti plej-of tim sledeće godine.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pfc

    5. februar 2020 | 20:21

    Po vidjenom ove sezone, od svih navedenih jedino titani mozda imaju neki promil sanse da neshto urade (s obzirom da su kraj sezone odigrali na vrhunskom nivou, pobedivsi patriote i ravense) osim toga mislim da ce mo gledati slican scenario kao i ove godine, ima 5-6 ekipa koje su projektovane za super bowl tako da je to to! U svakom slucaju jedva cekamo sledecu sezonu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA