≫ 

Korona virus je uzdrmao svet sporta: Takmičenja se odlažu, mečevi se predaju, turniri se otkazuju

Dik Paund, viši član Međunarodnog olimpijskog komiteta, upozorio je da je otkazivanje Letnjih olimpijskih igara u Tokiju moguće ako virus i dalje bude harao u maju

  • 0
Letnje olimpijske igre u Tokiju 2020. Foto: Printscreen/YouTube/ARIRANG NEWS

Razmere epidemije virusa korona  u Japanu su podstakle Dika Paunda, višeg člana Međunarodnog olimpijskog komiteta, da opiše zarazu kao „novi rat” koji preti Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju, upozorivši da je otkazivanje moguće, ako virus i dalje bude harao u maju.

Vlada Japana je kasnije naglasila da Paundovi komentari ne predstavljaju zvaničan stav komiteta, ali da postoje sumnje u vezi sa opstankom ovogodišnjih igara zbog pretnje po javno zdravlje.

Sportistima je rečeno da nastave da treniraju za predstojeće Olimpijske igre, mada je obuka blizu 80.000 volontera, koja je trebalo da otpočne 22. februara, odložena za naredna dva meseca, piše Daily Mail.

Da nisu samo Olimpijske igre ugrožene epidemijom korona virusa, svedoče i sledeća sportska dešavanja koja su otkazana ili odložena.

Atletika

Svetsko prvenstvo u atletici u dvorani u Nanđingu, zakazano između 13. i 15. marta, odloženi je do naredne godine.

Polumaraton u Parizu, koji je trebalo da okupi oko 44.000 takmičara, otkazan je, nakon što je francuska vlada odlučila da zabrani sve skupove u zatvorenom postoru sa više od 5000 posetilaca.

Serbian open Atletika Đanmarko Tamberi svetski prvak u dvorani u skoku uvis, gostovao na Serbian openu Foto: Nikola Tomić

Boks 

Meč između Danijela Skardine i Endrua Frankileta u organizaciji Međunarodne bokserske federacije, zakazan za 28. februar u Milanu, odložen je do daljnjeg.

Olimpijske kvalifikacije u boksu pomerene su iz Vuhana, koji je u središtu epidemije, u jordansku prestonicu, Aman.

Biciklizam

Danac Mikael Merkeu (34) dobio je zeleno svetlo za nastavak učešća na Svetskom prvenstvu u biciklizmu, nakon što je proveo vreme u izolaciji zbog bojazni od korona virusa. Merkeu je učestvovao na Trci oko Emirata, pre nego što je otkazana zbog sumnje da su dve osobe u menadžmentu jednog tima zaražene virusom. Kris Frum je testiran na virus, dok je Mark Kavendiš izolovan u hotelskoj sobi.

Biciklizam Printskrin: Youtube

Fudbal

Fudbalski savez Kine odložio je sva takmičenja u zemlji nakon izbijanja zaraze. Utakmice Lige šampiona Azijske fudbalske konfederacije koje uključuju kineske klubove Gvanžu Evergrande Taobao, Šangaj SPIG i Šangaji Grenland Šhenhua pomerene su za april. Nacionalne fudbalske lige u Japanu i Južnoj Koreji takođe su odložene.

U Evropi, utakmica italijanske Serije A između Intera iz Milana i Sampdorije odložena je prošlog vikenda prema savetu premijera da se otkažu sportska dešavanja. Utakmica između Juventusa i Intera, kao i Kupa Italije između Napolija i Intera, takođe se neće odigrati kao što je prethodno zakazano. Ukupno 12 utakmica do sada je pomereno, uključujući tri sa Interom iz Milana. Vinćenco Spadafora, italijanski ministar sporta, izjavio je da će se utkamice u okviru Serije A zakazane za vikend 7. i 8. marta igrati iza zatvorenih vrata.

109053785 Foto: Guliver / Valerio Pennicino/Getty Images

Trojica igrača kluba US Pijaneze, koji se takmiči u trećoj italijanskoj fubalskoj ligi, testirana su kao pozitivna na korona virus.

Postoji verovatnoća da će prijateljska utakmica između Engleske i Italije u Vembliju, zakazana za mart, biti odložena. Igračima Njukasl Junajteda u Engleskoj zabranjeno je da se rukuju međusobno radi opreza od širenja zaraze.

Sve su izraženije strepnje da će pojedini mečevi na Evropskom prvenstvu u Škotskoj biti otkazani, ukoliko se epidemija ne stiša do leta. UEFA je otkrila da će sačekati na odluke pojedinačnih zemalja učesnica i voditi se prema njima.

Utakmice Premijer lige u Engleskoj najverovatnije će se igrati iza zatvorenih vrata, kako je upozorio Saša Rjazancev ispred FK Evertona.

Formula 1

Gran pri Formule jedan u Šangaju odložen je, mada još nije potvrđeno za kada. Gran pri u Australiji i u Bahreinu će, za sada, teći po planu.

Renault Reno F1 Printscreen: YouTube/FORMULA 1

Tenis

Meč sa čelendžera u Bergamu, u Italiji, između Enca Koukauda i Ilje Marčenka otkazan je. Obojici tenisera su dodeljeni poeni i novac od nagrade zbog dolaska u finale, ali nisu dobili priliku da odmere snage iza zatvorenih vrata.

Kina je predala meč Rumuniji bez borbe na Dejvis kupu, jer njihovi teniseri nisu u mogućnosti da putuju. Meč između Japana i Ekvadora održaće se iza zatvorenij vrata.

WTA turnir u Si'anu, zakazan između 13. i 19. aprila, neće biti održan iz bezbedonosnih razloga.

Ostali sportovi

MotoGP odložio je prve dve trke u sezoni, i to u Kataru i na Tajlandu. Trke Moto2 i Moto3 u Kataru ostaju po planu.

Južnokorejska bejzbol liga otkazala je svih 50 utakmica koje su planirane za mart.

Turnir u odbojci na pesku u Jangžuu odložen je za period nakon Olimpijskih igara, a prvobitno je zakazan između 22. i 26. aprila.

Kako bi izbegli mogućnost zaraze, NBA je košarkašima naložio da ne diraju predmete kao što su hemijske olovke, lopte i dresovi koje fanovi donose na utakmice tražeći da im se potpišu.

Video: Odbojkaš Srbije snimio rigoroznu aerodromsku kontrolu zbog korona virusa

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA