Do 10 miliona dolara za samo 2 minuta: Vreme je za najskuplju trku u istoriji konjičkog sporta!

Saudijski kup trebalo bi da privuče čak 10.000 gledalaca u prestonicu Rijad

  • 0
Konjički sport Foto: Guliver/Jack Thomas/Getty Images

Svanuo je istorijski dan za Saudijsku Arabiju. Prestonica ove zemlje Rijad biće danas domaćin najskuplje konjičke trke u istoriji ovog sporta, a pored nagradnog fonda od 20 miliona dolara ponudiće svetu nešto sasvim novo na globalnoj sceni.

Ultra-konzervativno kraljevstvo je proteklih godina ozbiljno investiralo u najatraktivnije sportske događaje u pokušaju da popravi imidž "zatucane" islamske države u kojoj se ne poštuju osnovna ljudska prava.

Saudijski kup, trebalo bi da privuče 10.000 gledalaca, a održaće se na Trkalištu Kralja Abdulaziza od 18.40 časova po našem vremenu.

Centralni događaj biće trka na 1.800 metara u kojoj će učestvovati 14 grla. Pobedniku sleduje nagrada od 10 miliona dolara, drugoplasiranom 3,5 miliona, a čak će i desetoplasirani u trci dobiti određenu novčanu svotu.

Saudijski kup se sastoji od sedam različitih trka, na zemlji i veštačkoj travi, koje će pobednicima doneti još 9,2 miliona dolara.

- Ovo su prvi koraci u pokušaju da domaći konjički sport približimo nivou koji se drži u inostranstvu - rekao je Tom Rajan, strateški direktor Internacionalnog džokej kluba Saudijske Arabije.

U ovoj zemlji očekuju da "najskuplja trka u istoriji" poveća popularnost konjičkog sporta u državi i otvori vrata ka svetu. U tu svrhu je donesena i odluka da su žene džokeji dobrodošle uprkos činjenici da su ljudska prava nežnijeg pola u ovoj zemlji ugrožena.

Maksimum Sekjuriti, koji je diskvalifikovan na prošlogodišnjem Kentaki derbiju, jedan je od glavnih favorita da trijumfuje u ovom spektaklu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA